0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Om Lavendla / Pressrum / Pressmeddelanden / Vett och etikett vid begravning – De mest googlade frågorna 2023

Vett och etikett vid begravning

De mest googlade frågorna 2023

Vad skriver man i en kondoleans? Vilken klädsel ska man ha? Och vilka blommor ska man välja? Frågorna kring vett och etikett vid begravning är många. Här är det som svenskarna har googlat mest kring 2023, enligt en sammanställning av Lavendla.

Den mest googlade frågan i samband med begravningar handlar om kondoleanser. Användarna undrar exempelvis vad man skriver i texten, alternativ till “jag beklagar sorgen” och andra “fina ord när någon har dött”. I genomsnitt görs det drygt 5500 sökningar varje månad på de två största sökorden, “kondoleans” och “kondoleans text”.

Utöver det finns det många populära sökord- och fraser, som till exempel “kondoleanstexter”, “vackra ord till sörjande” och “hälsning vid dödsfall”. De vanligaste sökorden har tillsammans en volym på över 12 000 sökningar på Google varje månad.

Det är tydligt att det finns en stor osäkerhet kring hur man förväntas kommunicera och agera när någon i ens närhet går bort. Men det positiva i sammanhanget är att hjälp finns att få i våra guider, säger Jakob Nordström, VD hos Lavendla Begravning & Juridik.


Ett annat ämne som det görs mycket sökningar kring är blommor. Där söker man efter information om det är passande att ha med en bukett eller handblomma och vilka blommor och färger som är vanligast vid en begravning. Svaret på just den frågan är liljor, rosor och nejlikor, främst i vitt, men även i andra ljusa toner.

De största sökorden inom blommor och handblommor har tillsammans över 6000 sökningar per månad, där “blommor till begravning” står för ungefär hälften.

Blommor vid begravning är ett naturligt inslag i de flesta begravningar. Det symboliserar livets kretslopp på ett vackert och personligt sätt, säger Jakob Nordström.

Det tredje ämnet för de vanligaste frågorna kring vett och etikett vid begravning handlar om klädsel. Utöver sökfraser som innehåller “begravning” och “kläder” görs det mycket sökningar på kombinationer som innehåller kön (man, kille, kvinna, dam etc). 

Men flest antal sökningar görs faktiskt på en detalj i klädseln – slipsen. Varje månad googlas det över 4000 gånger på olika frågor kring om man ska ha slips till begravningen och om den ska vara vit, svart eller av någon annan färg.

Ska man som nära anhörig ha vit eller svart slips på begravningen? Det är en av de vanligaste återkommande frågor vi får på Lavendla, säger Jakob Nordström.

Utöver de tre största ämnena googlas det exempelvis om vad, och om man måste, säga något vid kistan, var man sitter i kyrkan och om det är okej att fotografera under en begravning.

Ett generellt tips ur vett- och etikettperspektiv är att fråga begravningsbyrån som anordnar begravningen om de anhörigas önskan. Som gäst på en begravning bör man alltid visa stor hänsyn och respekt gentemot de anhöriga och övriga gäster. Här kan du läsa mer om vett och etikett vid begravning.

Om undersökningen

Datan för sökord och sökvolymer kommer från Google. Perioden som den genomsnittliga sökvolymen baseras på är de senaste 12 månaderna, maj 2023-juni 2022. Urvalet av sökord är gjort utifrån sökintentionen, där sökord med intentionen “information” är det som ingår i sammanställningen. Vid dessa sökningar letar användaren efter information. Sökningens syfte är inte att leda till ett köp av en produkt eller tjänst.

För mer information, vänligen kontakta:

Andreas Norinder, PR-konsult, 56K digital, [email protected]

Jakob Nordström VD, Lavendla Begravning & Juridik, [email protected]

Pressbilder, Lavendla

Om Lavendla Begravning & Juridik

Lavendla är en ledande aktör inom begravningsbranschen som erbjuder tjänster inom begravning och juridik. Bolaget grundades 2014 och erbjuder en plattform där anhöriga kan hitta och kontakta lokala rådgivare i Sverige och Danmark. Bolaget har mer än 150 rådgivare kopplade till sin plattform. Lavendla erbjuder även utbildningar till bland annat begravningsrådgivare och boutredare inom Lavendla Academy. Läs mer på www.lavendla.se.

10 största sökorden – kondoleanserSökvolym/månad
kondoleans3600
fina ord när någon dött2400
kondoleans text1900
jag beklagar sorgen1000
istället för beklagar sorgen880
vackra ord till sörjande720
kondoleanstexter590
kondoleans text dödsfall110
kondoleans text blommor110
hälsning vid dödsfall90
10 största sökorden – blommorSökvolym/månad
blommor till begravning2900
blommor begravning1300
handblomma begravning880
begravning blommor590
skicka blommor till begravning320
handblomma begravning färg260
blommor begravning text140
blommor vid begravning140
handblomma vid begravning140
färg på blommor vid begravning50
10 största sökorden – klädselSökvolym/månad
slips begravning1300
vit slips begravning1300
kläder begravning880
vit eller svart slips på begravning480
begravning kläder390
kläder till begravning390
kläder begravning dam390
färg på slips vid begravning390
begravning slips320
vilken färg på slips vid begravning210

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.