0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Gravsten / Tvätt, underhåll och montering av gravsten

Tvätt, underhåll och montering av gravsten

Vad bör du tänka på vid bland annat tvättningen och monteringen av en gravsten?

I den här korta guiden till tvätt, underhåll och montering av gravstenar samlar vi den viktigaste informationen om gravstensskötsel.

När ska gravstenen monteras?

En ny gravsten monteras oftast cirka 6 till 12 månader efter gravsättningen. Detta för att säkerställa att ingen sättning i jorden ska ske efter det att stenen monteras.

Monterar man en sten för tidigt, innan jorden satt sig ordentligt, finns det risk att stenen börjar luta i samma takt som jorden sätter sig. I värsta fall tippar den.

Generellt monteras gravstenar inte under vinterhalvåret, på grund av svårigheterna som tjälen i marken medför.

Man kan dock gravsätta trots tjäle, då man värmer marken för att kunna gräva graven. I södra Sverige kan det finnas begravningsplatser som inte drabbas av tjäle, och då kan man mer eller mindre montera gravstenen året om.

I annat fall får man vänta till den tidiga våren i södra Sverige, för att sedan fortsätta norrut allt eftersom tjälen släpper norröver.

Hur sätts en gravsten fast?

För att säkerställa att gravstenen fästs på bästa och säkraste sätt väntar man först på att marken ska sätta sig.

Först när marken bedöms vara tillräckligt fast kan man montera gravstenen. Detta är vanligen inget som du behöver tänka på, utan vi kontrollerar alltid detta på plats när stenen är klar och redo att monteras.

För att förhindra att stenen tippar framgent, är stenens fundament minst 1/3-del av dess höjd. Det betyder att om stenen är 1 meter hög, så sträcker sig stenen minst cirka 30 centimeter under marken.

Branschens riktlinjer, som vi givetvis följer, hittar du här.

Underhåll och rengöring av gravsten

Beroende på stenens ytskikt behöver den olika grader av underhåll. En liggande sten slits mer än en stående sten, och en polerad sten kräver mindre underhåll än en råhuggen.

En råhuggen sten eller annan slipning som är lite “grövre” är mer utsatt för mossa och lav. Det ökar även sannolikheten att smuts ska fastna i den ruggiga ytan. Dessa typer av stenar bör man därför tvätta av med ljummet vatten och en borste, minst en gång per år.

montering av gravsten

En polerad sten eller annan slipning som är lite “finare” är mindre utsatt för växtlighet än stenar med grövre yta, vilket gör att det krävs mindre underhållsarbete.

Dock är det vanligt att man väljer att fylla i texten på dessa stenar med färg eller förgyllning, som i sin tur leder till att man efter några år rekommenderas att förbättra färgen, då den slits av väder och vind.

Det kan även här vara en bra idé att tvätta av stenen med borste och vatten en gång per år.

Tvätta gravsten med rengöringsprodukter

Vanligen behövs det inga rengöringsmedel för att tvätta gravstenen. Normalt går det bra med en trasa eller borste (ej stålborste) med ljummet vatten.

Har det dock gått en längre tid sedan gravstenen tvättades sist så kan viss smuts vara svår att få bort, det kan i detta fall vara värt att rengöra grundligt med ett milt rengöringsmedel.

Rådfråga din lokala järnhandel efter lämpliga medel.

Undvik alla medel som innehåller kaliumhydroxid, då detta medel kan tränga i stenens håligheter och bilda kristaller som expanderar och “spränger” stenen inifrån.

Abonnera på gravskötsel året runt

Nu erbjuder Lavendla skötsel utav gravar året runt genom vår samarbetspartner Memodo.

I abonnemanget ingår:

Rengöring av gravsten — För att säkerställa att minnesmärket alltid ser omhändertaget och värdigt ut.

Säsongsanpassade planteringar — Tre gånger om året kommer blommor att planteras som passar säsongen, vilket skapar en harmonisk atmosfär på graven.

Vinterkrans — En vacker krans kommer att placeras under vintersäsongen för att hedra den avlidne.

Fotodokumentation — Efter varje skötselinsats får du en bild som visar hur graven ser ut.

För mer information och för att beställa tjänsten, besök Memodos webbplats.

Renovering och omslipning av gravsten

I det fall man åsidosatt underhållet av gravstenen under en längre tid, eller att den av annan anledning blivit sliten, kan man slipa om hela stenen så att den blir som ny.

Detta kostar från cirka 6 000 till 7 000 kronor och man får då all text och yta slipat. Man kan i samband med detta även passa på att lägga till fler/nya symboler eller mer text.

Oavsett vilket typsnitt som använts på stenen innan omslipningen, kan vi replikera samma stil till den nya texten.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.