Vilken begravningsklädsel brukar gälla för kvinnor?

Vilka kläder ska man ha på begravningen? Det är en vanlig fråga, och faktiskt kan det här med begravningsklädsel ge upphov till mycken nervositet. Man vill trots allt inte komma ”felklädd” till ceremonin.

Om inget annat uttryckligen önskas, bör stilen överlag vara nedtonad och stillsam. Man ska vara uppklädd men inte festklädd. Här kommer vi beskriva kvinnors klädsel vid begravning, uppifrån och ner – klicka på länken för att komma till en ännu grundligare artikel.

Kvinnors klädsel vid begravning

 • Kan man ha på sig kjol?
  Kjol är vanlig begravningsklädsel. Viktigt att tänka på är att kjolen ska gå nedanför knäna och att man ska bära strumpbyxor under den, oavsett årstid. Närstående brukar ha svarta eller gråa strumpbyxor, övriga gäster kan välja strumpbyxor i beige. Upptill är det brukligt att ha på sig en blus utan urringning, och om ärmarna är korta bör man ha en kavaj eller jacka över.
 • Kan man ha på sig klänning?
  Det går bra att ha klänning som begravningsklädsel. Samma saker gäller som för att bära kjol; klänningen bör gå nedanför knäna, man bör ha strumpbyxor och dessutom bör klänningen inte vara för tajt.
 • Kan man ha på sig byxor?
  Kvinnor brukar i regel kunna bära långbyxor på begravningen – observera att byxorna bör vara av det mer eleganta slaget, jeans är ingen passande begravningsklädsel. Byxorna kombineras helst med en blus. Om blusen är kortärmad bör man även i detta fall ha en kavaj eller jacka.
 • Kan man ha på sig smycken?
  Visst kan man bära smycken på begravningen! Det finns en tradition att man bör bära silversmycken – alltså inte guldsmycken – på begravningar. Denna tradition är dock inte lika viktig idag, men man bör fortfarande respektera sammanhanget och därmed inte ha på sig för pråliga smycken.
 • Kan man ha på sig klackskor?
  Svarta, putsade skor är att föredra som klädsel vid begravning. Skorna kan ha klack, men klacken bör vara låg eller på sin höjd vara halvhög. Man bör inte ha sandalliknande, öppna skor.

Du kan också läsa om mäns begravningsklädsel och barns begravningsklädsel genom att klicka på respektive länkar.