Varför gravsten från Lavendla?

  • Vi hjälper dig med allt; ritning av stenen, ansökan till kyrkogårdsförvaltning och montering av gravstenen.
  • Vi levererar i hela Sverige
  • Välj mellan 170 olika modeller
  • Varje modell finns i olika granitsorter, dekorer och typsnitt.
  • Betala direkt eller delbetala i 12 månader (avgifter enligt avtal)

Se vår produktkatalog

Läs mer här om våra produkter och tjänster i vår digitala katalog.

Vi hjälper dig

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.

Lena är en av våra rådgivare som du kan komma i kontakt med.

Vanliga frågor och svar om gravsten

Hur mycket kostar en gravsten?

Priset på en gravsten varierar beroende på material, storlek och utformning. En enkel gravsten kostar från 8900 kr, medan en mer avancerad gravsten kan kosta tiotusentals kronor.

Kan man lägga till text eller symboler på en gravsten i efterhand?

Ja, det är vanligt att man lägger till text eller symboler på en gravsten i efterhand. Detta kan göras genom att gravera eller skriva på stenen eller genom att fästa en plakett eller skylt på stenen. Det är dock viktigt att ta reda på om begravningsplatsen tillåter förändringar på gravstenar innan man gör några ändringar.

Kan man anpassa gravstenen efter den avlidnes personlighet eller intressen?

Ja, det är vanligt att man anpassar gravstenen efter den avlidnes personlighet eller intressen. Det kan handla om att välja en specifik färg, form eller symbol som är betydelsefull för den avlidna eller deras familj.

Finns det regler för hur en gravsten ska se ut?

Ja, det finns regler för hur gravstenar får se ut på olika kyrkogårdar eller begravningsplatser. Det kan finnas begränsningar på storlek, material och utformning. Det är kyrkogårdsförvaltningen som godkänner varje sten innan man får tillåtelse att montera den vid graven.

Vilka material kan en gravsten vara gjord av?

En gravsten kan vara gjord av olika material som granit, marmor, sandsten eller kalksten. Varje material har sina egna unika egenskaper som påverkar utseendet och hållbarheten.

Vad är en gravsten?

En gravsten är en stenplatta som placeras på en gravplats för att markera platsen där en avliden person ligger begravd.


Topp 6 saker du bör tänka på vid köp av gravsten

Att märka ut och smycka den avlidnes gravplats med en vacker gravsten är inget måste. För många anhöriga är det dock av stor vikt. Vi på Lavendla Begravningsbyrå har ett nära samarbete med Sveriges ledande tillverkare och leverantör av gravstenar. Hos oss kan du därför hitta ett brett urval av gravstenar i diverse storlekar och färger. Innan du gör din beställning kan de dock vara en god idé att ta del av vår guide nedan, det finns nämligen ett antal viktiga saker att tänka på innan man köper en gravsten. Önskar ni förnya en befintlig gravsten? Inga problem, kontakta oss så hjälper vi er.

  1. Gravsten ska inte väljas om man valt någon av följande gravtyper: minneslund, askgravlund, askgravplats eller kolumbarium. D.v.s. gravsten uppförs normalt bara vid val av en vanlig kist- eller urngrav.
  2. Innan du sätter upp en ny gravsten krävs ett tillstånd från kyrkogårdsförvaltningen. Givetvis sköter vi hela processen från ritning, och ansökningar till montering.
  3. De flesta begravningsplatser är indelade i olika gravkvarter. Vanligtvis finns det specifika regler för varje enskilt gravkvarter gällande gravstenens utformning och stil.
  4. En god idé kan vara att besöka det utvalda gravkvarteret innan du börjar titta på utbudet av gravstenar. På så sätt kan du skapa dig en uppfattning om vilken typ av gravsten som borde vara lämplig i kyrkogårdsförvaltningens ögon.
  5. Förutom namn samt födelse- och dödsdatum är det också vanligt att anhöriga låter gravera in en hälsning på gravstenen. Evigt älskad och vila i frid är två av många omtyckta hälsningar.
  6. Under tiden mellan begravning och montering av gravsten kan det vara en god idé att markera graven med en enklare gravmarkör. Gravstenen uppförs ofta som tidigast 6-12 månader efter gravsättningen, på grund av att marken behöver “sätta sig” innan stenen monteras.

