0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Gravsten / Gravsten granit / Svart granit

Svart granit

Svart diabas, som förenklat kallas svart granit är en exklusiv, väldigt tät och homogen sten som har mycket liten färg- och kornstrukturvariation.

Diabasens egenskaper gör att man på förhand vet hur stenen kommer att se ut. En fördel är därmed att det går att beställa tillbehör i granit till sin gravsten i efterhand och veta att de har samma färgnyans som livstenen.

Vid tillverkning av gravstenar använder man sig av olika bearbetningar för att få vackra kontraster i stenen. Släta, polerade ytor är mörkare än grova/huggna ytor för samma sten. Ju mörkare stenen är, desto högre är kontrasten mellan en polerad och en huggen yta. Svart granit lämpar sig därför mycket bra för vackra dekorer och skulpturer där kontrasterna tar ut sin rätt.

Både upphöjd samt försänkt, efterhuggen eller försänkt, vit-, guld- och silvermålad text och dekor passar bra på svart polerad granit.

Svart granit är den enda stenen som det går att göra fotoblästring på, d.v.s. att med laser rista in ett foto på gravstenen.

Enda nackdelen med svart granit är egentligen att den p.g.a. sin täthet är tung och omständlig att hantera och då det rör sig om en gångbergart kan det vara svårt att få tag i stora block av svart granit.

Bearbetning
Polerad
Finslipad
Mattslipad
Finhuggen
Pikhuggen
Flammad
Råarbetad

Välj modell och få en kostnadsfri offert

När du valt modell får du en handläggare som går igenom alla valmöjligheter tillsammans med dig.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.