0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Begravning / Före begravningen / Bårtransport

Bårtransport

Hur gör du för att beställa en bårtransport?

bårtransport av avliden

I de fall en person avlider i hemmet eller på ett vårdboende behövs en bårtransport till det lokala sjukhusets bårhus.

Bårtransporten, eller bårhämtningen, ska göras så snart som möjligt efter dödsfallet för att bevara kroppen i bästa möjliga skick inför ceremonin.

Observera dock att du som anhörig inte ska känna stress inför detta – ta den tid du behöver för ett sista farväl innan du kontaktar begravningsbyrån för att utföra bårtransporten.

Bårtransport – förklarat i 5 steg

  1. När dödsfallet inträffar i hemmet eller exempelvis på vårdboende behöver en bårtransport till närmsta bårhus ske. Ju snabbare kroppen tas om hand, desto bättre för kroppen. Det är dock ingen panik – ta den tid du behöver för ett avsked. (En visning och sista avsked kan även ordnas efter hämtningen).
  2. Kontakta begravningsbyrå – det behöver inte vara samma byrå som utför bårhämtningen som du slutligen ger förtroendet att sköta själva begravningen. Detta är två olika saker.
  3. Uppgifter som vi behöver: Adress och eventuella portkoder, speciella önskemål om tider och personuppgifter samt telefonnummer till eventuell kontaktperson på boende eller annan kontaktperson.
  4. En läkare behöver dödförklara personen innan hämtning kan ske. Fråga eventuellt vårdboende om detta skett, eller när detta kan ske. Om avliden i hemmet ska du ha fått kontaktuppgifter till jourhavande läkare.
  5. Så snart vi fått uppdraget och all information vi behöver ser vi till att snarast finnas på plats. Vill du vara på plats under hämtningen går det bra, men det är inget krav om du redan haft ditt avsked. Du väljer själv.

Transport vid dödsfall på vårdboende

Om dödsfallet skedde på vårdboende brukar de vara måna om att bårtransporten ska ske så snart som möjligt.

Innan bårtransporten utförs ska en läkare kontaktas. Läkaren utfärdar sedan dödsbevis och intyg om dödsorsak.

Innan du ringer oss är det bra att ta reda på om detta redan skett, eller när det förväntas ske.

Har du även speciella önskemål om när vi ska komma så tillgodoser vi naturligtvis dessa.

Det är viktigt att alla hinner ta ett sista farväl i den takt de behöver.

Självklart finns det även möjlighet att ordna en visning efter bårtransporten, förslagsvis i kista och i egna kläder och i ett speciellt visningsrum på bårhuset.

Kostnaden för bårtransporten

Kostnaden för en bårtransport hamnar oftast hos dödsboet, enligt en undersökning gjord av SvD.

Hade den avlidne pacemaker så måste denna avlägsnas innan begravningen, vilket även leder till att Landstingen i dessa fall oftast står för kostnaden.

Lavendla har en grundavgift på 2 695 kronor plus 195 kronor/mil. Miltaxan räknas från närmaste tätort där vi är verksamma, vilket innebär större delarna av Sverige.

Sker transporten på jourtid (vardagar klockan 17.00-08.00 eller helger) tillkommer en jourtaxa om 30 procent. Kontakta oss i dag för att få exakt offert.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.