Foto: Stefan Leonardsson
Foto: Tom Wollecki
Foto: akejohan
Foto: Bruno Hagelsten
Foto: Bruno Hagelsten

Öreryds kyrka

3.6 i snittbetyg (5st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Beskrivning

Öreryds kyrka tillhör Norra Hestra församling och ligger i Gislaved

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 120 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Öreryds kyrka

3.6 i snittbetyg (5st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se

Barbro Thörn 2018-03-31
Redan i vapenhuset hejdar man sig och tittar på de gamla målningarna som frilades 1961. (Den ena riskerar att bli stympad i kanten vid ombyggnad som ska ge utrymme för en toalett). När man sedan träder in i kyrkorummet tappar man nästan hakan vid åsynen av den pampiga predikstolen från 1806, som inte ser ut att höra hemma här. Vidare finns ett foto på den gamla altartavlan, målade direkt på timret, men som nu döljs av Sven Morins altartavla från 1769. Även gravhällen med bård av runskrift är sevärd. I övrigt se bilder med text.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson 2016-04-19
Spännande kyrka med intressanta målningar i vapenhuset. I kyrkans inre utmärker sig predikstolen med en oväntat ´lyxig´ utformning. Många intressanta detaljer och en ovanligt helgjuten interiör. Mest intressant är nog den medeltida gravstenen med en blandning av runor och latinska bokstäver. Öreryd är känt för de läger för norrmän och senare krigsoffer som fanns där under andra världskriget. Idag finns inte så många spår av detta förutom två polska gravar på kyrkogården, en minnesten och två av barackerna som är bevarade som en del av Missionskyrkan, ett stenkast från Öreryds kyrka.
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki 2013-03-11
Öreryds kyrka är en timrad kyrka från 1750 har sedan 1800-talet fått en mera nyklassisk framtoning. Tornet från 1763 utgörs av en äldre klockstapel som kröns av en sluten lanternin. Den ljusa interiören är utpläglat gustaviansk. Det breda långhuset täcks av ett flakt vitt brädvalv. Predikstolen är från 1806, skuren av Sven Nilsson Morin. Nästan 40 år tidigare gjorde samme Morin altaruppsatsen. Orgelfasaden är från 1889. Kyrkan var vid mitt besök låst.
Läs mer Läs mindre
akejohan 2013-02-26
Öreryds kyrka uppfördes i mitten av 1700-talet. Den gamla klockstapeln blev det nuvarande tornet när man byggde om kyrkan 1763. Kyrkan byggdes om på 1800-talet. Den senaste restaureringen utfördes 2011. Tyvärr var kyrkan låst vid mitt besök.
Läs mer Läs mindre
Bruno Hagelsten 2012-06-04
Kyrkan i Öreryd har rekangulärt långhus och ett något lägre och smalare rakslutet kor. Plantypen härrör från1600-talets början. Kyrkan byggdes 1744 -50 under ledning av byggmästare Jon Andersson från Hammelsbo (Åsenhöga). Det är oklart om det rörde sig om en nybyggnad eller en förlängning av det befintliga långhuset. Ett lågt klocktorn tillfogades 1763 med ett äldre fristående klocktorn som stomme. Kyrkan hade ursprungligen spånklädda fasader vilka rödfäragdes 1793-94. Ref, Margareta Olsson, Jönköpings läns museum.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

annelie lövborg lavendla
Annelie Lövborg
Läs mer om Annelie
Robert Winge
Läs mer om Robert