Varför bör man skriva testamente?

Det korta svaret på varför man bör skriva testamente är att det är det enda sättet att frångå de lagstadgade arvsbestämmelserna. Utan ett testamente tillfaller 100 procent av kvarlåtenskapen de givna arvtagarna, och då i första hand bröstarvingarna.

Ett testamente är alltså ett sätt att göra sin sista vilja känd – och att få som man vill. När det kommer till att testamentera kvarlåtenskapen till de efterlevande har man dock inte total frihet. Tvärtom finns det arvsbestämmelser man måste ta hänsyn till.

Om man exempelvis har bröstarvingar måste dessa först få sin laglott. Laglotten utgörs av 50 procent av kvarlåtenskapen. Resterande 50 procent kan man däremot välja att testamentera till vem eller vad man vill, men det ska göras på ett rätt och riktigt sätt.

Många väljer att skriva testamente när man vill att kvarlåtenskapen ska vara arvtagarens enskilda egendom. Enkelt förklarat innebär enskild egendom just egendom som inte ingår vid bodelning efter dödsfall, separation eller skilsmässa.

En annan situation när det är bra att ha ett testamente är om man saknar arvingar. Vid ens död tillfaller kvarlåtenskapen i så fall per automatik Allmänna arvsfonden. Om man inte vill detta kan man genom testamentet själv bestämma om man vill testamentera egendomen till en vän eller välgörenhetsorganisation, som exempel.

Det går alldeles utmärkt att upprätta testamentet själv – så länge det är tydligt gjort och bevittnas av två personer. Som med alla juridiska dokument bör detaljerna vara på plats, och just därför är det alltid lättast att ta hjälp av en jurist.

Vare sig du vill ha juridisk rådgivning och/eller att en av våra jurister ska skriva testamentet åt dig, finns Lavendla här för dig. Varmt välkommen att få juristhjälp av oss!