Hem / Begravning / Vid begravningen / Begravningspsalmer

Begravningspsalmer

begravningspsalmer-lavendla-begravningsbyraBegravningspsalmer skapar en vacker och kärleksfull stämning under begravningsceremonin.

Begravningspsalmer är ett obligatoriskt inslag vid en kristen begravning enligt Svenska kyrkans ordning. Då psalmer ofta bidrar till en mycket vacker och kärleksfull stämning förekommer de dock även vid icke-religiösa, borgerliga begravningar. I Svenska kyrkans psalmbok finns många psalmer att välja på. Några av psalmerna är mycket vanliga vid begravningar varför de också kallas för begravningspsalmer. Men vilka psalmer ska man då välja? Vi möter ofta anhöriga som önskar rekommendation på lämpliga psalmer till begravning och just därför har vi gjort en lista med de 10 populäraste begravningspsalmerna hos oss på Lavendla Begravningsbyrå. Lyssna på dem nedan!

Visa din omtanke med en kondoleansblomma

Vi levererar direkt hem till anhöriga, ceremonin eller gravplatsen. Välj kategori nedan, eller se alla kategorier här.

Begravningspsalmer är obligatoriskt vid en kristen begravning

begravningspsalmer-piano-lavendla-begravningsbyra

Begravningspsalmer är en obligatorisk del av begravningsceremonin vid en kristen begravning enligt Svenska kyrkans ordning. För att följa Svenska kyrkans ordning ska minst två begravningspsalmer sjungas och det finns även möjlighet att lägga till en tredje psalm i mitten av ceremonin om man så önskar. Begravningspsalmer är också vanligt förekommande i andra kyrkosamfunds ordningar, exempelvis i Pingstkyrkans och Missionskyrkans respektive ordning. Valet av begravningspsalmer görs vanligtvis under ett möte tillsammans med den som är tänkt att vara präst vid begravningen. Innan mötet kan det därför vara en god idé att skaffa sig en uppfattning om de psalmer som finns att välja mellan. Se gärna vår lista med de 10 mest populära begravningspsalmerna ovan!

Oavsett om en begravningsceremoni är religiös eller inte består den oftast av mycket sång och musik. Under en kristen begravning enligt Svenska kyrkans ordning finns det inte bara plats för psalmer utan det finns även utrymme för annan begravningsmusik.

 

 

Psalmer vid borgerlig begravning

begravningspsalmer-karleksfullt-lavendla-begravningsbyraEn vanlig missuppfattning är att begravningspsalmer inte förekommer vid en borgerlig begravning eftersom en sådan begravning inte har någon direkt religiös koppling. Faktum är dock att anhöriga ofta väljer att lägga till en eller två psalmer även vid borgerliga begravningsceremonier. Att texterna har ett tydligt kristet budskap och ofta innefattar ord som Gud väljer många att bortse ifrån. Man lägger istället vikt vid psalmernas förmåga att skapa en kärleksfull atmosfär och en känsla av sinnesro.

 

Psalmböcker vid begravningsceremonin

Lavendlas begravningsrepresentant ser till att dela ut psalmböcker till alla gäster vid  begravningsceremonin. På tavlor framme vid altaret brukar det sedan vara utmärkt vilka psalmer som ska sjungas under ceremonin. Vilka begravningspsalmer som ska sjungas brukar även stå i programbladet.

Har ni frågor kring valet av begravningspsalmer eller vill ni ha hjälp att planera en begravning? Tveka då inte att kontakta våra kunniga rådgivare på telefonnummer 0771 - 22 21 21 eller maila oss på [email protected]!