Vad händer under begravningsceremonin?

En begravningsceremoni kan se väldigt olika ut, beroende på vilken typ av begravning det är och vem man har ceremonin för. Det är vanligt att begravningen innehåller begravningsmusik, sång och tal. Som gäst kan man ofta följa ordningen på momenten i ett begravningsprogram.

Under såväl en kristen begravning som en borgerlig begravning brukar begravningsförrättaren berätta lite om den avlidne, kanske om personens uppväxt och om hur viktig hen var för anhöriga. Kanske läser man även en fin dikt eller annan text som beskriver personen.

Störst frihet vad gäller upplägget på begravning får man om den är borgerlig. Den kristna begravningen i kyrkan är mera styrd, och detta eftersom den följer Svenska kyrkans ordning. Överlag är religiösa begravningar ofta mer styrda vad gäller innehållet, men det finns ändå utrymme för att göra begravningen personlig.

Både den borgerliga och kristna begravningsceremonin brukar avslutas med ett sista farväl till den avlidne. Man går då fram med en eventuell blombukett till kistan eller urnan, lägger den där och säger hejdå till personen, som ett exempel på den sista hälsningen i begravningsceremonin.

Ska du ordna en begravning och vill få hjälp med innehållet i ceremonin? Begravningsrådgivarna på Lavendlas begravningsbyrå finns här för inspiration och stöd. Fyll i kontaktformuläret här nedanför så hör vi av oss snarast. Ska du däremot vara gäst på begravning? I så fall vill vi tipsa om våra informationssidor för begravningsgäster – klicka på länken för att komma vidare till dem.