0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Begravning / Före begravningen / Vad kostar en begravning?

Vad kostar en begravning?

Priset för en begravning beror främst på hur ni som anhöriga vill utforma den. Generellt brukar en begravning kosta mellan 20 000 – 40 000 kr, men det kan förstås vara både billigare och dyrare. Nedan går vi igenom de viktigaste punkterna som ni bör tänka på.

Hur mycket kostar en begravning i snitt?

Enligt Sveriges Begravningsbyråers Förbund kostar en begravning i genomsnitt 27 000 kr, då ingår inte gravsten, dödsannons och eventuella juridiska kostnader så som bouppteckning, bodelning och arvskifte.

En begravning utan ceremoni kostar inte lika mycket som en kyrklig begravning eller en borgerlig begravning. En enkel begravning kan vara något billigare i kostnad.

En begravning med ceremoni kostar i regel mellan 20 000 – 30 000 kr. Skillnaden i pris beror på detaljer som val av lokal, blomsterarrangemang, ceremonin, förtäring under minnesstund med mera.

I slutändan är det är era önskningar och ekonomiska förutsättningar som ligger till grund för vårt arbete och det är vårt uppdrag att förverkliga det avsked som ni önskar. Läs mer nedan om de vanligaste frågorna kring begravningskostnader.

Frågor och svar

Vem betalar en begravning?

Dödsboet betalar för sin egen begravning. Om dödsboets medel inte räcker till begravningskostnaderna så ansöker de ansvariga för dödsboet om en dödsboanmälan med bidrag hos socialtjänsten i den avlidnes hemkommun.
Läs mer här

Vad påverkar kostnaden av en begravning?

Kostnaden för begravningen beror på typ av begravning och utformningen av ceremonin. En begravning utan ceremoni är exempelvis billigare än en kyrklig begravning eller en borgerlig begravning. Därtill påverkas priset bland annat av:

Transport till bisättningslokal
– Val av kista eller urna
– Svepning
– Val av gravsten
Blomsterarrangemang och andra dekorationer
– Förtäring – under begravning och/eller minnesstund
– Transport för gravsättning utanför huvudmannens område – detta täcks normalt inte av begravningsavgiften
– Dödsannons
Bouppteckning

Läs mer om olika typer av begravningar här

Vad innebär begravningsavgiften?

Begravningsavgiften är en skatt som betalas av alla som är folkbokförda i Sverige, oavsett trostillhörighet. Skatten går till att sköta den löpande begravningsverksamheten hos huvudmannen, normalt den aktuella församlingen. Begravningsavgiften ska täcka kostnader för:

– Bisättning (Lokal för förvaring och visning av den avlidne)
– Transport till gravsättning – Detta gäller inom huvudmannens förvaltningsområde från det att huvudmannen (Svenska kyrkan) övertagit ansvaret för stoftet till dess att gravsättning har skett.
– Ceremonilokal utan religiösa symboler
Kremering
– Gravsättning av kista kista eller urna
– Gravplats eller motsvarande på allmän begravningsplats under 25 år

Läs mer om begravningsavgift här

Vad händer om man inte är medlem i Svenska kyrkan?

Om du ej är medlem i Svenska kyrkan kan kostnaden för en kyrklig begravning påverkas drastiskt. Dödsboet måste då betala lokalhyra, samt att kyrkoherden själv avgör angående musiker samt om det är lämpligt att en präst håller i ceremonin.

Vem håller i begravningsceremonin?

Den som håller i en begravningsceremoni kallas för officiant. Officianten leder ceremonin enligt den ording som han/hon kommit överens om med anhöriga. Det kan till exempel vara enligt Svenska kyrkans ordning eller borgerligt. Det känns oftast tryggt att ha en officiant som håller i alla trådar så anhöriga lugnt kan följa ritualen. Officianten talar om när man ska stå, sitta eller sjunga.
Läs mer om begravningsceremoni här

Vad kostar kremering?

Kostnaden för kremering täcks av den begravningsavgift som betalas av samtliga folkbokförda i Sverige.
Läs mer om kremering här

Vem bokar kyrka, kapell eller annan begravningslokal?

Anhöriga själva kan boka tid för begravning i kyrka, kapell eller annan begravningslokal. Det vanligaste är dock att bokningen går via begravningsbyrån.
Läs mer om bokning av begravningslokal här

Vems ansvar är det att informera om när begravningen äger rum?

Det är den som ordnar begravningen, oftast en nära anhörig, som har till uppgift att informera övriga närstående om dag och tid och andra detaljer kring begravningen. Många tror att begravningsbyrån skall meddela alla närstående men så är inte fallet. På Lavendlas minnessidor kan du dela sån viktig information och ta emot anmälan till minnesstund etc.

Vem bekostar en begravning om det saknas pengar?

I det fall då pengar saknas i dödsboet eller på annat håll går det att ansöka om bistånd ifrån socialkontoret i den avlidnes kommun. Möjligheten att få den ekonomiska hjälpen finns om dödsboet helt eller delvis saknar tillgångar för att täcka kostnaderna för en, av Socialstyrelsen så kallad, värdig begravning.
Läs mer om begravningshjälp här

Hur lång tid får det gå mellan dödsfall och begravning?

