0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Platser / Örkelljunga / Kyrkor / Skånes Fagerhults kyrka

Skånes Fagerhults kyrka

Skånes Fagerhults kyrka i Örkelljunga

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Platsinformation

  • 180 platser

Veckoschema begravningstider

Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Örkelljunga

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

När den nuvarande kyrkan byggde år 1900 ersatte den en tidigmedeltida kyrka från slutet av 1100-talet som var byggd av gråsten. En minnessten fins i sydvästra hörnet utanför kyrkan, på platsen där den gamla kyrkans kor låg.
Den nuvarande kyrkan blev till ytan cirka en tredjedel större än den gamla. Att den trots allt inte blev ännu större – det var ju på denna tid populärt med så kallade Tegnérlador – berodde förmodligen på att Fagerhult då var dotterförsamling till Hishult, som fick en större kyrka. År 1949 blev Fagerhult eget pastorat.

Tittar man noga ser man skillnad mellan kyrkans södra och norra fasader. Detta berodde på att två olika byggmästare var inblandade i bygget. Den första gick i konkurs – vilket ledde till en process gällande ägorätten till byggnadsmaterielet som låg på byggplatsen. Först när tvisten var avgjort hos Kunglig Majestät kunde bygget fortsätt med en ny byggmästare bakom rodret.

Den 16 oktober 1900 invigdes kyrkan av kontraktsprosten Sigvardsson i Östra Ljungby.

Invid kyrkan stod en klockstapel som troligen var samtida med den första kyrkklockan som är daterad år 1572. Denna klocka hänger nu i kyrktornet. Den gamla klockstapeln såldes till en lantbrukare som återanvände den vid byggandet av ett stall. Klockstapelns vindflöjel togs dock tillvara och återlämnades efter 85 år till kyrkan, och finns numera uppsatt på väggen till vapenhuset.

Ett flertal inventarier är bevarade från den gamla kyrkan. Bland annat altaruppsatsen och predikstolen som är från 1600-talet och som införskaffades efter dansk-svenska kriget. Det nuvarande altaret i ek är dock från 1978.

När nuvarande kyrka var färdig låt man föra över den gamla dopfunten, men tyckte då inte att det passade. Så man lät helt enkelt bygga över den gamla dopfunten med en en ny. 50 år senare återupptäckte man dock den ursprungliga dolda dopfunten. Dopfunten bär en inskription på danska som citerar Markus evangelium kapitel 16 vers 16. Dopfunten av ek liksom dopfatet av mässing tillverkades troligen på 1500-talet i Nürnberg.