0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Gravsten / Introduktion till gravstensinventeringen

Introduktion till gravstensinventeringen

Gravstensinventeringen är ett av initiativen för att kartlägga Sveriges kyrkogårdar och begravningsplatser. Läs mer om projektet i denna artikel!

Tack vare Sveriges Släktforskarförbund har många av Sveriges kyrkogårdar och begravningsplatser kartlagts gällande de gravstenar och gravsatta som finns på respektive kyrkogård och begravningsplats.

introduktion till gravstensinventeringen

Det finns även många separata initiativ som man kan använda i sitt sökande efter rätt grav.

Inte minst är detta användbart vid släktforskning, men även som anhörig eller begravningsbyrå när man behöver mer information om en existerande grav, inför exempelvis en kommande gravsättning.

Gravstensinventeringen

Gravstensinventeringen har pågått sedan slutet av 1970-talet och har för närvarande inventerat över 456 065 gravstenar och 991 247 personer sedan starten. Läs mer på gravstensinventeringens officiella webbplats.

Sök och hitta gravstenar

Normalt kan man börja söka med den information man har exempelvis Län, Kommun eller Gravplats, Förnamn och Efternamn samt Födelsedatum och/eller Dödsdatum.

Den databas som Sveriges Släktforskarförbund tillhandahåller innehåller även en hel del historiska stenar, som i dag inte längre finns kvar. Sök i Sveriges Släktforskarförbunds databas.

Övriga fristående databaser

Här nedanför listar vi ytterligare exempel på fristående databaser att söka i:

Stockholm Stad – sök bland 185 000 gravplatser och cirka 600 000 gravsatta på Stockholms 11 allmänna begravningsplatser
Gravar.se
Finngraven.se 
Svenskagravar.se

Hjälpa till med gravstensinventeringen

Det kvarstår fortfarande många kyrkogårdar att kartlägga. I det fall du vill hjälpa till kan du se vilka begravningsplatser som behöver kartläggas framöver genom att klicka på länken. Du kommer då vidare till en sida med det aktuella inventeringsläget.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.