Hem / Lavendlabloggen / Spännande karriär som begravningsentreprenör

Spännande karriär som begravningsentreprenör

Nyfiken på vad en begravningsentreprenör gör? Marie Sandström är begravningsrådgivare och utbildningsledare på Lavendla. Här får du ta del av hennes erfarenheter och tips på hur du kan få en spännande karriär i begravningsbranschen.

Vilka är skillnaderna mellan begravningsentreprenör och begravningsrådgivare?

– När en anhörig avlidit kan du få hjälp av en begravningsbyrå att planera begravningen. Där kommer du i kontakt med en begravningsrådgivare som administrerar och stöttar i alla beslut för att begravningen ska bli så fin som möjligt, berättar Marie Sandström.

På Lavendla Begravning & Juridik kallas begravningsentreprenörerna just begravningsrådgivare, då titeln bättre avspeglar den rådgivande och stöttande aspekten av yrket så som det på många håll ser ut idag.

– Titeln begravningsentreprenör var vanligare förr då många begravningsbyråer var familjeföretag och man ärvde yrket från generation till generation.

Traditionellt sett har begravningsentreprenörerna ombesörjt hela processen.

– De har skött allt från mötet med anhöriga till att kistlägga på bårhuset och transportera kistan till att vara ceremonivärd och ta hand om själva begravningen.

­Numera är det vanligt att yrket som begravningsentreprenör är uppdelat i två roller, rådgivaren som tar hand om anhöriga och administrationen och transportören som kistlägger de avlidna och sköter transporten av kistor.

– Begravningsrådgivaren sköter hela ärendet förutom att kistlägga och transportera kistan, rådgivaren är ofta ute på sina begravningar som ceremonivärd.

Vilka uppgifter ingår i begravningsentreprenörens arbete?

Även om processen är uppdelad i olika roller är begravningsentreprenörens arbete mångsidigt. Vi bad Sandström berätta hur en vanlig dag på jobbet kan se ut.

– Man förstår ofta inte hur galet mycket administration det är efter att en människa dött, säger hon.

Personliga möten

För en begravningsentreprenör på exempelvis Lavendla brukar dagen dock börja med att kontakta de anhöriga. Begravningsentreprenören ringer upp, tar emot och gör hembesök till dem. För att det ska bli så bra som möjligt för anhöriga är det bäst att inte gå direkt från dödsbädden till planerandet av begravningen.

– Det blir sällan bra för de anhöriga när de kommer direkt från dödsbädden till begravningsbyrån. De är fortfarande i chock, ledsna och kommer i regel inte ihåg vad det är vi har planerat. Då får vi börja om igen. Mitt tips är att vänta med planeringen åtminstone en dag – så att du verkligen orkar prata igenom begravningen.

Begravningsentreprenören möter de anhöriga dagen eller dagarna efter dödsfallet. Anhöriga väljer själva hur kontakten ska gå till. Om de har hört av sig via telefon under gårdagskvällen ringer personen upp morgonen efter.

– Som rådgivare är det viktigt att redan från början höra vad de anhöriga har tänkt sig. Så man kontaktar dem för att gå igenom valen de kan göra inför begravningen. Var vill de ha begravningen, vill de ha en minnesstund efteråt, vilka blommor vill de ha?

Administration

Efter att de anhöriga sagt hur de vill ha begravningen tar det administrativa arbetet vid. Samtal ska ringas, mejl och papper ska skickas fram och tillbaka mellan olika företag och myndigheter.

– Det görs bokning hos församlingen, beställs hem dödsfallsintyg från Skatteverket, skickas beställningar på exempelvis begravningsblommor och transporter. Givetvis återkopplar man till anhöriga efteråt. Inte minst ifall de har bett om hjälp med något särskilt eller om eventuella datum måste ändras.

Begravningsentreprenören drar i alla trådarna och är beredd att ringa det där extra samtalet för att alla bitar ska falla på plats.

– Som ett exempel hör jag alltid av mig till floristen dagen innan begravningen. Vi är bara människor, alla kan göra fel. Det tar mig två minuter att ringa och stämma av så att rätt blommor är beställda och att det står rätt text på bandet. Så kan alla sova gott, säger Sandström.

Hon tillägger:

­– En begravning är som en direktsändning. Du har en chans på dig att göra rätt.

Juridik

Begravningsentreprenören är ingen jurist. På Lavendla Begravning & Juridik finns i stället jurister som är utbildade experter på familje- och arvsrätt, som ett exempel på en helhetslösning för anhöriga.

– De anhöriga ställs inför valet att få hjälp med eller att göra bouppteckningen själva. De flesta väljer att få hjälp med den. Lavendla har egna jurister vi rådgivare kan sammankoppla anhöriga med, säger Sandström.

Det ingår i en begravningsentreprenörs arbete att känna till de lagar och förordningar som är nödvändiga att förhålla sig till när man planerar en begravning. Främst Begravningslagen och Begravningsförordningen, ska det tilläggas.

– Det som står i Begravningslagen respektive i Begravningsförordningen är det vi har att förhålla oss till när vi planerar och bokar en begravning.

Resten tar juristerna hand om, om nu juridisk hjälp önskas.

Ceremonivärd

Hur är det med värdskapet – kan man vara ceremonivärd på samma begravning man hjälpt till att planera?

