0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Gravsten / Gravstensmaterial

Gravstensmaterial

Granit är det vanligaste gravstensmaterialet i Sverige – vilka andra material finns?

Nya trender och innovationer kommer och går i gravstensbranschen. Det enda material som verkar hålla år ut och år in är just traditionellt stenmaterial, oftast olika former av granit.

Vilka gravstensmaterial finns?

Nedanför berättar vi mer om olika gravstensmaterial:

Gravsten i granit

Vår egen uppskattning är att 99 procent av Sveriges gravstenar är av traditionellt stenmaterial.

Vi på Lavendla jobbar uteslutande med granit för de gravstenar vi levererar. Detta av flera anledningar, bland annat att det är ett extremt beprövat material, hållbart och relativt billigt.

Granitens hållbarhet ger även goda möjligheter för återanvändning framöver. Åtminstone till den nästkommande gravsättningen, då man enkelt kan slipa om stenen med nytt namn som harmonierar med den första inskriptionen.

Stenens utformning går att få i tusentals olika varianter, givet alla kombinationer sett till val av typsnitt, dekorer, personliga anpassningar, färger och granitslag. Läs mer om att utforma en gravsten steg för steg genom att klicka på länken.

Gravsten av natursten

Begreppet natursten används vanligen för att beskriva gravstenar som är så “naturliga” som möjligt.

Med andra ord ska det se ut som att man plockat upp en större sten från naturen och helt enkelt förflyttat den till gravplatsen, utan större behandling eller bearbetning.

natursten grav

Oftast är dessa stenar ganska små och låga (maximalt upp till knäna), varför man vanligen inte graverar in mer än namn och årtal på de som ligger i graven. Se exempelvis gravstenen Lovön.

Gravsten i komposit

I dag saknas det leverantörer av gravstenar i komposit, i alla fall så vitt vi vet.

Det gjordes ett försök mellan cirka 2012-2015 av en ung innovatör att etablera detta alternativ som framtidens självklara val till gravstenen.

Fördelarna verkade vara materialets hållbarhet och att det är lätt att sköta om, samtidigt som gravstensmaterialet är mycket lättare än traditionellt stenmaterial.

Gravsten i glas

Gravstenar i glas är relativt ovanligt. Detta mycket på grund av att folk inte vet om denna nya möjlighet, allmän skepsis till att “testa nya grejer” samt glasgravstenens höga pris.

Vad gäller kostnad får man räkna med minst 31 000 kronor för en mindre gravsten (cirka 50 x 70 centimeter) inklusive frakt och montering.

Gravsten i betong

Ytterligare ett nischat alternativ, som ännu inte är speciellt vanligt, är att låta uppföra en gravsten i betong.

Detta alternativ har, liksom gravstenen i glas, funnits på marknaden i ett antal år utan att blivit nämnvärt vanligt.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.

Mer läsning

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.