Hem / Begravning / Före begravningen / Vad kostar en begravning?

Vad kostar en begravning?

Priser och begravning, svårt men viktigt att jämföra

Vad kostar en begravning? Detta är en vanligt förekommande fråga. Att ge ett rakt svar på den frågan är naturligtvis omöjligt eftersom en begravning, precis som alla andra tjänster och produkter, kan se väldigt olika ut från fall till fall. När vi får frågan vad kostar en begravning brukar vi därför börja med att fråga vilken typ av begravning man som anhörig har tänkt sig. En begravning utan ceremoni är exempelvis billigare än en kyrklig begravning eller en borgerlig begravning. Därtill påverkas priset självklart även av antalet blomsterarrangemang, val av förtäring under minnesstunden och så vidare.


Begravning utan ceremoni

från 8 995 kr

Begravning utan ceremoni

Vi transporterar den avlidne till krematoriet och ordnar nödvändig dokumentation

från 8 995 kr

Vi transporterar den avlidne till krematoriet och ordnar nödvändig dokumentation

 • Administration & Transport
 • Kistläggning & Direktkremationskista
 • Välj bland valfria tillval

Skräddarsy egna val

från 12 995 kr

Skräddarsy egna val

Vi hjälper er med det grundläggande, ni skräddarsyr med era egna personliga tillval

från 12 995 kr

Vi hjälper er med det grundläggande, ni skräddarsyr med era egna personliga tillval

 • Administration & Ceremonivärd
 • Kistläggning & Transport
 • Obehandlad Kista
 • Minnessida
 • Välj bland valfria tillval

Enkel & Blomstrande

från 21 980 kr

Enkel & Blomstrande

En vacker begravning som innehåller allt ni behöver. Välj själva era personliga tillval.

från 21 980 kr

En vacker begravning som innehåller allt ni behöver. Välj själva era personliga tillval.

 • Administration & Ceremonivärd
 • Kistläggning & Transport
 • Furukista Alvö & Kistdekoration
 • Framtagning Annons
 • Minnessida
 • Välj bland valfria tillval

Vad kostar en begravning?

Vi på Lavendla tycker att kostnaden för begravningen många gånger är betydligt högre än den borde vara. Att  jämföra olika begravningsbyråers priser kan däremot vara svårt då det lätt blir att man jämför "äpplen och päron". Om man då ser historiskt på frågan: vad kostar en begravning? Då har en genomsnittlig begravning kostat 18 000 - 26 000 kr hos en begravningsbyrå, exklusive gravsten och bouppteckning (källa). En kostnad som då till stor del har bestått av höga administrativa arvoden från begravningsbyrån. På Lavendla jobbar vi annorlunda och försöker istället anpassa begravningen efter kundens plånbok.

 

 

Video 2 min - Ekonomi och bouppteckning vid dödsfall

Hur kan Lavendla vara mer prisvärt?

Sedan Lavendla grundades har vi med nya och mer effektiva arbetsmetoder kunnat erbjuda likvärdiga begravningar för så lite som halva priset. Då uppkommer förstås frågan: hur är det möjligt utan att kompromissa med kvaliteten?

Det lägre priset beror främst på att vi kan driva en verksamhet med lägre fasta kostnader och tillhandahålla mer användarvänliga verktyg. Att driva begravningsbyrå är förknippat med höga fasta kostnader i termer av lokaler och inventarier. Kostnader som i hög grad är frikopplat från hur många uppdrag man som begravningsbyrå har. Vi på Lavendla prioriterar kundservice och vårt bokningsverktyg online, och är inte i samma behov av lokaler med attraktiv geografisk placering, och dyra inventarier såsom outnyttjade begravningsbilar. Därför kan vi erbjuda er som kunder ett betydligt förmånligare pris.

 

Transporter, antal gäster och annonsering avgör kostnaden för begravningen

Det som främst avgör kostnaden är följande:

 • Eventuella längre transporter som behöver utföras
 • Om man bjuder in många gäster till mat vid minnesstunden
 • Annonsering i flera rikstäckande tidningar
 • Om den avlidne inte är medlem i Svenska kyrkan tillkommer avgifter från församlingen
 • Om man väljer att ha begravningen i en annan församling än hemförsamlingen
 • Eventuellt sång och musik under begravningsceremonin

Låg transparens ger upphov till höga priser

Vad kostar en begravningAtt begravningar traditionellt sett har varit förknippade med höga kostnader beror till stor del på att transparensen kring priset för begravning har varit låg. Med andra ord, man visar inte tydligt utåt vad de olika produkterna och tjänsterna kostar. Hur kan det vara så?

Ser man till det historiska sättet att planera begravning så har det skett på ett begravningskontor. Det medför ofta att man som beställare av begravningen inte har någon vidare möjlighet att jämföra begravningsbyråns priser med andra byråer. Samtidigt befinner man sig i sorg och har inte energin att byta begravningsbyrå, när man väl har träffat en byrå. Det innebär därmed att man per definition blir kund så fort man har gått in på begravningskontoret. Detta är förstås något som byråerna känner väl till och de kan då i princip sätta vilka priser de vill, de vet att besökarna ändå kommer acceptera erbjudandet. En olycklig utveckling tycker vi på Lavendla som jobbar för en betydligt mer transparent och tillgänglig lösning. Att ordna en begravning är förknippat med ett stort förtroende. Därför  är det oerhört viktigt att man skapar förtroende även kring prissättningen och inte heller överraskar kunderna med dolda kostnader.

Begravningsavgiften täcker en del av kostnaden för begravningen

Begravningsavgiften kallas den skatt som alla svenska medborgare betalar kopplad till kostnader för bl a gravplats. Mer precist går skatten till att sköta den löpande begravningsverksamheten hos huvudmannen, normalt den aktuella församlingen. I Stockholm och Tranås är däremot respektive kommuner huvudmän. En verksamhet, som bland annat innefattar vissa transporter, skötsel av kyrkogårdar, kremering osv. Läs mer här om begravningsavgift.

Ibland får vi även frågan vad kostar en begravning från oroliga anhöriga till en avliden där det saknas pengar i dödsboet för att kunna betala en begravning. I dessa fall hänvisar vi till det ekonomiska bistånd vid namn begravningshjälp som kan ansökas om från den avlidnes hemkommun.