Vad är en kristen begravning?

Enkelt förklarat innebär en kristen begravning en kyrklig begravning. När vi talar om kristna begravningar i Sverige menar vi ofta de som sker inom ramarna för Svenska kyrkans ordning. Detta är en prästledd begravningsceremoni – och gudstjänst – i vanligtvis en kyrka eller ett kapell och med griftetal, psalmsånger, bibelläsning samt bön, som exempel på innehåll.

För att få ha en kristen begravning enligt Svenska kyrkans ordning bör man vara medlem i Svenska kyrkan. Men det finns ju givetvis även andra kristna samfund som erbjuder kristna begravningar i sina egna tappningar. Då är ett medlemskap i Svenska kyrkan inte lika nödvändigt.

Som medlem i Svenska kyrkan betalar man kyrkoavgift. En del av det som kan kopplas direkt till begravningsgudstjänsten – som begravningslokalen, kyrkomusiken och prästmedverkan – ingår i kyrkoavgiften.

Det ska tilläggas att även om ceremonin följer en viss ordning finns det fortfarande rum för mer personliga inslag. Exakt hur personlig begravningen får vara varierar dock från församling till församling. Självfallet att personen man är där för att hylla ska avspeglas i ceremonin, om det nu är det anhöriga vill och vad den avlidne själv ville.

Trots ökad sekularisering är kyrklig begravning enligt Svenska kyrkans ordning fortfarande den vanligaste begravningsformen i Sverige. Ska du också planera en kristen begravning? Begravningsrådgivarna på Lavendla hjälper dig i alla leden, så att begravningen blir som du vill ha den. Det är lätt och smidigt att höra av dig till oss via kontaktformuläret här nedanför.

Varmt välkommen till Lavendla!

Hjälpte det här svaret dig? Ja Nej