0322-28 50 05 Öppet dygnet runt
Hem / Platser / Vårgårda / Kyrkor / Asklanda kyrka

Asklanda kyrka

Asklanda kyrka i Vårgårda

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Platsinformation

  • 130 platser
  • Handikappanpassad byggnad

Veckoschema begravningstider

Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Vårgårda

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

En vacker kyrkogård, kantad av mäktiga ekar, omger den gamla 1100-talskyrkan i romansk stil. Den är byggd av sandsten, samma byggmaterial som finns i Skara domkyrkas väggar. Stenen kan ha fraktats den långa vägen från Gudhem norr om Falköping till kyrkbygget i Asklanda.
1897-1898 byggdes tornet till. Då användes rödaktig granit från trakten och det fick ett tak av koppar. Den gamla klockstapeln revs och klockan flyttades över till tornet. Samtidigt genomfördes en restaurering inne i kyrkan. Den stora läktaren som fanns i den bakre delen och på norra långsidan togs bort, innertaket höjdes och den låga triumfbågen mellan långhuset och koret öppnades till ett högre valv. Man tog bort gravhällar som täckt golvet och fann bland annat två bysantinska mynt präglade i mitten av 1000-talet. Ovanligt är att långhusets nordvägg förblivit fönsterlös på medeltida vis. Vid nästa restaurering 1940 försökta man återställa det gamla, men vägg- och takmålningarna är borta.
Den senaste renoveringen skedde 1999.

• Dopfunten anses vara från 1200-talet. Den har bandornament upptill och nertill
•Dopfatet är tillverkat i Magdeburg 1688, kanske är det ett krigsbyte. Texten i fatet, översatt till svenska, lyder “ät och drick i herrens namn”
• Altaruppsatsen från 1715 i barock är gjord av Mikael Schmith. Tavlan i verkets mitt föreställer Kristus på korset omgiven av Aron, Moses och ett rikt akantuslövverk, allt snidat i trä
• Predikstolen från 1600-talet är varsamt renoverad
• Nummertavlorna är från 1749
• Orgeln på läktaren är tillverkar på Tostareds kyrkorgelfabrik, har sex stämmor och installerades 1960
• Klockan i tornet har en stor och klangfull torn och anses vara från medeltiden