Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Asklanda kyrka Foto: akejohan
Asklanda kyrka Foto: akejohan
  1. Asklanda kyrka
  2. Asklanda kyrka

Asklanda kyrka

4.0 i snittbetyg (4st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Asklanda kyrka i Vårgårda

En vacker kyrkogård, kantad av mäktiga ekar, omger den gamla 1100-talskyrkan i romansk stil. Den är byggd av sandsten, samma byggmaterial som finns i Skara domkyrkas väggar. Stenen kan ha fraktats den långa vägen från Gudhem norr om Falköping till kyrkbygget i Asklanda.
1897-1898 byggdes tornet till. Då användes rödaktig granit från trakten och det fick ett tak av koppar. Den gamla klockstapeln revs och klockan flyttades över till tornet. Samtidigt genomfördes en restaurering inne i kyrkan. Den stora läktaren som fanns i den bakre delen och på norra långsidan togs bort, innertaket höjdes och den låga triumfbågen mellan långhuset och koret öppnades till ett högre valv. Man tog bort gravhällar som täckt golvet och fann bland annat två bysantinska mynt präglade i mitten av 1000-talet. Ovanligt är att långhusets nordvägg förblivit fönsterlös på medeltida vis. Vid nästa restaurering 1940 försökta man återställa det gamla, men vägg- och takmålningarna är borta.
Den senaste renoveringen skedde 1999.

• Dopfunten anses vara från 1200-talet. Den har bandornament upptill och nertill
•Dopfatet är tillverkat i Magdeburg 1688, kanske är det ett krigsbyte. Texten i fatet, översatt till svenska, lyder ”ät och drick i herrens namn”
• Altaruppsatsen från 1715 i barock är gjord av Mikael Schmith. Tavlan i verkets mitt föreställer Kristus på korset omgiven av Aron, Moses och ett rikt akantuslövverk, allt snidat i trä
• Predikstolen från 1600-talet är varsamt renoverad
• Nummertavlorna är från 1749
• Orgeln på läktaren är tillverkar på Tostareds kyrkorgelfabrik, har sex stämmor och installerades 1960
• Klockan i tornet har en stor och klangfull torn och anses vara från medeltiden

Asklanda kyrka tillhör Asklanda församling och ligger i Vårgårda

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 130 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad

Visa stor karta

Omdömen för Asklanda kyrka

4.0 i snittbetyg (4st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2020-05-19
För att ha varit en 1100-talskyrka i romansk stil ser nu Asklanda kyrka märkvärdigt modern ut. Frånsett dopfunten finns inte mycket av medeltid kvar. Det hindrar inte att interiören är vacker men sparsmakad. Altaruppsatsen från 1715 är ett riktigt smycke! Predikstolen ska vara från 1600-talet. Vid renovering i slutet av 1800-talet fann man bl.a. två bysantinska mynt, präglade i mitten av 1000-talet, så visst finns här en lång historia!
Läs mer Läs mindre
Christian91
Christian91 2020-01-31
En fin och annorlunda kyrka på utsidan. Jag var här idag och kyrkan var låst.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2018-11-30
En kyrka som gör mig något förbryllad. Den förefaller nästan vara en pastisch av en medeltidskyrka men den är verkligen en 1100-talskyrka. Den fönsterlösa nordväggen är tydligt märkbar. Byggnadsmaterialet kommer från de ganska avlägsna Västgötabergen. Tornet är från 1800-talet.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2013-10-15
Den romanska absidkyrkan i Asklanda uppfördes på 1100-talet. Tornet byggdes vid en restaurering 1897-98. Kyrkan har en dopfunt från 1200-talet. Tyvärr var kyrkan låst vid mitt besök.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.