Vad är en borgerlig begravning?

En borgerlig begravning ger anhöriga stora friheter att göra begravningsceremonin personlig. Denna form av ceremoni kan hållas nästan var som helst, som i kapellet på kyrkogården eller hemma i trädgården – eller nere vid havet.

För den borgerliga ceremonin finns inte heller bestämda regler för innehållet. Förutom det att begravningen ska vara ett respektfullt avsked till den avlidne, ska det tilläggas. Anhöriga väljer själva musiken, dikterna och talen, som de tycker avspeglar den avlidnes personlighet och liv bäst.

För många är en borgerlig begravning ett icke-religiöst alternativ till exempelvis en kristen begravning. Ändå väljer många att ha med psalmer under ceremonin, då de tycker psalmsångerna är vackra och dessutom har en personlig relation till dem.

Det är mycket vanligt att den borgerliga ceremonin kretsar kring ett visst tema. Begravningstemat kan ha inslag av havet, skogen eller av ett husdjur den avlidne älskade. Man kan till och med beställa begravningsblommor som ser ut som pälsklingen, om man vill.

Den som leder den borgerliga begravningsceremonin kallas borgerlig officiant. Officianten kan vara vem som helst, som en nära anhörig eller en bästa vän. Genom oss på Lavendla kan du boka en borgerlig officiant till begravningen – hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Begravningsrådgivarna på Lavendla finns här som stöd när du ska planera begravning. Vi är måna om att du ska få ett fint och personligt avsked till personen du mist och drar alltid i de där extra trådarna för att begravningen ska bli som du tänkt dig. Du når oss enkelt genom kontaktformuläret här nedanför. Välkommen!

Hjälpte det här svaret dig? Ja Nej