Kan man förbjuda skrikiga ungar att närvara på begravningen?

Det är alltid en känslig fråga när man kommer till att ha med barn på begravning. Det är dessutom en fråga som det inte heller finns ett enkelt på. Är barnet nära anhörig så vet man att det är bra för barn att vara med och få ta del av sorgen och avskedet. De som inte kan sitta still och vara tysta bör ha en person som tar med dem ut.

Av hänsyn till övriga sörjande och av praktiska orsaker brukar vi dock rekommendera att spädbarn och mindre barn, som ännu inte kan förstå vad som har hänt, tas om hand av barnvakt. Detta eftersom begravningen i första hand måste ses som ett tillfälle då familjen och gästerna får chansen att fokusera på sin sorg och sitt avsked.

Är barnen inte nära den avlidne bör man tydligt uttrycka sin önskan om att det ska vara barnfritt. När det kommer till begravning inom Svenska kyrkans ordning så går det aldrig att direkt förbjuda någon från att komma. Svenska kyrkan är nämligen en öppen plats för alla. Vid borgerliga begravningar har man dock större möjlighet till just detta.