Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Södra Råda kyrka Foto: Barbro Thörn
Södra Råda kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Södra Råda kyrka
  2. Södra Råda kyrka

Södra Råda kyrka

3.0 i snittbetyg (2st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Södra Råda kyrka i Gullspång

År 1955 genomgick kyrkan en omfattande renovering. Tornet belades då med kopparplåt. Invändigt iordningsställdes ett konfirmandrum och ett kapprum. Södra Råda kyrka är en av få kyrkor i Sverige som fortfarande har manuell ringning.
Södra Råda kyrka blev slutligen klar år 1859. Från den gamla kyrkan överfördes de två kyrkklockorna. Klockorna anses vara från medeltiden. Efter att den stora klockan sprack vid ringningen den 12 juli 1911 såldes densamma till Historiska muséet och en ny inköptes år 1912.
År 1855 hade ett förslag framkommit att bygga en ny kyrka i Södra Råda. Efter långvariga diskussioner om den nya kyrkans placering, blev man slutligen överens om att kyrkan skulle ligga på berget Backa.
Södra Råda kyrka den nordligaste av kyrkorna i pastoratet dessutom belägen på Värmlandssidan. Södra Råda kyrka har i Rådabygden alltid kallats ”Nya kyrkan” på grund av att den gamla träkyrkan från 1300-talet blev kvar tack vare att den inlöstes av staten som sedan underhöll och vårdade kyrkan fram till en blåsig novembernatt 2001 då den totalförstördes i en brand.

Södra Råda kyrka tillhör Amnehärads församling och ligger i Gullspång

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Södra Råda kyrka

3.0 i snittbetyg (2st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
akejohan
akejohan 2015-10-09
Södra Råda nya kyrka uppfördes 1857-59. Arkitekt var Ludwig Hawerman. Senaste restaureringen utfördes år 2007. Tyvärr var kyrkan låst vid mitt besök. Den gamla kyrkplatsen ligger c:a 1 km SO om den nya kyrkan. Södra Råda gamla kyrka utsattes för ett pyromandåd 2001, men håller på att rekonstrueras.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-09-10
Södra Råda som kom till för att den gamla kyrkan ansågs som skräpig och bristfällig. Den gamla kyrkan som blev en riksklenod, så underbart vacker och välbevarade målningar. Allt gick upp i rök i nov 2001 pga att en vilsen själ tände på den. Mitt hjärta gråter fortfarande när jag tänker på det. (Tack och lov att jag hann se den en gång innan det var för sent!) Den här s.k.nya kyrkan är inte vacker men har väl några sköna detaljer. En del, t-ex ljusstakar och en ljuskrona kommer från gamla kyrkan.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.