Västerplana kyrka
Västerplana kyrka i Götene
Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]
Platsinformation
- 125 platser
- Handikappanpassad byggnad
- Toalett
- Teleslinga
Veckoschema begravningstider
Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Götene
Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.
Kyrkan fick korsarmar genom utbyggnaden av norra korsarmen 1721-1729 och södra korsarmen 1733-1737. Arbetet utfördes av stenhuggarmästare Per Jonsson Stenhammar i Västerplana på uppdrag av biskop Jesper Svedberg.
I samband med utbyggnaden orienterades koret åt söder. Västerplana kyrka tillhör de kyrkor, som skonats från stora och omfattande restaureringar och förändringar i senare tid. Sedan 1730-talet har inga särskilda ändringar skett, endast underhåll av kyrkan och dess inventarier.
Kyrkan övergavs under 1820-talet och stod då öde i mer än hundra år. På kunglig befallning 1821 skulle kyrkan rivas inom femtio år. Men Västerplana-borna vägrade att riva sin kyrka och endast sakristian skattades åt förgängelsen. Arbetet att återge kyrkan dess forna glans inleddes vid förra sekelskiftet. En björk växte då i långhuset och fåglar flög obehindrat genom de trasiga fönstren. Kyrkan återinvigdes av biskop Hjalmar Danell den 7 december 1924.
Västerplana kyrka är nu en levande kyrka, en sockenkyrka, som alltjämt används för gudstjänster och förrättningar. Men vi inbjuder även turister och andra att känna stillheten och andakten i detta helgade rum, i Guds hus.