- Om Lavendla
- Hållbarhet för oss
- Integritetspolicy
- Jobba med oss
- Kontakta oss
- Lavendla Academy
- Lavendlas stipendium för hållbarhet 2024
- Vår bakgrund
- Våra värderingar
- Lavendlabloggen
- Här finns vi
- Våra medarbetare
- Pressrum
- Nyhetsartiklar
- Pressmeddelanden
- Det här är de vanligaste begravningsformerna i Sverige 2023
- Dödliga sjukdomarna som minskar mest i Sverige
- Här bor det flest 100-åringar – så ser det ut där du bor
- Så mycket lägger man på en begravning – snittet ökar
- STATISTIK 2003-2022: Länen och kommunerna där flest skiljer sig
- Vett och etikett vid begravning – De mest googlade frågorna 2023
- Experter
- Filmklipp
- Pressbilder
- Sociala medier
- Cookies
Så hjälper du barn hantera sorg efter dödsfall
Hur hjälper vi barn att hantera sorg efter dödsfall? Att tillsammans prata om döden kan vara viktigt när vi ska möta barn i sorg och stötta dem i deras sorgearbete. Utgå gärna från någon av de fantastiska barnböcker om sorg som finns – det kan verkligen öppna för samtal.
Kan aldrig skydda barn från förlust, sorg och saknad
Barn är fantastiska. Så kloka och inkännande! De har ofta många tankar om döden och kan precis som oss vuxna sörja och sakna en person. Hur vi än försöker kan vi aldrig skydda barnen från förluster. Däremot kan vi finnas där för dem, uppmuntra till öppna samtal och därmed ge dem verktygen för att exempelvis hantera sorg efter dödsfall.
Barn känner till döden men förstår den inte alltid…
Frågan är om ens vi vuxna förstår vidden av döden? Ändå finns den runtomkring. Kanske att en kompis på förskolan har mist sin mormor eller att favoritprogrammet på TV bokstavligen leker med döden i form av ett tecknat spöke. Förlusten av en närstående kan vara särskilt förvirrande för barn, menar bland andra Child Mind Institute.
Viktigt att prata om döden med barn i sorg
Sorgen kan verkligen kännas obegriplig. Inte minst genom sorgens faser. Därför är det så oerhört viktigt att prata med barnen om livet och döden, att låta dem få berätta vad de har på hjärtat. Det har funnits en tradition med mycket hysch-hysch kring döden. Vuxna har till och med ansett det vara direkt skadligt att ha med barnen på begravningar. Idag ser man snarare tvärtom på saken. Tiderna förändras och synen på begravningar och vilka redskap som behövs för att hantera sorg efter dödsfall med det.
Begravningen – en hjälp att hantera sorg efter dödsfall?
Som för vuxna kan begravningen vara ett stöd i barnens sorgearbete – så länge en vuxen förbereder barnet inför och berättar vad det är som händer under begravningen. Det fina och personliga i avskedet kan ge en positiv bild av begravningsceremonin, och då istället för att vara som en tom lucka fantasin måste fylla i själv. Det finns inga rätt eller fel i frågan, här är det viktigaste hur du och inte minst barnet känner inför situationen. Läs gärna mer om barn på begravning i vår artikel.
Andra fina sätt för barn att säga farväl
Vilka andra sätt än en begravning kan ge barnet ett vackert och personligt farväl till den avlidne? Ni kan plantera ett träd, så blommor, släppa upp ballonger i luften och/eller berätta om fina minnen tillsammans. Om barnet inte vill gå med på begravningen ska hen aldrig tvingas till det, det finns så många andra fantastiska sätt att göra en sista hälsning.
Svar utifrån barnens egna frågor
Beroende på barnets ålder är det inte säkert att det slutgiltiga i döden existerar. Barnet förstår att den avlidne är borta men kan mycket väl tro att personen kommer tillbaka när som helst. Ju äldre barnet blir, desto mer definitiv blir döden. Oavsett åldern kan för mycket information om det inträffade vara svårsmält. Invänta istället barnets frågor och svara så rakt du kan på dem.
