Högalidskyrkan Foto: Gert Ärnström
Högalidskyrkan Foto: Gert Ärnström
Högalidskyrkan Foto: Gert Ärnström
Högalidskyrkan Foto: Gert Ärnström
Högalidskyrkan Foto: Gert Ärnström
 1. Högalidskyrkan
 2. Högalidskyrkan
 3. Högalidskyrkan
 4. Högalidskyrkan
 5. Högalidskyrkan

Högalidskyrkan

4.2 i snittbetyg (10st)

Högalidskyrkan i Stockholm

Invigd 1923. Arkitekt Ivar Tengbom. Väl sammanhållen nationalromantisk kyrka. Verk av dåtidens främsta svenska konstnärer.

Högalidskyrkan tillhör Högalids församling och ligger i Stockholm

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

 • Handikappanpassad byggnad
 • Toalett
 • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Högalidskyrkan

4.2 i snittbetyg (10st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
user 180201
user 180201 2016-05-30
Stockholms ståtligaste kyrka. Mäktig reser den sig på berget och imponerar särskilt på resande som närmar sig Stockholm från söder på Södertäljevägen!
Läs mer Läs mindre
Inger von Schmalensee
Inger von Schmalensee 2013-11-12
Högalidskyrkan är byggd i natioalromantisk stil med mörkrött tegel 1923 och har två åttakantiga torn Det norra tornet, Ansgarstornet, symboliserar Guds lag. Det södra tornet Olaus Petritornet , representerar evangelister. Altarskåpet, i senmedeltida bysantinsk stil och när skåpet är öppet ser man Kristus och de tolv apostlarna.Katedral känsla när man sitter där känner jag.
Läs mer Läs mindre
Rexrex
Rexrex 2012-11-06
Högalidskyrkan är väldigt barnvänlig. Jag går dit på söndagsgudstjänster med min son och det känns aldrig som vi stör. Längst fram till höger finns en lekhörna där barnen kan sitta och pyssla, vilket gör att de trivs i kyrkan. För barn över tre finns det söndagsskola de flesta söndagarna. Alla predikningar är inte lika intressanta, Jonas Persson och Elin Hyldéen Gärtner lyckas bäst enligt min åsikt. Kyrkoherden Per Axerup höll fantastiska predikningar, men har nyss blivit SKUT-präst i Melbourne.
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2012-03-18
Sveriges sista katedralbygge har den kallats, Ivar Tengboms mäktiga kyrka för västra Södermalm, invigd 1923 i det som två år senare blev Högalids Församling. Altarskåpet är av Erik Jerke. Predikstolen är ritad av Tengblom. Under koret finns ett gravkapell. Kyrkan har ett kolumbarium som invigdes 1923, ligger delvis utomhus, har i dag 8 000 nischer med plats för 18 000 urnor. Kyrkan är öppen dagligen året om.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-06-14
Högalidskyrkans stora orgel är byggd 1966 av Olof Hammarberg.
Läs mer Läs mindre
Marita Berggren
Marita Berggren 2010-07-26
Elegant kyrka med dramatiska proportioner ritad av mäster Tengbom. Hög och med gotisk resning erinrar den om medeltida katedralarkitektur och kyrkan är invändigt ljus och andaktsfull.
Läs mer Läs mindre
Gert Ärnström
Gert Ärnström 2010-02-27
Stor och pampig reser sig den monumentala Högalidskyrkan i mörkröd tegel, byggd 1916-23 i nationalromantisk stil. Kyrkobyggnaden består av ett långhus med smalare rakslutet kor, omgivet av två höga åttkantiga torn. Det norra tornet fick sitt namn efter aposteln Ansgar och i bottenvåning är ett dopkapell inrett. Huvudparten av kyrkans inredning är ritad av Tengbom men med en rad framstående konstnärer har medverkat vid dess dekorativa utsmyckning.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-02-06
Höga valv och skönhet, nationalromantik. Einar Forseth och Gunnar Torhamn har bidragit till smyckandet av kyrkan.
Läs mer Läs mindre
Marita Brodin
Marita Brodin 2010-01-19
Högalid har ett ovanligt vackert kolumbarium, delvis under bar himmel. Det är en cirkelrund tillbyggnad där tegelväggarna är klädda med urnnischer. På sidan 6 finns ett foto: http://www.stockholmskallan.se/php/fupload/SMF/SD/SSMB_0024577_01.pdf
Läs mer Läs mindre
Mikael Mogren
Mikael Mogren 2010-01-19
Någon domkyrka blev aldrig Högalida trots att Ivar Tengbom gav henne två torn. I baptisteriet är det ljust och dunkelt som en tavla av Rembrant. Framför guldmosaiken i Ansgarskapellet vill man helst bli kvar. Närmare himlen kommer man sällan.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

 • Välj dekoration bland över 200+ modeller
 • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

 • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
 • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.