Barn på begravning
Barn på begravning – ja eller nej?
Döden. De flesta av oss vill inte tänka på den över huvud taget. Vi förtränger och förnekar. Hur vi än beter oss för att hålla den på avstånd tvingas vi dock möta den förr eller senare.
Som förälder kan det ligga nära till hands att vilja skydda sitt barn från den sorg och smärta som man själv upplever vid ett dödsfall. Många ställer sig därför frågan huruvida det är lämpligt med barn på begravning eller inte.
Enligt vår erfarenhet är det i många fall högst lämpligt att ta med barn på begravning. För att upplevelsen ska bli så bra som möjligt kan det dock krävas lite förberedelser innan.
Nedanstående lista ger dig tips och råd för hur du kan förbereda just ditt barn. Lite längre ner på sidan besvarar vi även de två allra vanligast förekommande frågorna gällande att låta barn vara med på begravningar.
5 förberedelser vid barn på begravning
- Berätta vad som har hänt: Precis som vuxna har även barn ett sorgearbete och därför är det grundläggande att man som förälder är ärlig mot sitt barn vid ett dödsfall. Det absolut viktigaste är att aldrig tysta ner barnets funderingar eller tankar kring döden och den avlidne.
- Berätta om begravningen: Förklara för barnet varför man går på en begravning och hur det kommer att se ut. Var kommer begravningen äga rum? Vad kommer prästen/den borgerliga officianten att säga? Var kommer kistan/urnan att stå? Kommer ni att lägga en blomma eller kanske en teckning på kistan/vid urnan?
- Förbered barnet på sorgsna människor: Berätta för barnet att du själv kommer att vara ledsen och att andra människor också kommer vara det. Förklara att det inte är någonting farligt utan att det brukar vara så på en begravning och att det därför är helt okej.
- Besök ceremonilokalen i förväg eller var i god tid innan ceremonin startar: Om det finns tid och möjlighet kan det vara en bra idé att besöka ceremonilokalen några dagar innan begravningen. Alternativt kan man välja att komma i god tid innan ceremonin startar. Många gånger är prästen eller begravningsofficianten mycket tillmötesgående och villig att visa barnen hur det ser ut i lokalen och runt kistan/urnan innan ceremonin startar. Detta skapar oftast en trygghet hos barnen och avdramatiserar situationen. Om ni önskar det sistnämnda kan det vara en god idé att avtala om detta med prästen/begravningsofficianten innan.
- Ta med någon form av underhållning: Barn är barn och därför kan det alltid underlätta att ha någon typ av underhållning nära till hands under ceremonins gång. Var dock noga med att inte störa övriga gäster.
Vid vilken ålder bör man ta med barn på begravning?
Enligt vår mening går det inte att fastställa en specifik åldersgräns då det är lämpligt att ta med barn på begravning, åtminstone inte med hänsyn till barnets egen upplevelse.
Av hänsyn till övriga sörjande och av praktiska orsaker brukar vi dock rekommendera att spädbarn och mindre barn, som ännu inte kan förstå vad som har hänt, tas om hand av barnvakt.
Detta eftersom begravningen i första hand måste ses som ett tillfälle då gästerna får chansen att fokusera på sin sorg och sitt avsked.
Bör barnet själv få bestämma om hen vill delta eller inte?
För att avgöra huruvida det är passande att ta med ett barn på begravning eller inte är det inledningsvis en bra idé att höra sig för med barnet om dess egen önskan.
Viktigt i detta sammanhang är att man som förälder är väldigt öppen och ärlig. Berätta vad som har hänt och var noggrann med att förklara varför det kan vara viktigt att delta på en begravning.
För små barn kan man till exempel beskriva begravningen som ett tillfälle att säga hejdå innan den avlidne flyger upp till himlen.
För äldre barn, med en större medvetenhet om döden, kan det i stället vara bra att framhålla att det längre fram i livet kan kännas viktigt att man en gång deltog på exempelvis farmors eller morfars begravning, trots att det för tillfället känns olustigt och lite skrämmande.
Om barnet omedelbart svarar att hen inte önskar delta på begravningen är detta ett svar som man som förälder också bör respektera.
Det finns dock anledning att mjukt ifrågasätta barnets val och resonera kring det hela för att försäkra sig om att valet är genomtänkt snarare än en plötslig impulsreaktion.
Så ett frö hos barnet och låt det gro för att sedan återkomma till frågan senare och kom ihåg, det är du som känner ditt barn allra bäst.
Kan vi hjälpa dig?
Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.
Mer läsning
Skrivet av Jakob Nordström
VD och grundare
Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.