0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Lavendlabloggen / Hur snabbt måste vi börja planera begravningen?

Hur snabbt måste vi börja planera begravningen?

Idag, imorgon eller om några veckor när allt har lagt sig?

Hur snabbt måste vi börja planera begravningen

Att förlora någon man älskat eller hållit av är smärtsamt. Döden har för vana att linda in oss i en bottenlös känsla av tomhet. Den matar oss med förtvivlan samtidigt som den översköljer oss med sorg. Att i denna situation ta tag i en begravning kan för många kännas övermäktigt. Nästan omöjligt.

VIDEO 2 min – Så planerar du begravningen i lugn och ro

 

 

Frågan är dock hur länge man får vänta med begravningen som nära anhörig?

Vi på Lavendla får ofta samtal från anhöriga som inte bara är fulla av sorg utan även av en otrolig stress. Många känner sig överrumplade av sin egen okunskap kring döden och allt som kommer därtill. Frågorna är därför många. Inte sällan handlar frågorna om tid. Hur snabbt måste vi ordna begravningen? Måste den ske den här veckan eller räcker det om två månader när hela släkten kan vara samlad?

Svaret på denna fråga går att hitta i begravningslagen. Begravningslagen säger att den avlidne måste vara gravsatt eller kremerad (förbränd till aska) inom 30 dagar från dödsfallet. Den som önskar ha en begravningsceremoni med kista har med andra ord inte allt för lång tid på sig efter det att dödsfallet har inträffat. Den som å andra sidan önskar ha en ceremoni med urna behöver inte känna sig allt för stressad. En kremering kan i regel ske inom 1-2 veckor från dödsfallet. Från kremeringsdatumet har man sedan ett år på sig att gravsätta askan.