Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: akejohan
Ölmstads kyrka Foto: akejohan
Ölmstads kyrka Foto: akejohan
  1. Ölmstads kyrka
  2. Ölmstads kyrka

Ölmstads kyrka

4.1 i snittbetyg (7st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Ölmstads kyrka i Jönköping

I det medeltida koret, med välvt tak, kan man se muralmåleri från både sent 1400-tal och renässans med sicksackband, slingerdekor, helgon, narra och bibliska scener – som Moses och kopparormen, Jona och valfisken, Golgata samt Kristi uppståndelse. Troligtvis är 1400-talsmålningarna utförda av en lärjunge inom den så kallade Vadstenaskolan.

Ölmstads kyrka tillhör Skärstad-Ölmstads församling och ligger i Jönköping

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 250 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Ölmstads kyrka

4.1 i snittbetyg (7st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2015-11-10
Kyrkan uppfördes vid mitten av 1100-talet. Kyrkan har under åren byggts till och renoverats flera gånger. Inventarier: Dopfunten i röd sandsten anses var gjord av Mäster Bestiarius. Predikstolen tillverkades 1649 av Mäster Päder Knutzsson. Takmålningar i två lager. Ett från 1400-talet och ett från 1500-talet. På den medeltida altarskivan finns fem kors inristade. Altaret flyttades fram från väggen 2000. Krucifixet är daterat till 1400-talet och ingick förmodligen i ett korskrank i den yttersta valvbågen.
Läs mer Läs mindre
Ewa C Klingberg
Ewa C Klingberg 2014-12-22
En hällkista återfanns i början av 1900-talet i koret. Här i låg kvarlevorna efter en man som borde levt sitt liv på kanske 1300-talet. Han var lång för sin tid, strax över 1,80. Dödsorsaken var en krossad skalle. Vem kan han ha varit? En lokal storbonde? Hemligheten är hans egen och den lär han bevara i evinnerlighet.
Läs mer Läs mindre
Stig Andersson 2
Stig Andersson 2 2014-10-25
2013-07-19 besökte jag Ölmstad kyrka i samband med en årligen återkommande hembygdsfest med veteranbilar som ställs upp på kyrkans parkering och då passade jag på att ta 14 nya tilläggsbilder till denna sida som inte tidigare var upplagda med samma motiv och innehåll. Jag fick även ett givande samtal med kyrkans präst Stefan Bärnebring som också är ägare till veteranbil.
Läs mer Läs mindre
user 68856
user 68856 2014-06-25
Stilren, harmonisk, mycket vackert belägen. En renskrubbning i själen att besöka denna 900 år gamla helgedom
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2013-11-23
Kyrka med anor från 1100-talet, kryssvalven har tillkommit på 1400-talet efter en brand.Från 1100-talet är också den välbevarade och vackra dopfunten i röd sandsten, den tillskrivs Mäster Bestiarius. Koret med sin valvmålningar är mycket vackert liksom de kontrasterande vita valven i långhuset. F.ö. se bildtexter. En mycket speciell torntrappa har man, se bild. Hela kyrkan känns inbjudande med en varm atmosfär.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2013-08-10
Ölmstads kyrka uppfördes på 1100-talet. Efter en brand på 1400-talet fick kyrkan sina valv samt sakristia och nuvarande kor. 1568 eldhärjades kyrkan vid nordiska sjuårskriget. Tornet byggdes på 1700-talet.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-08-09
Orgeln på tolv stämmor tillverkades 1889.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.