Hur väljer och beställer man gravsten?

Första steget till att komma igång är egentligen att svara på ett antal grunduppgifter som vi behöver. Dessa uppgifter är bland annat, vem är gravsättsinnehavare?, vilken grav gäller det?, samt på vilken begravningsplats?. Detta krävs för att ta reda på vilka regler som gäller för graven i fråga. Vi samlar även in information om den avlidne.

Nedan går vi igenom grunderna till de val som ni behöver göra i samråd med våra gravstenshandläggare.

1. Att välja gravstenens grundutförande (“modell”)

Efter att vi har alla grunduppgifter på plats, och vet vilka regler som gäller, är det upp till er att börja fundera på hur gravstenen ska se ut, om detta inte redan är bestämt. Det första man ska bestämma är vilket grundutförande (”modell”) man önskar. Ni hittar de nuvarande grundutförandena här.

Fundera då endast på formen, eftersom granitsort, typsnitt och allt annat kan varieras senare.

Givetvis kan ni även designa en helt egen modell om ni vill, men i stort sett alla gravstenar utgår från någon av våra grundstenar.

De flesta begravningsplatser (kyrkogårdar) är indelade i olika gravkvarter. Ofta finns det specifika regler för varje enskilt gravkvarter gällande gravstenens utformning och stil. Detta eftersom kyrkogårdsförvaltningen vill skapa en enhetlig och fridfull känsla i varje gravkvarter.

Innan du sätter upp en ny gravsten krävs ett tillstånd från kyrkogårdsförvaltningen. Tillståndet kan liknas vid ett slags “bygglov” för gravstenar.

För att uppnå detta krävs att alla enskilda gravplatser harmoniserar med varandra och bildar en välbalanserad helhet. Hur hårda är då reglerna gällande gravstenens utformning? Faktum är att det varierar från begravningsplats till begravningsplats, ibland krävs bokstavstolkning och ibland ges möjlighet till en mer personlig utformning.

Mer information om vilka regler som gäller för er grav brukar framgå av gravbrevet som gravrättsinnehavaren har fått. Om du beställer gravstenen hos oss på Lavendla Begravningsbyrå undersöker vi vilka regler och riktlinjer som gäller i ert utvalda gravkvarter.

Liggande eller stående gravsten?

Som ovan nämnt finns det nästan alltid specifika regler gällande gravstenens utformning, särskilt med hänsyn till gravstenens storlek och position. En god idé kan vara att besöka det utvalda gravkvarteret innan du börjar titta på utbudet av gravstenar. På så sätt kan du skapa dig en uppfattning om vad som borde vara en passande storlek samt position. Vad är då fördelarna och nackdelarna med en stående respektive liggande gravsten? Respektive utformning är vacker på sitt sätt. En stående sten utsätts dock inte för samma slitage med hänsyn till väder och vind och syns såklart även vintertid vid ett eventuellt snötäcke. Om det redan finns många namn ingraverade på en stående gravsten kan det vara en god idé att fortsätta utsmycka gravplatsen med en liggande gravsten.

Att välja gravsten

2. Val av granitsort till er nya gravsten.

Alla våra stenar görs i granit, av olika slag och ursprung. Önskar man en sten från Sverige så är det graniten “Vånga” som ska väljas. En annan nordisk granit är “Labrador” från Norge. I övrigt finns det även finare stenar, från indisk röd och blå granit till svart, grön och grå.


Vi jobbar idag endast med granit av högsta kvalitet, då det är det allra mest välbeprövade materialet, som vi av erfarenhet vet är ett traditionellt och säkert val. Om ni är intresserade av andra material på gravstenen kan ni läsa mer här.

Observera att granit är ett naturmaterial och att varje sten kommer från ett nytt stenblock. Det gör att man aldrig kommer få två exakt likadana stenar, få färgintensitet, toner och mönster skiftar naturligt i berggrunden. Nedan ser ni våra olika granitsorter som finns att välja på.

