Foto: Bertil Nelson
Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: Carl-Johan Ivarsson
Stala kyrka Foto: Carl-Johan Ivarsson
Stala kyrka Foto: Carl-Johan Ivarsson
  1. Stala kyrka
  2. Stala kyrka

Stala kyrka

3.0 i snittbetyg (1st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Stala kyrka i Orust

Stala har haft flera kyrkor på samma plats.
Innan fanns en kyrka som man länge trodde var byggd i mitten av 1600-talet, men som antagligen byggdes redan under 1200-talet. På 1800-talet ansågs den gamla kyrkan vara både för liten och förfallen. Den nuvarande kyrkan, som är vår största kyrka, byggdes på en plats 35 meter österut. Kyrkans ritningar är mycket lika Lane-Ryrs kyrka som byggdes något år tidigare och gjordes av S Andersson i Uddevalla.
Den 9 september 1877 förrättades den första gudstjänsten i Stala nya kyrka, men det dröjde tills kyrkan stod klar och invigningen skedde först sommaren 1879.
Taket var från början av spån, men det byttes ut mot falsad plåt 1913. 1996 blev taket belagt med tegel.
Renoveringar har gjorts 1949, då bland annat bänkarna byggdes om, och 1989, då det byggdes rum under läktaren.

Altartavla
Altartavlan är en kopia av altartavlan i Jakobs kyrka i Stockholm och föreställer Kristi förklaring. Den är målad 1878 av konstnären Carl Nordström.

Predikstol
Vid kyrkans södra vägg står predikstolen i barockstil från Stala gamla kyrka. Den byggdes 1634 och renoverades 1956. På sidorna finns fyra fält som föreställer evangelisterna och har text på danska. Den nya kyrkans predikstol är från 1877, gjord i furu och målad i vitt med förgyllda detaljer. På sidorna finns fyra förgyllda och snidade symboler som föreställer lagens tavlor, korset, ankaret och hjärtat med eldslågan.

Dopfunt
Dopfunten är kyrkans äldsta inventarium. Den kommer från mitten av 1200-talet och är gjord i täljsten. Cuppan saknar nästan helt ornament, men foten har ett räfflat skaft och ornament i relief.

Votivskepp
Ovanför dopfunten hänger votivskeppet som är en holländsk pinass. Det är troligen från 1600-talet och skänktes på 1870-talet till Göteborgs historiska museum. Det deponerades till Stala kyrka i slutet av 1960-talet.

Kyrkklockor
I tornet hänger två klockor. Den lilla är enligt en inskription gjuten 1609 i Stralsund och hörde till den gamla kyrkan. Den stora är gjuten 1877 vid Göteborgs mekaniska verkstad.

Stala kyrka tillhör Orusts pastorat och ligger i Orust

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 400 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Stala kyrka

3.0 i snittbetyg (1st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2012-11-24
Prydlig nygotisk kyrka som framstår särskilt vacker efter inre ommålning våren 2011. Detaljer från gamla kyrkan som altaruppsats och predikstol finns som ´museiföremål´ i den nya.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.