Slaka kyrka
Slaka kyrka i Linköping
Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]
Platsinformation
- 310 platser
Veckoschema begravningstider
Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Linköping
Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.
Platsen vid och omkring Slaka kyrka har sedan urminnes tider varit samlingsplats för människor. Här hölls redan under förkristen tid häradets ting och rättarställe. Den tidiga offerplatsen för Nerthus, Mjärdevi, ligger där vägen från Linköping delas till Kalmar och inre delarna av Östergötland. Den äldsta kyrkan i Slaka uppfördes troligen under 1000-talet. Från den tiden har vi flera kristna runstenar, varav två finns kvar på kykogården. I slutet av 1100-talet uppfördes den första stenkyrkan, kvar från den kyrkan är nedre delen av tornet, delar av södra väggen samt ytterdörren som nu sitter mot sakristian. Den medeltida kyrkan har byggts om flera gånger, 1476 då kyrkan välvdes samt på 1680-talet, då mycket av den medeltida interiören försvann. 1781 ersattes den medeltida kyrkan. Kyrkan invigdes 1783 i närvaro av prinsessan Sophia Albertina och därför kom kyrkan efter tidens tradition att kallas Sophia Albertina.
Läs mer på vår hemsida:
www.svenskakyrkan.se/slaka-nykil