3. Val av bearbetning av gravstenens yta

När modell och granitsort är på plats ska ställning även tas till hur vi ska bearbeta stenens yta. Här finns ett antal steg, från råhuggen till polerad yta. Det är till största del en smaksak, men man bör även veta för- och nackdelarna med varje val.

De val som finns är följande: (Grövst) Råhuggen, Finhuggen, Flammad, Mattslipad, Finslipad samt Polerad (Slät)

Slätare yta:

  • Ser bra ut vid väta, man ser nästan ingen skillnad alls vid väta (se bild 1 från vänster nedan)
  • Ingen mossa eller lav växer (inom rimlig tidsperiod)
  • Generellt lättare att ta hand om, även om eventuell målad/förgylld text kan behövas förbättras efter ett antal år. (se bild 2 från vänster nedan)

Grövre yta:

  • Lätt för mossa och lav att växa, bör tvättas en gång per år med borste och vatten
  • Djupblästrad och upphöjd text kan vara svår att tyda vid väta (se bild 3 från vänster nedan)
  • Djupblästrad eller upphöjd text och dekor kräver mycket lite underhåll för att se bra ut över tiden. (se bild 4 från vänster nedan)

4. Teckensnitt och text på gravstenen

Ni betalar samma pris oavsett vilket av de fem olika standardtypsnitt ni väljer. Lika så mängden text ni önskar skriva in. Normal skriver man åtminstone namn och årtal på den avlidne, men kan även välja att lägga till mer text så som datum, en hälsning, eller varför inte en dikt om plats finns?

Önskar ni ett unikt eller kanske eget teckensnitt så går detta givetvis att ordna, mot en tilläggsavgift på några hundra.

5. Symbol och dekor på gravstenen

Oavsett vilken standardsymbol ni önskar, eller hur många ni önskar, är det samma pris. Endast era önskemål och stenens yta begränsar oss. Vi har ett hundratal symboler att välja från, men om ni önskar en egen design på dekoren så kan vi givetvis även använda detta. Vi kan även ta fram en unik symbol från en teckning eller foto/bild, mot en mindre tilläggskostnad.

Önskar ni ett foto med högre upplösning så är det att rekommendera ett porslinsfoto som fästs på stenen. Eller, om ni har valt en svart polerad sten, så kan fotoblästring vara ett bra alternativ.

6. Personliga tillval

Givetvis är ett stort antal tillval möjliga och allt kan anpassas efter era önskemål. Kanske vill ni ha den avlidnes personliga signatur ingraverat?

Läs mer om tillval och hur man kan utforma en personlig gravsten här.

Gravstenens pris och kostnad

En ny gravsten går på från ca 9000 kr upp till 50 000 kr (eller mer). Gravstenens pris beror helt på era önskemål och framför allt om ni önskar en helt egen design (dyrt) eller vill utgå från en vanligare s.k. ”katalog-sten” där grunddesignen är framtagen (vanligt och mycket billigare).

Observera att även om man väljer en grunddesign från katalogen, så finns det många anpassningar man kan göra för att ändå få en helt unik sten, helt enligt de önskemål man har. Det är ofta detta alternativ man väljer.

Det absolut billigaste alternativet gällande gravsten

I många fall sker gravsättningen i en existerande grav. Det kan vara så att en maka/make, eller annan familjemedlem, tidigare har gravsatts i samma grav. Då är det vanligen så att det redan står en gravsten vid graven, som i de allra flesta fall kan kompletteras med ett ytterligare namn. Saknas det plats för ett ytterligare namn kan man helt enkelt slipa ned stenen och börja om från början. Då får man alla namn på plats, samtidigt som man får en ”helt ny” och fin sten. Detta kallas för ”textkomplettering” och kostar från ca 6 500 kr, och då ingår en omslipning för att resultatet ska bli perfekt.

