0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Lavendlabloggen / Chefsjuristens 3 bästa tips för att undvika onödiga familjebråk om pengar

Chefsjuristens 3 bästa tips för att undvika onödiga familjebråk om pengar

I samtal med Lavendlas nya chefsjurist Timothy Prellwitz måste vi ju passa på att be om hans bästa juridiktips för privatpersoner. Vad får man absolut inte missa och vad kan man göra för att undvika onödiga familjebråk om arv och pengar?

1. Se till att de juridiska dokumenten finns på plats

­– Mitt främsta tips är att se över din egen situation och se till så att de rätta juridiska dokumenten finns på plats. Enligt min mening kan ofta avsaknaden av de rätta juridiska dokumenten få större konsekvenser än avsaknaden av en hemförsäkring.

2. Gör slag i saken att skriva testamente

– Generellt sett skulle jag säga att ett testamente är ett extremt viktigt familjerättsligt dokument som många personer har på sin ”att göra-lista” men tyvärr ofta inte tar sig tiden att fixa. Finns ett testamente på plats där det tydligt klargjorts hur arvet ska fördels så tar det bort utrymmet för att familjebråk ska växa fram.

3. Boka kostnadsfri rådgivning för att få behovsanpassad hjälp

– Det gäller att utifrån sin egen befintliga livssituation se till att informera sig om vilka eventuella konsekvenser avsaknaden av juridiska dokument kan ge upphov till. Det kan man enklast göra genom att boka tid till och få individuellt anpassad, kostnadsfri juridisk rådgivning.

Timothy ger ett vardagsexempel på varför det är så viktigt med pappren:

– För att exemplifiera vad som kan gå snett så kan vi ha en situation då en partner i ett sambopar betalar hela insatsen till en lägenhet, som de ska bo gemensamt i. Vid en eventuell separation och vid avsaknad av ett samboavtal så kan den andre partnern, som inte betalat någonting, ha rätt till halva bostaden.