Slips på begravning

Slips vid begravning Lavendla BegravningsbyråSlips på begravning är i regel en fråga om svart eller vitt.

Är du säker på vilken slipsfärg just du bör välja? Inte? Läs då vår slipsguide nedan!

Slips på begravning - 5 saker du bör känna till

  1. Vit slips på begravning symboliserar att gästen är nära anhörig. Svart, mörkgrå eller mörkblå slips visar det motsatta, det vill säga att gästen inte har ett nära släktband till den avlidne.

  2. Som make, son, pappa, bror och barnbarn, måg, svåger eller svärfar till den avlidne bör man bära vit slips på begravning. Det är även korrekt att bära vit slips som kusin, morbror eller farbror om man så önskar.

  3. Vid klädkoden ljus klädsel bör man som gäst aldrig bära svart slips.

  4. Vid klädkoden valfri klädsel är det korrekt att bära svart slips under förutsättning att man i övrigt också bär en svart eller mörk kostym.

  5. Det finns inget bestämt mått när det gäller bredden på en slips vid begravning. De flesta väljer dock att bära en slips som är 8 cm bred.

Visa din omtanke med en kondoleansblomma

Vi levererar direkt hem till anhöriga, ceremonin eller gravplatsen. Välj kategori nedan, eller se alla kategorier här.

Slips på begravning – ett sätt för den manliga begravningsgästen att markera sitt släktskap med den avlidne

I Sverige har vi en relativt unik tradition när det kommer till slips på begravning. Enligt svensk sed bör en manlig begravningsgäst – som är klädd i formell

begravningsklädsel, dvs. svart, mörkgrå eller mörkblå kostym – nämligen markera sitt släktskap med den avlidne med hjälp av slipsens färg. Vit slips symboliserar att gästen är nära anhörig. Svart slips visar det motsatta, det vill säga att gästen inte har ett nära släktband till den avlidne. Men hur ska man veta om man räknas som nära anhörig? Det ska vi gå igenom nu!

Vit slips för nära anhöriga och svart slips för de andra gästerna.

Vit slips på begravning – vem räknas egentligen som nära anhörig?

Som ovan nämnt är det endast de nära anhöriga männen som enligt huvudregeln ska bära vit slips vid begravning. Men vilka räknas då som nära anhöriga? Till nära anhöriga män räknas bl.a.: make, son, pappa, bror och barnbarn. Utöver dessa räknas även måg (dotters make), svåger (t.ex. makes/makas bror), svärfar osv. som nära anhöriga män. Även kusiner, morbror samt farbror kan bära vit slips om de önskar.

Vit slips på begravning trots att jag inte räknas som nära anhörig – går det?

Den svenska traditionen med vit slips på begravning har funnits under lång tid och är fortfarande stark. Traditionen har dock blivit allt mer flexibel med åren. Idag ses den vita slipsen inte bara som en symbol för nära släktskap utan också som en symbol för en nära relation till den avlidne. I dag kan det med andra ord vara korrekt att bära vit slips på begravning trots att man inte tillhör någon av släktkategorierna make, son, pappa, bror, barnbarn, måg, svåger, svärfar osv. Den som exempelvis är sambo med dottern till den bortgångne sitter troligtvis tillsammans med den närmaste familjen under begravningen. I en sådan situation är det korrekt att bära vit slips trots att man inte har ett släktband till den avlidne.

Svart slips på begravning Lavendla BegravningsbyråSlips i mörka kulörer för den som inte är nära anhörig

Om det  inte finns någon föreskriven klädkod i dödsannonsen bör man som manlig gäst alltid bära formell begravningsklädsel, dvs. svart, mörkgrå eller mörkblå kostym. Alla män som inte är nära anhöriga till den avlidne bör därtill alltid bära svart slips. En diskret slips i mörkgrått eller mörkblått är dock också korrekt.

Läs mer här för att veta allt om rekommenderad klädsel vid begravning!

Slips på begravning vid klädkoden ljus klädsel

Ljus klädsel är en av de klädkoder som relativt ofta förekommer i dödsannonser. Denna klädkod innebär att gästerna bör klä sig i lätta och ljusa färger såsom ljusgrått, ljusblått, ljusrosa och andra pastellfärger av olika slag.

På grund av den önskade färgskalan vid ljus klädsel bör man som gäst aldrig bära en svart slips vid denna klädkod. Vid klädkoden ljus klädsel frångås med andra ord den väletablerade traditionen gällande slipsfärg vid begravning.

Om man inte ska bära en svart slips vid klädkoden ljus klädsel, vilken slipsfärg bör man då välja? Den manliga begravningsgäst som bär kostym vid begravningen bör bära en slips i en ljusare kulör, exakt vilken färg spelar ingen roll. Den bör dock aldrig vara svart.

Slips på begravning vid klädkoden valfri klädsel

Klädkoden valfri klädsel innebär att gästerna själva får välja om de önskar klä sig i mörka eller ljusa färger. Den som väljer att klä sig i mörka färger, dvs. svart, mörkgrå eller mörkblå kostym kan med fördel följa traditionen med vit eller svart slips på begravning beroende av släktskapet.

Hur bred slips bör man välja vid en begravning?

Det finns inget fastställt mått när det gäller bredden på en slips vid begravning. De flesta väljer dock att bära en slips som är 8 cm bred, vilket är den traditionella bredden. Har du frågor om slips på begravning eller funderingar kring klädsel vid begravning i allmänhet? Tveka då inte att kontakta oss! Du når oss på telefonnummer 0771 - 22 21 21 eller på [email protected].