Köpa begagnad gravsten

Har man inte en gravsten idag, så kan man göra en textkomplettering givet att man hittar en begagnad sten. Kolla med den lokala kyrkogårdsförvaltningen om de har några att tillgå. Vanligen kan man i sådana fall köpa en begagnad sten för några hundra kronor, som man sedan slipar om och får att se ut som helt ny. Det finns dock några kyrkogårdsförvaltningar som tar väldigt bra betalt för sina begagnade stenar. Exempelvis Ulricehamns kyrkogårdsförvaltning som tar 4 200 kr för en stående sten. Därutöver tillkommer ca 6 000 kr enl. ovan för att slipa om den och inskriptera nytt namn och årtal. Man hamnar då på samma pris som för en ny sten.

Kostnad för en ny gravsten

Det finns egentligen tre faktorer som gör att det som lika gärna skulle kunna vara en billig sten, blir väldigt dyr.

Den första: ”Katalog-sten” – Som vi redan varit inne på, så sparar man direkt väldigt mycket om man väljer från vårt grundutbud av färdiga utformningar. Önskar man egna mått och en egen design, blir det genast dyrare.

Den andra: Storlek – När man går igenom det grundutbud av färdiga grundstenar skiljer priset som mest beroende på gravsten. Större är dyrare, medan de mindre är billigare. Att ha en stor gravsten är inte nödvändigtvis bättre, det finns även tillfällen då det inte ens är tillåtet. Tänk på att den gravsten ni väljer ska gå i harmoni med de kringliggande gravstenarna. Ofta har de olika begravningsplatserna och de olika kvarteren olika regler som gäller.

Den tredje: Tillval – för att öka graden av tillval kan man välja en rad olika tillval till gravstenen. Exempelvis kan man låta utforma en ram av samma granit som stenen, runt graven. Enklare tillval inkluderar duvor och gravlyktor. Man kan även välja intarsiagravering som en exklusivare dekoration.

Val som inte påverkar gravstenens pris

När ni valt den design ni önskar (detta bestämmer gravstenens kostnad) så kan ni fritt välja bland tillvalen nedan:

  • 10 olika granitsorter, från såväl Sverige, Norge och andra internationella stensorter
  • Fritt val av slipning (råhuggen eller polerad sten)
  • Obegränsat antal ingraverade tecken (namn, årtal, verser osv)
  • Obegränsat antal ingraverade symboler och dekorationer (så länge allt får plats)
  • Val mellan förgylld (bladguld), målad (svart/vit) text eller upphöjd.

Givetvis kan man välja till mycket utöver detta, men då kan det tillkomma en kostnad. Du får alltid en ritning med slutligt pris innan vi påbörjar produktionen.

Bidrag från kommunen till gravsten

Saknas det medel i dödsboet för begravningen eller gravsten kan det vara så att kommunen kan ge bidrag till dessa moment. Kontakta kommunens socialförvaltning (nås vanligen genom kommunens växel) för att se vilka möjligheter som finns och vilka regler som gäller.

Produktion och montering av gravstenen

När vi har tagit fram en ritning och offert på en gravsten enligt era önskemål som ni godkänt är det kyrkogårdsförvaltningens tur att godkänna den. Lite som ett ”bygglov” för gravstenen. Detta godkännande kan ta allt från en dag till en månad. När vi får godkännandet från kyrkogårdsförvaltningen kommer produktionen att påbörjas och montering sker snarast möjligt.

Från godkänd ritning till monterad sten bör man räkna med minst 3 – 4 månader. Dock är detta sällan ett problem då man inte ska montera stenen allt för tidigt på grund av att jorden måste ”sätta sig” innan montering. Vissa kyrkogårdar kräver att det går mellan 6-12 månader från gravsättningen.

Under tiden mellan begravning och montering av gravsten kan det därför vara en god idé att markera graven med en enklare gravmarkör.

Leverans och montering över HELA Sverige

Lavendla levererar gravstenar över hela landet och har lång erfarenhet kring allt vad gravsten innebär. Gravstenens pris varierar beroende på storlek och typ och priserna börjar från ca 9 000 kr för en liggande gravsten.


Fler produkter

Visa alla >

Möt våra rådgivare