Jobbigt men nödvändigt att svara tydligt
Att möta barn i sorg kan vara utmanande, då vi vill förklara så att barnet förstår men verkligen inte skrämma upp hen. Det är frestande att ta till förskönande beskrivningar i stil med Mormor sover. På Child Mind Institute varnar forskarna dock för att bli för bildlig eftersom barn förstår allt väldigt bokstavligt. Plötsligt kan det där sover bli något otäckt och därmed försvåra insomningen vid läggdags. Samma forskare menar att tydliga svar är nödvändiga, hur jobbigt det än är att svara så direkt när vi helst av allt vill beskydda. Trots tydliga svar kan du fortfarande måla upp en positiv bild av döden och livet efter detta.
Sorgearbete med stöd i böcker om döden för barn
Det är inte bara vi som tycker att böcker om döden för barn kan fungera som bra språngbräden in i svåra samtal om att mista en älskad. Även Child Mind Institute hävdar att böcker kan vara behjälpliga när vi som vuxna ska ge ett barn verktygen att hantera sorg efter dödsfall. Vi vet att exempelvis förskolor jobbar aktivt med att prata om förluster och sorg utifrån bilderböcker – på så sätt får barnen redskap till sorgearbete redan i tidig ålder och utan att kanske ha mist någon. För de allra flesta är det helande att kunna prata öppet om sorgen, men en sådan öppenhet är något vi måste öva på. Så all uppmuntran i världen till förskollärarna som läser och filosoferar om livet och döden tillsammans med våra små – er insats är guld värd.
Lista med barnböcker om sorg
Vilka barnböcker om sorg finns?
- Dödenboken av Pernilla Stalfelt. En underbart humoristisk bilderbok som inte väjer för de svåraste ämnena. Ålder: 3-6 år.
- I mitt hjärta finns du kvar: Om sorg och saknad av Jennie Persson. En barnbok där författaren har intervjuat barn i sorg och barnen själva får sätta ord på känslorna. Ålder: 9-12 år.
- Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. En av våra mest klassiska böcker om vad som händer i livet efter detta och om evig kärlek. Mio, min Mio av samma författare har ett liknande tema. Ålder: 6-12 år.
- Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson. Det här är också en klassisk barnbok och den handlar om hur det kan vara när ens husdjur blir gammalt och dör. Jättefin skildring av livet och åldrandet, och med tydligt illustrerade bilder. Ålder: 3-6 år.
- Bortom himlen av Minna Paananen. En varm, engagerande och religiöst obunden bilderbok som ger en fantasifull och glad bild av vad änglarna gör i himlen. Samtalsfrågor medföljer. Ålder: 4-9 år.
- Död av Stina Wirsén. Något så ovanligt som en pekbok om döden – och dessutom av en av våra främsta barnboksförfattare. Här introduceras begreppet död. Varför flyger fågeln inte? Är den död? Ålder: 0-3 år.
- Gammelmormor, Daisy och döden av Anna Ehring. Ännu en barnbok om döden. Gammelmormor och Daisy har en näbbmusbegravning för att öva på döden tillsammans – för vad händer när man mister någon man älskar och döden plötsligt är på riktigt? Ålder: 3-6 år.
Varje sorg är unik…
Även barnens. Det går därför aldrig att förutse hur reaktionen kommer bli. Reaktionen kommer inte heller vara densamma hela tiden, sorgens faser skiftar med såväl tiden som individen. Men genom att uppmuntra till att prata om sorgen bär barnet alltid med sig ett av de mest grundläggande verktygen för att hantera sorg efter dödsfall. Att kunna sätta ord på känslorna kan vara så tröstande och helande – framför allt när någon lyssnar.
Källa: Child Mind Institute
Lavendla finns i hela Sverige
Stockholm, Göteborg, Malmö eller en annan ort, oavsett var i landet du befinner dig finns Lavendla här för dig. Du väljer själv hur du vill mötas, via telefon, online eller i ett personligt möte.
Kan vi hjälpa dig?
Kontakta oss via formuläret, så hör vi av oss till dig!