Hem / Platser / Mjölby / Kyrkor / Östra Tollstads kyrka
  1. Begravning

Östra Tollstads kyrka

3.0 i snittbetyg (2st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Information om platsen

  • Platsen är tillgänglighetsanpassad
  • Toalett finns i församlingshemmet

Bekskrivning

År 1885 stod den nuvarande kyrkan på plats och är byggd på en höjd 200 meter sydväst om kyrkogården

DEN GAMLA KYRKAN
Under 1100-talet eller tidigt 1200 tal uppfördes en stenkyrka i Östra Tollstad med stomme av kalksten och något gråsten. Kyrkan hade torn i väster och lägre kor med absid i öster. Klockorna hängde i en stapel på kyrkogården. För att kyrkan skulle kunna rymma den ökade befolkningen byggdes en ”nykyrka” eller den s k ”träkyrkan” till på norra sidan år 1730-31.

EN NY KYRKA BYGGS
En ny kyrka byggdes åren 1885-1886 och då revs även den gamla medeltida kyrkan. Den nya kyrkan lades inte i den traditionella väst/östliga riktningen utan i nord/sydlig riktning och byggdes på en höjd 200 medter sydväst om gamla kyrkan. Stilen var gotikinspirerad med höga smala fönster, utvändiga strävpelare och torn med smal spira.
Kyrkan restaurerades år 1927 och ytterligare några år senare 1956-58 genomfördes en del större förändringar. Kyrkorummet präglas fortfarande idag av dessa förändringar.

INVENTARIER
Altartavlan , som föreställer Jesu födelse, är måad 1813 av Per Hörberg.
Altarbordet tillkom vid Lundbergs restaurering 1956, liksom den vackra kormattan komponerad av Barbro Nilsson och utförd vid Märta-Måås-Fjettströms altljé i Båstad.
Storklockan är gjuten år 1732 av Magnus Hultman i Norrköping. Lillklockan är gjuten av samma mästare. Orgeln i Östra Tollstad kyrka är byggd år 1886 av Carl Elfström i Ljungy. Verket omfattar 18 stämmor

Östra Tollstads kyrka tillhör Folkungabygdens pastorat och ligger i Mjölby

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Få förslag på begravningstider

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med förslag på lediga tider.

Omdömen för Östra Tollstads kyrka

3.0 i snittbetyg (2st)

Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se

Mårten Gustafsson 2011-05-30
Orgeln i Östra Tollstad är byggd år 1886 Carl Elfström i Ljungby. Verket omfattar 18 stämmor.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn 2010-06-16
Byggår 1885, i nygotisk stil, uppförd sydväst om den gamla kyrkan. Restaurerades 1956 då man ställde upp den vackra gamla predikstolen. Ett altarskåp från 1400-talet hänger till höger i långhuset. Altartavlan som målades redan 1813 av Pehr Hörberg har en annan inramning här än i den gamla kyrkan. Det föreligger få uppgifter om kyrkan, men man kan titta på deras utmärkta hemsida, där det också finns fina bilder.
Läs mer Läs mindre

Foto: Östra Tollstad

Visa stor karta

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Marie Andersson
Läs mer om Marie
Jenny Olsson
Läs mer om Jenny