Vilka är skillnaderna mellan en borgerlig och en kristen begravning?

Det finns både likheter och olikheter mellan en borgerlig begravning och en kristen begravning. Enkelt förklarat är den största skillnaden mellan begravningsformerna att den kristna begravningsceremonin är kyrklig – alltså religiös – medan den borgerliga ceremonin är icke-religiös. Med detta följer ju också många andra skillnader. Vad som är viktigt att komma ihåg är att begravningsformerna kan överlappa varandra. Man kan exempelvis ha med kristna psalmer i den borgerliga begravningsceremonin.

Kort om borgerlig begravning

En borgerlig begravning ger anhöriga störst friheter att göra ceremonin personlig. Så länge begravningsceremonin innebär ett fint och värdigt avsked till den avlidne kan man fylla den med ett ”valfritt” innehåll i form av musik, dikter och minnen. Man kan till och med ha ett särskilt tema på begravningen – som ett maritimt tema eller färgtema – och ha ceremonin på en annan plats än i kyrkan eller kapellet. Den borgerliga begravningen kan vidare ledas av en anhörig eller nära vän till den avlidne, men många föredrar att ta hjälp av en så kallad borgerlig officiant. Läs mer om vad som menas med borgerlig begravning genom att klicka på länken.

Kort om kristen begravning

Eftersom en kristen begravning följer Svenska kyrkans ordning innebär den inte samma friheter i upplägget som en borgerlig begravning. Ceremonin hålls i en kyrka eller i ett kapell och leds av en präst. Begravningsceremonin sker inom ramarna för en gudstjänst, en begravningsgudstjänst. Griftetal, psalmsånger, bibelläsning och bön är exempel på vad som finns med i ceremonin. Med detta skrivet brukar det finnas utrymme för personliga inslag även här – våra begravningsrådgivare hjälper dig planera begravningen så att den blir som du vill ha den. Läs mer om vad som menas med kristen begravning och tveka inte att höra av dig till oss!