Begravningslagen säger att den avlidne måste vara gravsatt eller kremerad (förbränd till aska) inom 30 dagar från dödsfallet. En kremering kan i regel ske inom 1-2 veckor från dödsfallet. Från kremeringsdatumet har man sedan ett år på sig att gravsätta askan.
Läs mer här

Begravning genom Lavendla

Att driva begravningsbyrå är förknippat med höga fasta kostnader i termer av lokaler och inventarier. Kostnader som i hög grad är frikopplat från hur många uppdrag man som begravningsbyrå har.

Vi på Lavendla prioriterar kundservice och vårt bokningsverktyg online, och är inte i samma behov av lokaler med attraktiv geografisk placering, och dyra inventarier såsom outnyttjade begravningsbilar. Det innebär lägre kostnader i slutändan, för dig som kund.

Vi tycker att det finaste beviset på att vårt koncept fungerar är de omdömen som våra kunder lämnar tills oss. Gå gärna in och läs dem på Trustpilot:

lavendla begravning

Våra vanligaste begravningar

Enkel Begravning

Den enkla begravningen är för de allra närmsta. Ett tillfälle att samla familjen för ett värdigt avsked. Tillsammans utformar vi ceremonin efter era önskemål, sen sköter våra erfarna rådgivare resten.

  • Kistläggning och transport
  • Ceremonivärd i kyrka / kapell
  • Koordinering och rådgivning
  • Gratis minnessida och dödsannons*
  • Kista: transportkista

från 19 980 kr

Klassisk Begravning

Till en klassisk begravning är släkt och vänner välkomna för att minnas och ta farväl. Det är era önskemål som formar ceremonin och vi finns där för att koordinera allt som behövs — hela vägen.

  • Kistläggning och transport
  • Ceremonivärd i kyrka / kapell
  • Koordinering och rådgivning
  • Gratis minnessida och dödsannons*
  • Kista: klassisk enkel
  • Blommor: kistdekoration

från 26 995 kr

Begravning inkl. juridik

Ibland kan man behöva hjälp med mer än själva begravningen. Våra rådgivare sköter allt, från ceremonin och minnesstunden till de juridiska bitarna som bouppteckningen och arvskiftet.

  • Kistläggning och transport
  • Ceremonivärd i kyrka / kapell
  • Koordinering och rådgivning
  • Gratis minnessida och dödsannons*
  • Kista: klassisk enkel
  • Blommor: kistdekoration
  • Juridik: bouppteckning

från 37 995 kr

Relaterade sidor

*Minnessida Gratis ingår alltid utan extra kostnad i 20 dagar räknat från godkänt kostnadsförslag (värde 495 kr). Vi erbjuder också dig att kostnadsfritt skapa en online dödsannons att visa ut på minnessidan, istället för att publicera den i tidningen (värde 2 000 kr). Läs mer hur det fungerar med minnessida och online dödsannons. När du skickat in en kontaktförfrågan till oss får du länkar till att skapa såväl minnessida som dödsannons direkt. Vi hjälper dig vid behov.


BLÄDDRA I VÅR KATALOG

Se vår Produktkatalog

Läs mer om våra produkter och tjänster i vår produktkatalog.

Se produktkatalog


Möt några av våra rådgivare

Maria, Nina och Pia berättar om arbetet som rådgivare på Lavendla.

Maria Schubert, rådgivare

Trygghet är viktigt, och det är precis det Maria vill att du ska känna när ni hjälps åt med det praktiska kring begravningen.

Nina Klose, rådgivare

Nina tar reda på vad du behöver så att hon kan avlasta dig. Det gör att du kan fokusera på att vara anhörig och sörjande.

Pia Cronhag, rådgivare

Din specifika situation är den främsta utgångspunkten när du får juridisk rådgivning av Pia.

Din lokala rådgivare

All rådgivning hittar du på samma plats – nära dig.

Låt kärleken leva kvar på minnessidan

Minnessidan är inte bara en vacker samlingsplats för närmsta familjen. Det blir en plats för alla nära att uttrycka sina känslor och dela minnen.

  • Er rådgivare hos Lavendla hjälper er skapa minnessidan
  • Välj om ni vill visa minnessidan publikt på lavendla.se eller privat
  • Välj minnesfond ni vill uppmärksamma på minnessidan
  • Välj om ni vill visa ut dödsannons och programblad
  • Via minnessidan beställer alltid anhöriga blommor till ceremonin

Se våra minnessidor här


Populära artiklar inom begravning

Lavendla Begravningsbyra

Checklista vid dödsfall

När någon avlider är det många praktiska saker som måste ordnas. För att underlätta för dig som anhörig har vi gjort en checklista vid dödsfall, med allt du behöver tänka på vid begravning.

lavendla begravning

Ta hand om ett dödsbo

Efter att någon avlider hamnar den avlidnes tillgångar och skulder i ett dödsbo. De som tar hand om dödsboet kallas för dödsbodelägare och ansvarar för förvaltningen av dödsboet.

Göra bouppteckning själv

Bouppteckning

Vid ett dödsfall måste en bouppteckning upprättas. Låt oss hjälpa dig göra det svåra lite lättare genom att berätta hur bouppteckningsförrättningen går till.

Vi kan hjälpa dig

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt. Ett inledande samtal med oss är gratis.

Lena Palmqvist är en av våra många duktiga rådgivare som du kan komma i kontakt med.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med över 8 års erfarenhet inom begravningsbranschen, varav flera år som begravningsrådgivare, har han god kännedom om begravningar och branschen i allmänhet. Jakob är idag verksam på Lavendlas huvudkontor i Stockholm.