Hem / Lavendlabloggen / “Jag beklagar sorgen”

“Jag beklagar sorgen”

Vad säger vi till någon vars nära anhörig eller vän dött? Duger den gamla frasen ”jag beklagar sorgen” eller bör vi kanske säga något helt annat? Följ med när vi på Lavendla Begravningsbyrå reder ut alla frågetecken nedan. 

Jag beklagar sorgen - ja eller nej - Lavendla Begravningsbyrå

Jag beklagar sorgen – Topp 5 formella alternativ

  1. Jag beklagar din förlust.
  2. Jag deltar i din sorg.
  3. Du har mitt varmaste deltagande.
  4. Så sorgligt att X har gått bort, du har all min medkänsla.
  5. Mina tankar är med dig.

Låt kärleken leva vidare

På våra minnessidor delar släkt och vänner med sig av personliga minnen i form av hälsningar, bilder och filmer. Här finns också annonser, anmälan till minnesstund, livesändning av ceremonin, blommor och mycket mer.

Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida

Jag beklagar sorgen – Topp 5 personliga alternativ

  1. Jag tänker på dig.
  2. Jag är så ledsen för din skull. Du vet att jag finns här för dig.
  3. Jag vet att du har det svårt. Är det något jag kan göra för dig?
  4. Det finns inga ord. Du vet att jag står vid din sida. 
  5. Jag förstår att det är mycket tungt för dig nu. Finns det något jag kan hjälpa dig med? 

Ta kontroll över din situation

Vill du dela allt med din sambo, eller bara bohaget? Står din sommarstuga som enskild egendom? Gör vårt kostnadsfria snabbtest och ta reda på vad du behöver.

“Jag beklagar sorgen” – rätt eller fel?

Som du säkert märkt i våra ovanstående listor är det ingen av dem som innehåller det traditionella uttrycket “jag beklagar sorgen”. Lite märkligt kan tyckas. Allra helst med tanke på att den frasen är det uttryck som vi svenskar tenderar att slänga oss med allra flitigast när någon gått bort. Så, vad är då bakgrunden till detta uteslutande?

Faktum är att uttrycket “jag beklagar sorgen” – sin popularitet till trots – ständigt har varit föremål för ifrågasättanden. Många språkmedvetna har menat att uttrycket egentligen bara är en olycklig sammanblandning av de båda fraserna “jag beklagar din förlust” respektive “jag deltar i din sorg”.

Jag beklagar sorgen - Lavendla Begravningsbyrå

Även den nu framlidna folkvettsexperten Magdalena Ribbing menade att “jag beklagar sorgen” är ett opassande uttryck när någon har dött. Hon framhöll bestämt att man omöjligen kan beklaga att någon sörjer. Något som förvisso är väldigt sant. Huruvida själva frasen “jag beklagar sorgen” är felaktig eller direkt dålig låter vi på Lavendla dock vara osagt. Klart står dock att det finns många fina alternativ till “jag beklagar sorgen” varför vi också valt att framhäva dessa i listorna ovan. Som alltid när det kommer till att stötta människor i vår närhet är det dock inte orden som är det viktigaste. Det är handlingen.

Istället för att säga “jag beklagar sorgen” – tips på handlingar

Tycker du att det känns krystat och svårt säga något som visar på omtanke och empati i samband med ett dödsfall? Ingen fara. Du behöver nödvändigtvis inte säga något. Om det känns bättre för dig att skicka en blombukett, så kallad kondoleansbukett, eller ett personligt mail/kort ska du göra det. Det är precis lika korrekt.

Jag beklagar sorgen - handlingar istället för ord

Att på olika sätt försöka hjälpa de anhöriga med diverse praktiska saker såsom att handla eller laga mat, klippa gräs etcetera, är också goda alternativ till att ge uttryck för sin omtanke i ord. Sist men inte minst får man naturligtvis inte glömma de små gesterna, som att till exempel ge de anhöriga en varm kram. Det är en liten handling som ofta räcker väldigt långt.

Vill du veta mer om hur man bör uppföra sig i samband med ett dödsfall och begravning? Besök då vår sida om vett och etikett vid begravning.

Varma hälsningar från oss rådgivare på Lavendla Begravningsbyrå. 

Lavendla finns i hela Sverige

Stockholm, Göteborg, Malmö eller en annan ort, oavsett var i landet du befinner dig finns Lavendla här för dig. Du väljer själv hur du vill mötas, via telefon, online eller i ett personligt möte.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret, så hör vi av oss till dig!