Hem / Gå på begravning / Klädsel vid begravning / Slips på begravning

Slips på begravning

Vad bör du tänka på när du ska bära slips på begravning, kan du ha svart, vit eller någon annan färg på slipsen?

bära slips på begravning

Det här med att välja rätt kläder till begravningen är något som kan ge upphov till en del frågor, det är därför vi delar med oss av våra tips i denna slipsguide. Om du fortfarande har undringar efter att du läst guiden är du, som vanligt, varmt välkommen att kontakta oss.

Slips på begravning – 5 saker du bör känna till

  1. Vit slips på begravning symboliserar att gästen är nära anhörig. Svart, mörkgrå eller mörkblå slips visar det motsatta, det vill säga att gästen inte har ett nära släktband till den avlidne.
  2. Som make, son, pappa, bror och barnbarn, måg, svåger eller svärfar till den avlidne bör du bära vit slips på begravning. Det är även korrekt att bära vit slips som kusin, morbror eller farbror om du så önskar.
  3. Vid klädkoden ljus klädsel bör du som gäst aldrig bära svart slips.
  4. Vid klädkoden valfri klädsel är det korrekt att bära svart slips under förutsättning att du i övrigt också bär en svart eller mörk kostym.
  5. Det finns inget bestämt mått när det gäller bredden på en slips vid begravning. De flesta väljer dock att bära en slips som är 8 centimeter bred.

Låt kärleken leva vidare

På våra minnessidor delar släkt och vänner med sig av personliga minnen i form av hälsningar, bilder och filmer. Här finns också annonser, anmälan till minnesstund, livesändning av ceremonin, blommor och mycket mer.

Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida

Begravningsgästen markerar sitt släktskap med den avlidne

I Sverige har vi en relativt unik tradition när det kommer till slips på begravning. Enligt svensk sed bör en manlig begravningsgäst – som är klädd i formell begravningsklädsel, det vill säga svart, mörkgrå eller mörkblå kostym – nämligen markera sitt släktskap med den avlidne med hjälp av slipsens färg.

Vit slips gäller för nära anhöriga och svart slips för de andra gästerna.

Lavendlas begravningsrådgivare

Vit slips symboliserar att gästen är nära anhörig. Svart slips visar det motsatta, det vill säga att gästen inte har ett nära släktband till den avlidne. Men hur ska du veta om du räknas som nära anhörig?

Vit slips på begravning – vem räknas som nära anhörig?

Som ovan nämnt är det endast de nära anhöriga männen som enligt huvudregeln ska bära vit slips vid begravning. Men vilka räknas då som nära anhöriga? Till nära anhöriga män räknas bland annat make, son, pappa, bror och barnbarn.

slips-pa-begravning-lavendla-begravningsbyra

Utöver dessa räknas även måg (dotters make), svåger (till exempel makes/makas bror), svärfar och så vidare som nära anhöriga män. Även kusiner, morbror samt farbror kan bära vit slips om de önskar.

Vit slips trots att man inte är nära anhörig – går det?

Den svenska traditionen med vit slips på begravning har funnits under lång tid och är fortfarande stark. Traditionen har dock blivit allt mer flexibel med åren. I dag ses den vita slipsen inte bara som en symbol för nära släktskap utan också som en symbol för en nära relation till den avlidne.

I dag ses den vita slipsen inte bara som en symbol för nära släktskap utan också som en symbol för en nära relation till den avlidne.

Lavendlas begravningsrådgivare

Numera kan det med andra ord vara korrekt att bära vit slips på begravning trots att du inte tillhör någon av släktkategorierna make, son, pappa, bror, barnbarn, måg, svåger, svärfar och så vidare.

Den som exempelvis är sambo med dottern till den bortgångne sitter troligtvis tillsammans med den närmaste familjen under begravningen. I en sådan situation är det korrekt att bära vit slips trots att personen inte har ett släktband till den avlidne.

Slips i mörka kulörer för den som inte är nära anhörig

Om det inte finns någon föreskriven klädkod i dödsannonsen bör du som manlig gäst alltid bära formell begravningsklädsel, det vill säga svart, mörkgrå eller mörkblå kostym.

svart slips på begravning

Alla män som inte är nära anhöriga till den avlidne bör därtill alltid bära svart slips. En diskret slips i mörkgrått eller mörkblått är dock också korrekt.

Slips på begravning vid klädkoden valfri klädsel

Klädkoden valfri klädsel innebär att gästerna själva får välja om de önskar klä sig i mörka eller ljusa färger. Den som väljer att klä sig i mörka färger, det vill säga i svart, mörkgrå eller mörkblå kostym, kan med fördel följa traditionen med vit eller svart slips på begravning beroende på släktskapet.

Hur bred slips bör man välja vid en begravning?

Det finns inget fastställt mått när det gäller bredden på en slips vid begravning. De flesta väljer dock att bära en slips som är 8 centimeter bred, vilket är den traditionella bredden.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.