Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Kvinnestads kyrka Foto: akejohan
Kvinnestads kyrka Foto: akejohan
  1. Kvinnestads kyrka
  2. Kvinnestads kyrka

Kvinnestads kyrka

4.0 i snittbetyg (4st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Kvinnestads kyrka i Vårgårda

Kyrkan byggdes troligen tidigt 1200-tal. Nära Kvinnestadsjön låg den väl synlig och lätt att nå även sjövägen. Utgrävningar visar att det i mitten av 1300-talet låg en försvarsborg i närheten. Runt kyrkogården skyddade en vallgrav mot ovälkomna besök. Vallgraven på framsidan fylldes igen när kyrkogården utökades. På sydöstra sidan av muren finns en öppning för en smal stentrappa. Den användes förr när man bar en självspilling till en enkel grav. Kyrkans väggar är metertjocka och byggnadsmaterialet är vanlig gråsten från trakten. En stor renovering genomfördes på 1760-talet.
Då förlängdes kyrkan och man öppnade fönster mot norr och ett sadeltorn på taket ersatte den tidigare klockstapeln. Stora delar av interiören härstammar från 1766, även bänkraderna och läktaren.

• Sprickan i kyrkväggen vid västra gaveln uppstod vid jordbävningen 23 oktober 1904
• Dopfunten i sandsten har ett avrinningshål och kan dateras till första hälften av 1200-talet
• Altaruppsatsen är ett barockarbete från tidigt 1700-tal, möjligen av Gustaf Kihlman, Borås. Bakom krucifixet syns en stad som nog ska påminna om den himmelska staden
• Predikstolen har ursprungliga färger
• Guldstjärnorna, över 100 stycken, på det blå, plana innertaket är tillverkade i trä. Målaren Sven Svensson utförde arbetet 1793
• Läktaren har lågt i tak och bänkarna har smala sittbrädor
• Kyrkklockorna hänger i den påbyggda takryttaren. Den stora klockan gjöts 1747 i Jönköping. Den har senare vid en omgjutning fått texten ”Kommen – ty allting är nu redo”. Den mindre klockan kan vara betydligt äldre

Kvinnestads kyrka tillhör Asklanda församling och ligger i Vårgårda

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 140 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Kvinnestads kyrka

4.0 i snittbetyg (4st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Christian91
Christian91 2020-01-31
En söt kyrka på utsidan. Jag var här idag och kyrkan var låst.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2018-11-30
Mycket trevlig kyrka med det fantastiska trätaket med stjärnor som ger en extra festlig prägel. Däremot stämmer inte IvS uppgift om att den står på en udde alls. Porten sitter på norrsidan, en ovanlig detalj.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2014-12-20
En udda detalj här är att porten in i kyrkan sitter på norrsidan. Inne i kyrkan finner man trägolv med breda plankor och om man tittar uppåt - en praktfull stjärnhimmel! Det lär vara > 100 förgyllda trästjärnor som enligt en uppgift ska vara lika många som gårdarna i socknen... Dopfunt med avrinningshål (1200-tal), Predikstol och läktare (1600-tal) och altaruppsats 1700-tal. Tre ljuskronor, den i koret av trä, nästa glas och den tredje i mässing. Mycket trevligt bemötande!
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2014-07-13
Kvinnestads kyrka uppfördes på 1200-talet. År 1766 byggdes kyrkan om och fick sitt nuvarande kor. I kyrkan finns en dopfunt från 1200-talet och en predikstol från 1600-talet. Tyvärr var kyrkan låst vid mitt besök.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.