Torskinge kyrka
Torskinge kyrka i Värnamo
Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]
Platsinformation
- 100 platser
Veckoschema begravningstider
Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Värnamo
Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.
Kyrkans äldsta del är från 1200-talet. Murarna är metertjocka, inte massiva utan mellanrummet är fyllt med fin sand. Klockstapeln uppfördes 1678. Kyrkan byggdes ut 1705 och 1783 byggdes en läktare. Den mest genomgripande ombyggnaden var i början på 1900-talet.
Kyrkan har sin finstämda, ljusa interiör och är uppskattad inte minst som vigselkyrka. Torskingeborna lever nära sin kyrka även idag.
Torskingeborna har kämpat för sin kyrka. Stiftet och biskop Tegnér beslöt med hjälp av en kunglig kungörelse från 1830 att Torskinge och Forsheda skulle bygga en ny gemensam kyrka, i Forsheda. Protestvågorna gick höga. Två gånger gick Torskingeborna till kungs. Efter nästan 30 år gjorde man upp striden i godo. Och Lars Eriksson i Uddagård gick den långa vägen upp till Stockholm för att få kungens bifall.
Bland inventarierna märks också predikstolen, med sin skulptur av änglar. Den är tillverkad av Sven Nilsson Morin, “Gnosjös Leonardo da Vinci”.
Från Torskinge kyrka kommer en mässhake, med broderat gaffelkors i guld och flerfärgat silke – som framställer Lucia-legenden. Den är tillverkad i Nederländerna vid 1400-talets slut och förvaras nu på Historiska muséet i Stockholm.
Ett timglas från 1696 mäter tiden.
Kyrkan äger tre brudkronor, varav en är väldigt sällsynt, en “pärlekrona” som troligen kommer från Ryssland.
Bland inventarierna finns ett triumfkrucifix, som antas vara utfört av en fransk mästare på 1300-talet.