0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Vinnare av Lavendlas stipendium för hållbarhet 2022

Vinnare av Lavendlas stipendium för hållbarhet 2022

Noéll Sjöbeck vinner Lavendlas stipendium för hållbarhet 2022.

Lavendla har beslutat att tilldela Lavendlas Stipendium för hållbarhet på 10 000 kr till Noéll Sjöbeck för hennes inspirerande arbete “Mineral wool – From landfill to a sustainable polymer composite”.

Vi var såklart nyfikna på vem personen var bakom arbetet så här kommer en kort vinnarintervju:

Hej Noéll! Berätta lite om dig själv.
Jag är 27 år och nyutexaminerad ingenjör inom maskinteknik. Bor i Göteborg och jobbar som konsult och konstruktör (3D-modellering).

Just nu jobbar jag med att designa utrustning till skruvdragare. På fritiden är jag kaffenörd, i perioder har jag rostat mitt eget kaffe hemma i köket.

Berätta kort om din forskning med egna ord, så en lekman kan förstå.
När jag skulle välja examensarbete visste jag att jag ville rikta in mig mot hållbarhet och återvinning. Jag åkte till en återvinningscentral och frågade efter ett material som inte återvinns, och fick upp ögonen för mineralull. Mineralullen är uppbyggt av fibrer (långa, tunna trådar) och liknar på många sätt glasfiber, vilket är vanligt att använda som förstärkning i plast.

Mitt projekt har gått ut på att testa om mineralull kan användas på samma sätt som glasfiber, för att ge det nytt liv när det hamnat på återvinningscentralen. Mina tester visade att mineralull är ett lämpligt material att blanda med plast, och även att det har potential att vara både miljömässigt och ekonomiskt bättre än glasfiber. 

Varför är forskning inom det här området så viktigt?
För att vi behöver vara rädda om och ta vara på våra naturresurser. Vi behöver hitta sätt att återanvända de material som redan använts istället för att framställa nytt. Det behöver dels forskas på själva tekniken för att återanvända och återvinna olika material, men även på hur vi ska ställa om systemet från att utgångspunkten är nyproduktion till att använda material och saker mer cirkulärt.

Är det något du vill fortsätta forska om/arbeta med?
Definitivt! Jag vet att jag i framtiden kommer vilja jobba med återvinning och hållbarhet, jag vet inte på vilket sätt än bara.

I min utbildning har jag specialiserat mig inom material, och jag känner att jag vill använda den kunskapen för att vara med och bidra till bättre materialhantering. Det är absolut ett framtida drömjobb, så fort jag hittar det.

Vad är de största utmaningarna inom området?
Det är nog att det finns så många olika material. För att kunna återvinna på bästa sätt behöver till exempel olika sorters plaster och metaller separeras, vilket är väldigt tidskrävande och dyrt.

Det finns även material som inte går att återvinna (till exempel plaster som inte går att smälta), så där behöver man istället skapa nya användningsområden för saker som inte används längre. 

Vad tror du kommer hända inom området det närmsta 10 åren?
Jag tror det kommer hända massor. Det pratas ju mer och mer om hur vi ska leva mer hållbart och hur företag ska ställa om för mer hållbar produktion. Det är ju ett högst aktuellt område som det verkligen behöver forskas på. Det är svårt att säga specifikt just för att det är så brett, men jag tror vi kommer se en stor förändring både i privatpersoners och företags agerande när det kommer till återvinning och hållbarhet i stort.

Hur känns det att vinna stipendiet?
Det känns jättekul! Jag blev väldigt glad för jag är så stolt över mitt projekt, det är ett viktigt ämne för mig och jag har lagt ned mycket tid och hjärta i det. Men jag hade också väldigt kul på vägen!

Vad ska du göra med pengarna?
Jag önskar såklart att jag hade kunnat fortsätta projektet, men det är inte aktuellt just nu. Jag kommer unna mig något gott kaffe, och så har jag nyligen köpt en lägenhet så det kommer nog gå till att fixa med den också.

Med det önskar vi all lycka i framtiden till Noéll, både med forskningen och kafferostandet!

Noéll Sjöbeck

Läs Noélls arbete här:
Mineral wool – From landfill to a sustainable polymer composite

Skrivet av Charlie