Minnesstund

minnesstund-mat-lavendla-begravningsbyraVid minnesstunden finns tid för samvaro, samtal och minnen.

En minnesstund är betydelsefull del av en begravning och en viktig del i sorgbearbetningen. Vid minnesstunden ges tillfälle att umgås och prata med de gäster som deltagit vid begravningsceremonin och ofta bjuds det på någon form av mat eller dryck. Vad bör man då tänka på när man planerar och anordnar en minnesstund? En välgenomtänkt och bra planerad minnesstund innehåller precis som alla tillställningar ett antal viktiga moment. När vi på Lavendla Begravningsbyrå arrangerar en minnesstund tillsammans med våra kunder brukar vi därför gå igenom följande saker: inbjudan, val av lokal, mat & dryck, dukning, servering & dekorationer, minnesbord, värd/värdinna för minnesstunden. Avslutningsvis brukar vi alltid rekommendera våra kunder att anlita en cateringfirma, varför kan du läsa om längst ner på sidan!


Gör dina val i lugn och ro hemifrån

Se vårt utbud och våra priser här


Topp 7 saker att tänka på inför minnesstunden

 1. Inbjudan till minnesstund
  Inbjudan till minnesstund vid begravning görs vanligen via dödsannonser eller via personlig kontakt. Vi på Lavendla Begravningsbyrå hjälper er och bistår med anmälningsregistrering av dem som önskar närvara.

 2. Val av lokal till en minnesstund
  En minnesstund hålls ofta i direkt anslutning till själva begravningsceremonin. Ofta finns det en lokal i närheten av ceremonilokalen som är särskilt avsedd för bland annat minnesstunder, till exempel ett församlingshem. Det finns dock ingen regel som säger att minnesstunden måste hållas i en särskild lokal, den kan lika väl hållas på en restaurang, i den avlidnes hem, hemma hos någon anhörig eller kanske i en trädgård.

 3. Mat och dryck vid minnesstunden
  Vid valet av meny till minnesstunden finns varken pekpinnar eller måsten. Ibland väljer anhöriga att bjuda på kaffe och kaka och ibland bjuds det på en trerättersmiddag med tillhörande dryck. En god idé vid planeringen av menyn kan vara att utgå ifrån tiden för minnesstunden. Om minnesstunden äger rum vid lunchtid kan det naturligtvis vara en god idé att bjuda på något lite matigare, exempelvis en soppa eller den kanske den traditionella smörgåstårtan. Om minnesstunden å andra sidan är förlagd till eftermiddagen kan kaffe och kaka mycket väl vara tillräckligt.

 4. Dukning, servering & dekorationer vid minnesstunden
  I det fall minnesstunden anordnas i den avlidnes eller nära anhörigs hem blir det naturligtvis viktigt att förbereda med en trevlig dukning, serveringsmöjligheter, blomdekorationer och ljus. Om minnesstunden anordnas i en allmän lokal med inhyrd personal kan det också vara en god idé att på förhand ta kontakt med personalen för att säkerställa att allt blir enligt era önskemål. Bordsplacering vid minnesstunder kan förekomma men det är absolut inget måste. Ibland används långbord men de flesta föredrar mindre bordsgrupper för att uppmuntra till mer personliga samtal.

 5. Minnesbord
  Ett vanligt inslag vid minnesstunder är att anhöriga anordnar ett så kallat minnesbord. På minnesbordet finns möjlighet att placera så väl fotografier som blommor, ljus, dikter, kort med minnesgåvor, en gästbok och andra personliga ting.

 6. Utse en värd eller värdinna till minnesstunden
  Genom att utse en värd eller värdinna till minnesstunden skapar ni enkelt lite struktur i ceremonins upplägg. Värden eller värdinnan har till uppgift att leda gästerna genom minnesstunden och ansvarar också för att alla som vill faktiskt får chansen till att hålla tal, sjunga eller läsa upp en dikt. Vill ni att någon från Lavendla leder minnesstunden? Säg till så hjälper vi er.

 7. Överväg catering till minnesstunden
  Minnesstunden i första hand ett tillfälle för gemenskap, sorgbearbetning och eftertanke. Att som anhörig ta på sig allt ansvar gällande mat och dryck samt disk och städning kan lätt bli överväldigande och ta bort fokus från det som faktiskt är viktigt, nämligen att umgås och prata med nära och kära. Just på grund av detta brukar vi på Lavendla Begravningsbyrå rekommendera våra kunder att anlita en av våra professionella cateringfirmor. Cateringfirman tar ett helhetsansvar och ansvarar för alltifrån förberedelse av lokal till  mat och dryck, dukning, serveringspersonal och städning.

Har ni frågor om planeringen av en minnesstund eller vill ni ha hjälp att ordna en begravning? Tveka då inte att kontakta oss på Lavendla Begravningsbyrå så hjälper vi er. Ni når oss på telefonnummer 0771 – 22 21 21 eller på [email protected]!