0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Begravning / Vid begravningen / Minnesstund efter begravning

Minnesstund efter begravning

Vid minnesstunden finns tid för samvaro, samtal och minnen.

En minnesstund är betydelsefull del av en begravning och en viktig del i sorgbearbetningen.

Vid minnesstunden ges tillfälle att umgås och prata med de gäster som deltagit vid begravningsceremonin och ofta bjuds det på någon form av mat eller dryck.

Vad bör man då tänka på när man planerar och anordnar en minnesstund?

En välgenomtänkt och bra planerad minnesstund innehåller precis som alla tillställningar ett antal viktiga moment.

När vi på Lavendlas begravningsbyrå arrangerar en minnesstund tillsammans med våra kunder brukar vi därför gå igenom följande saker: inbjudan, val av lokal, mat och dryck, dukning, servering och dekorationer, minnesbord samt värd/värdinna för minnesstunden.

Avslutningsvis brukar vi alltid rekommendera våra kunder att anlita en cateringfirma, varför kan du läsa om längre fram i artikeln.

7 saker att tänka på inför minnesstunden

Här listar vi viktiga saker att tänka på inför minnesstunden:

1. Inbjudan till minnesstund

Inbjudan till minnesstund vid begravning görs vanligen via dödsannonser eller via personlig kontakt. Vi på Lavendla hjälper dig och bistår med anmälningsregistrering av dem som önskar närvara.

2. Val av lokal till minnesstunden

En minnesstund hålls oftast i direkt anslutning till själva begravningsceremonin.

Ofta finns det en lokal i närheten av ceremonilokalen som är särskilt avsedd för bland annat minnesstunder, till exempel ett församlingshem.

minnesstund vid begravning

Det finns dock ingen regel som säger att minnesstunden måste hållas i en särskild lokal, den kan lika väl hållas på en restaurang, i den avlidnes hem, hemma hos någon anhörig eller kanske i en trädgård.

3. Val av mat och dryck

Vid valet av meny till minnesstunden finns varken pekpinnar eller måsten.

Ibland väljer anhöriga att bjuda på kaffe och kaka och ibland bjuds det på en trerättersmiddag med tillhörande dryck.

När du planerar menyn kan det vara bra att utgå från tiden för minnesstunden.

Om minnesstunden å ena sidan äger rum vid lunchtid kan det naturligtvis passa att bjuda på något lite matigare, exempelvis en soppa eller kanske den traditionella smörgåstårtan.

Om minnesstunden å andra sidan är förlagd till eftermiddagen kan kaffe och kaka mycket väl vara tillräckligt.

4. Dukning, servering och dekorationer

I det fall minnesstunden anordnas i den avlidnes eller nära anhörigs hem blir det naturligtvis viktigt att förbereda med en trevlig dukning, serveringsmöjligheter, blomdekorationer och ljus.

Om minnesstunden anordnas i en allmän lokal med inhyrd personal kan det också vara en god idé att på förhand ta kontakt med personalen för att säkerställa att allt blir enligt dina önskemål.

Bordsplacering vid minnesstunder kan förekomma men det är absolut inget måste.

Ibland används långbord men de flesta föredrar mindre bordsgrupper för att uppmuntra till mer personliga samtal.

5. Anordning av minnesbord

Ett vanligt inslag vid minnesstunder är att anhöriga anordnar ett så kallat minnesbord.

På minnesbordet finns möjlighet att placera så väl fotografier som blommor, ljus, dikter, kort med minnesgåvor, en gästbok och andra personliga ting.

6. Värd eller värdinna för din minnesstund

Genom att utse en värd eller värdinna till minnesstunden skapar du enkelt lite struktur i ceremonins upplägg.

Värden eller värdinnan har till uppgift att leda gästerna genom minnesstunden och ansvarar också för att alla som vill faktiskt får chansen till att hålla tal, sjunga eller läsa upp en dikt.

Vill du att någon från Lavendla leder minnesstunden? Säg till så hjälper vi dig.

7. Catering till minnesstunden

Minnesstunden är i första hand ett tillfälle för gemenskap, sorgbearbetning och eftertanke.

Att som anhörig ta på sig allt ansvar gällande mat och dryck samt disk och städning kan lätt bli överväldigande och ta bort fokus från det som faktiskt är viktigt, nämligen att umgås och prata med nära och kära.

Just på grund av detta brukar vi på Lavendla Begravning rekommendera våra kunder att anlita en av våra professionella cateringfirmor.

Cateringfirman tar ett helhetsansvar och ansvarar för allt från förberedelse av lokal till mat och dryck, dukning, serveringspersonal och städning.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.