Foto: Gert Ärnström
Foto: Gert Ärnström
Foto: Gert Ärnström
Foto: Gert Ärnström
Sankta Maria Magdalena kyrka Foto: Gert Ärnström
Sankta Maria Magdalena kyrka Foto: Gert Ärnström
  1. Sankta Maria Magdalena kyrka
  2. Sankta Maria Magdalena kyrka

Sankta Maria Magdalena kyrka

4.3 i snittbetyg (12st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Sankta Maria Magdalena kyrka i Stockholm

Maria Magdalena kyrka är en kyrka som ligger i Maria Magdalena församling i Stockholm kommun.På platsen uppfördes på 1350-talet ett kapell helgat åt Maria Magdalena. Kapellet revs av Gustaf Vasa, men Johan III lät 1588 börja bygga en kyrka på ruinerna. Kyrkan invigdes först 1634. Den skadades svårt av brand 1759 och återinvigdes 1763.

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 500 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Sankta Maria Magdalena kyrka

4.3 i snittbetyg (12st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Akustikalikus
Akustikalikus 2019-02-17
Sankta Maria Magdalena kyrka är en skön söderböna. Klangen i kyrkorummet är varm och omslutande, om än med något kort efterklang. Texter hörs tydligt så länge som sångarna vinnlägger sig om att vara tydliga i frassluten. Höga register kan bli litet skarpa, men så länge som styrkan är måttlig är det inget problem. Bra utrymme för ensembler att göra snygga uppställningar och med goda förhållanden att höra varandra. Intonationen blir oftast god.
Läs mer Läs mindre
user 160128
user 160128 2016-01-28
Finaste kyrkan, så mycket minnen, så mycket glädje, så mycket sorg. Vacker och rofylld kyrka.
Läs mer Läs mindre
Lena Ph
Lena Ph 2015-08-16
Fin och rofylld kyrka där man trivs gott. Kyrkan är inte så gammal. Kommer hit ibland och bara sitter i miljön och njuter.
Läs mer Läs mindre
Inger von Schmalensee
Inger von Schmalensee 2013-12-22
S:t Maria Magdalena kyrka var färdig att invigdas 1634.Den förgyllda , rikt skulpterade predikstolen är exempel på rokokoinredning. Dopfunten är av röd öländsk kalksten. Altartavlans motiv är Herdarnas tillbedjan , som är en oljemålning.
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2013-02-06
Maria kyrka förenar på ett intressant sätt det tidiga och sena 1600-talets byggstilar. Utvändigt lägger man märke till den vackra, klassiska Stockholmsgula färgen. Kyrkan består nu av ett enskeppigt långhus med ett tresidigt kor i öster, torn i väster och två breda korarmar i söder och norr. Altartavlan är ett verk av Louis Masreliez från ca. 1800. Predikstolen av Cronstedt uppsattes år 1763. Orgelfasaden av C.F. Adelcrantz 1744 och den anses vara ett av den svenska rokokons främsta verk i sitt slag. Dopfunten av röd öländsk kalksten är av Christian Stenhuggare 1638.
Läs mer Läs mindre
Janos Banan
Janos Banan 2012-11-20
Ytterligare en av Stockholm kyrkor som har en härligt lågmäld och balanserad interiör med precis lagom mycket av allting. En mycket snygg orgel som bara den gör besöket till en fröjd.
Läs mer Läs mindre
Herminia
Herminia 2012-04-29
Maria Magdalena, bara namnet Ditt ger frid i själen, Du söders sköna symbol
Läs mer Läs mindre
Michael Bjerkhagen
Michael Bjerkhagen 2012-02-28
I denna kyrka tjänstgjorde Carl Michael Bellmans morfar som kyrkoherde. Kanske satt den unge Bellman då och då i kyrkan och lyssnade när morfar predikade? Inte osannolikt.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-08-05
I kyrkan finns en franskinspirerad barockorgel på den södra läktaren. Den utgör ett komplement till västläktarens stora romantiska orgel användas både i gudstjänst- och konsertsammanhang. Instrumentet har utformats efter förebild av de franska barockorglarna, fra. som de byggts av orgelbyggarfamiljen Clicquot. 30 stämmor, fördelade på 3 manualverk och pedal.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-06-02
Här finns också två förnämliga orgelverk, en från 1927 bakom en 1700-talsfasad och en i fransk barockstil från 1986. Epitafier av bl.a Bellman och Polhem, båda hade tidvis bott i församlingen.Man kan inte köpa kort i kyrkan i samband med vare sig konsert eller förrättning, då är korten inlåsta. Man har då kört ut månglarna ur templet! (Ett tack till Ärnström som lägger in så många fina bilder!)
Läs mer Läs mindre
Gert Ärnström
Gert Ärnström 2010-04-20
Den vackra och omslutande Maria Magdalena kyrka började uppföras 1588 och stod färdig 1625, och är Södermalms äldsta kyrka. Efter en stor brand 19 juli 1759, vilken även ska ha bränt ned 300 övriga byggnader, restaurerades kyrkan mellan åren 1760 och 1763 till sitt rokokostil. Tornet i nyklassicistisk stil stod färdigt först 1825. Tornet ska för övrigt innehålla material från ´S:ta Maria Magdalen kapell´, som stod omtalat i skrift 1352 på platsen och till stor del revs 1527 på order av Gustav Vasa. En kyrka väl värd att besöka.
Läs mer Läs mindre
Mikael Mogren
Mikael Mogren 2010-04-01
Maria från Magdala är värd en kyrka mitt i stan. Sannolikt var hon den första aposteln. Abbé Vogler spelade sin Hosianna från orgelläktaren och Astri Bergman-Taube skulperade sin man på kyrkogården. Pällen över dopfunten är elegant som en kröningshimmel.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.