Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: mafastrf
S:t Laurentii kyrka Foto: Barbro Thörn
S:t Laurentii kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. S:t Laurentii kyrka
  2. S:t Laurentii kyrka

S:t Laurentii kyrka

3.9 i snittbetyg (13st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

S:t Laurentii kyrka i Söderköping

S:t Laurentii kyrka tillhör Söderköping S:t Anna församling och ligger i Söderköping

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 520 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för S:t Laurentii kyrka

3.9 i snittbetyg (13st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Richard Allard
Richard Allard 2015-09-24
En utomordentligt vacker gotisk kyrka. De många takribborna gör att skeppen lyfter fastän kyrkan egentligen inte är så hög. Originellt är att kyrkan har fyra skepp. Det beror på att de fjärde är ombyggda kapell i norr, t.v. om entrén. Predikstolen i barock är underbart detaljerad i sin utsmyckning. Det är mycket roligt att det vackra gamla altarskåpet från 1400-talet finns kvar.
Läs mer Läs mindre
Dhyana
Dhyana 2015-01-24
Bastant tegelkyrka på temat ´Hur många trianglar kan du hitta på bilden?´ Nästan hanseatisk men befriande sned och skev på sina håll. Inuti var den sval och välkomnande. Det är tydligt att församlingen har noga tänkt igenom hur de kan få folk att trivas i kyrkan. Där fanns intressant liten utställning i ett monter, souvenirer att köpa, leksaker, roliga skyltar (´Humor´ stod det på en). Och så kaffebord med kakor på en strategiskt vald plats. Ett sällskap fikade och förde ett livligt samtal. Föräldrar med barn kom och gick. Många intressanta och vackra föremål fanns i kyrkan.
Läs mer Läs mindre
Inger von Schmalensee
Inger von Schmalensee 2013-12-10
S:t Laurentii kyrka har fått sitt namn efter påven Sixtus !!:s ärkediakon Laurentius, som led martyrdöden 258e.Kr. i Rom., genom att han halstrades till döds över glödande kol. Byggnadsstilen kallas för baltisk tegelgotik, en hallkyrka ,där sidoskeppen och mittskeppet har lika höga valv . Triumfkrucifixet från 1400-talet , och dopfuntens cuppa från 1300-talet..Tidgärdsfönstret är ett glasfönster uppsatt till minne av kyrkoherde Arthur Adells insatser för den Svenska Tidegärdens förnyelse. Provinsialläkaren Magnus Gabriel von Blocks gravkammare i nordväst.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2013-07-18
S:t Laurentii kyrka uppfördes runt år 1200. Kyrkan drabbades av en brandskada 1494 och byggdes om till hallkyrka efter branden. Kyrkan har byggts om flera gånger genom seklerna, men har inte förlorat sin medeltida karaktär. I kyrkan finns ett nordtyskt altarskåp från 1500-talets början.
Läs mer Läs mindre
Marita Brodin
Marita Brodin 2013-07-17
Den vackra klockstapeln byggdes 1583 av en Anders som kallades stapelmakare, byggemester och tornbygjare. Vacker tegelexteriör.
Läs mer Läs mindre
mli1981
mli1981 2012-10-12
Annorlunda kyrka från medeltiden och bör verkligen besökas om man är i Söderköping.
Läs mer Läs mindre
Patrik Averin
Patrik Averin 2012-10-11
Härlig medeltidskyrka i tegelgotik. Även denna medeltidskyrka i Söderköping, så som Drothems kyrka har en härlig historia bakom sig med både brand och översvämning som härjat kyrkan genom århundradena. Ett måste att se vid ett besök i Söderköping.
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2012-09-26
Församlingskyrkan i Söderköping tillkom i slutet av 1100-talet. Den brann dock 1494 och byggdes om till hallkyrka på 1490-talet. Den invigdes 1497. Fragment av medeltida väggmålningar kan hittas inuti kyrkan, men det mesta förstördes vid branden 1494. Några inventarier är: Altarskåp av ek, nordtyskt arbete från 1500-talet. Dopfunten av kalksten av sen gotländsk paradistyp, cuppa från 1300-talet medan foten endast är några decennier gammal. Predikstolen tillkom 1669, dock målades den först 1723. Äldst är dock ett processionskrucifix från 1200-talet.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2012-06-01
Fantastisk kyrka med baltisk tegelgotik, många intressanta detaljer som gör att man hittar nya saker varje gång. Är själv kyrkvärd här och det är en stor glädje!
Läs mer Läs mindre
Mikael Mogren
Mikael Mogren 2012-01-18
Kungar kröntes. Seglen smattrade pâ Hansans fartyg. Doft av rökelse, skavsâr av rustningar. Som sagans Vineta växer Söderköping när man drömmer. Sankt Laurentius har aldrig glömt den utsatta människan. Kyrkans rikedomar är alla fattiga. Kejsaren torterade honom till döds.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2011-11-13
En kyrka som man lätt känner igen. Oregelbunden med ett sidoskepp på södra sidan och två på den norra. Vackra vita valv och ett mycket fint altarskåp från 1500. Predikstolen, ett arbete av Johan Belätesskärare(!) från 1671. Pehr Hörbergs altartavla från 1802 har flyttats till norra korväggen där man inte ser den, dels pga läget, dels pga ljusreflexer! Dopfuntens cuppa från 1300-talet är målad för att se ut som granit, foten är kolmårdsmarmor (1975) och under ett skyddande plexiglaslock ligger dopfatet från 1658. Historien bakåt tar sin början i 1200-talet.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-08-07
Läktarorgel Sven Nordström 1845 - Åkerman & Lund 1906 - Sune Fondell 1991 Stora kororgeln Anders Persson 1980 positivet Anders Persson 1976
Läs mer Läs mindre
Marianne Bokblad
Marianne Bokblad 2010-03-09
Kyrka från 1200-talet med fin akustik och mängder med historiska föremål. Nordströmorgel på läktaren.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.