Hem / Begravning / Före begravningen / Bårtransport

Bårtransport

I de fall en person avlider i hemmet eller på ett vårdboende behövs en bårtransport till det lokala sjukhusets bårhus. Bårtransporten, eller bårhämtningen, ska göras så snart som möjligt efter dödsfallet för att bevara kroppen i bästa möjliga skick inför ceremonin. Observera dock att ni som anhöriga inte ska känna stress inför detta - ta den tid i behöver för ert sista farväl innan ni kontaktar begravningsbyrån för att utföra bårtransporten.

Bårtransport - förklarat steg-för-steg

 1. När dödsfallet inträffar i hemmet eller ex. på vårdboende behöver en bårtransport till närmsta bårhus ske. Ju snabbare kroppen tas om hand, desto bättre för kroppen. Det är dock ingen panik - ta den tid ni behöver för ert avsked. (En visning och sista avsked kan även ordnas efter hämtningen).
 2. Kontakta begravningsbyrå - det behöver inte vara samma byrå som utför bårhämtningen som ni slutligen ger förtroende att sköta själva begravningen. Detta är två olika saker.
 3. Uppgifter som vi behöver: Adress och eventuella portkoder, speciella önskemål om tider och personuppgifter samt telefonnummer till ev. kontaktperson på boende eller annan kontaktperson.
 4. En läkare behöver dödförklara personen innan hämtning kan ske. Fråga ev. vårdboende om detta skett, eller när detta kan ske. Om avliden i hemmet ska ni ha fått kontaktuppgifter till jourhavande läkare.
 5. Så snart vi fått uppdraget och all information vi behöver ser vi till att snarast finnas på plats. Vill ni vara på plats under hämtningen går det bra, med det är inget krav om ni redan haft ert avsked.

 


 

  Bli kontaktad av våra erfarna begravningsrådgivare

  Läs mer


   

  Om dödsfallet skedde på vårdboende brukar de vara måna om att bårhämtningen ska ske så snart som möjligt. Innan bårtransporten utförs, ska en läkare kontaktas och läkaren utfärdar sedan dödsbevis samt intyg om dödsorsak. Innan ni ringer oss är det bra om ni vet om detta redan skett, eller när det förväntas ske. Har ni även speciella önskemål om när vi ska komma så tillgodoser vi naturligtvis dessa, så att alla hinner ta ett sista farväl i den takt de behöver. Självklart finns det även möjlighet att ordna en visning efter bårtransporten, Förslagsvis i kista och i egna kläder om så önskas i ett speciellt visningsrum på bårhuset.

  Bårtransportens kostnad

  Kostnaden för bårtransporten hamnar oftast hos dödsboet, enligt en undersökning gjord av SvD. Hade den avlidne pacemaker så måste denna avlägsnas innan begravningen vilket även leder till att Landstingen i dessa fall ofta står för kostnaden.

  Lavendla har en grundavgift på 2 695kr plus 195kr/mil. Miltaxan räknas från närmsta tätort där vi är verksamma, vilket innebär större delarna av Sverige. Sker transporten på jourtid (vardagar 17.00-08.00 eller helger) tillkommer en jourtaxa om 30%. Kontakta oss idag för att få exakt offert: 0771 22 21 21.

  Har du frågor kring bårtransporten eller vill du ha hjälp att planera begravning? Kontakta då våra erfarna rådgivare på 0771 - 22 21 21 !