– En del av rådgivarna går själva ut på begravningarna och är ceremonivärdar. Att andra väljer att inte göra det kan bero på praktiska skäl. Många begravningar äger rum på fredagar. Om man har tre begravningar på fredagen räcker man inte till. Långt från alla känner sig dessutom bekväma i rollen som ceremonivärd. Det är absolut inget tvång att vara det men anhöriga uppskattar det mycket, säger Marie Sandström.

Officiant

Förutom att vara ceremonivärd kan man vara officiant på borgerliga begravningar. Inte heller i detta finns det rätt eller fel. Beroende på hur den enskilda begravningsentreprenören känner inför att vara officiant på begravningen kan denna välja att vara det själv eller att kontakta en annan person för uppgiften.

Vilka är de största utmaningarna för begravningsentreprenören?

En av de stora tjusningarna med att vara begravningsentreprenör är att varje dag innebär nya utmaningar. Arbetet är aldrig tråkigt.

­– Ingen begravning är den andra lik. Jag känner fortfarande efter fem år att jag lär mig nya saker varje dag. Det är väldigt roligt och det är väldigt utmanande. Alla jobbar på olika sätt. När man känner att man börjar bli lite varm i kläderna på det här området kommer man i kontakt med en annan församling som gör på ett helt annat sätt, berättar Sandström.

Utmaningar i de personliga mötena

Hur är det med alla personliga möten kan det inte vara tufft att möta människor i sorg? Det kan vara väldigt tufft, men fullt möjligt om man bara är lyhörd.

– En av de viktigaste egenskaperna man kan ha som begravningsrådgivare är lyhördhet. Man ska komma ihåg att de som kontaktar en begravningsbyrå kan vara i chock. De befinner sig i ett tillstånd de inte riktigt kan hantera. Då måste man vara extremt lyhörd och känna av hur man på bästa sätt guidar just den här personen i just det här läget.

Konflikter rörande begravningar är en annan utmaning…

– I vår roll möter vi emellanåt familjer där det pågår konflikter. Det är aldrig lätt och det är aldrig roligt. Man kan få många tvärtomhistorier från anhöriga. Det är en jätteutmaning.

Det går att bemöta konflikterna på ett bra sätt.

– Jag brukar alltid säga så här: Nu står ni på två helt olika sidor och det känns inte som att ni kan mötas i detta. Men ni har en sak gemensamt. Ni vill ordna en begravning för er mamma. Nu får ni lägga de jobbiga bitarna åt sidan och fokusera på hur vi ska göra begravningen för er mamma så fin som möjligt. De anhöriga brukar faktiskt lyssna.

Utmaningar i det administrativa arbetet

Så många trådar begravningsentreprenören måste dra i kan det ibland bli lite trassel i det administrativa. Det i sig kan vara en utmaning.

– Först och främst måste handlingarna bli klara hos Skatteverket. Om inte personen är inregistrerad som avliden på Skatteverket får vi inte kremera eller gravsätta. Det är en utmaning. På somrarna tar det ibland längre tid att få dödsbeviset, det kan bero på att det är felaktigt ifyllt och att vikarierna inte riktigt känner till rutinerna, säger Sandström.

Enligt Begravningslagen ska alla som bor i Sverige vara gravsatta eller kremerade inom 30 dagar efter dödsfallet. När familjen är utspridd över världen kan detta innebära en kamp mot klockan.

­– Jag hade ett ärende i somras, med tre syskon. Deras mamma hade dött. Två av syskonen bodde i USA och det tredje någonstans i Asien. De hade åtta dagar på sig här hemma. De ville inte ha en begravningsceremoni. De ville kremera sin mamma och sedan få gravsätta urnan. Det var väldigt tajt med tid. Man brukar kunna få förtur på krematorierna, men det här var en vecka när alla ville ha förtur. Det var på håret att vi fick till det.

Vad är det bästa med att vara begravningsentreprenör?

Marie Sandström älskar sitt jobb.

– Det här är ett så otroligt fantastiskt arbete. Jag känner varje dag att jag gör skillnad för någon, att jag får hjälpa en människa som har det svårt. Det ger mig så oerhört mycket energi. Varje begravning, varje kontakt du har med anhöriga och med församlingarna, bårhuset, krematoriet, Skatteverket – du kommer i kontakt med så många fantastiska människor som ger dig energi.

Vilken livsåskådning måste man ha för att bli rådgivare?

I vårt mångkulturella samhälle är det särskilt viktigt att begravningsentreprenören är neutral och öppensinnad i bemötandet av anhöriga.

– Som rådgivare ska man vara neutral. Man ska inte vara färgad åt varken det ena eller det andra hållet, utan det är viktigt att man lyssnar in vilka önskemål de anhöriga har. Däremot kan olika erfarenheter vara en stor tillgång, säger Sandström.

Vilken bakgrund är ideal för begravningsentreprenörer?

Så mångsidigt som en begravningsentreprenörs arbete är undrar många aspiratörer om man behöver ha en viss personlighet eller bakgrund för att få vara rådgivare.

Personlighet

Marie Sandström har redan berättat hur viktigt det är att begravningsentreprenören är lyhörd. Att vara öppen, förtroendeingivande och ibland bestämd är andra egenskaper som underlättar rådgivarrollen.

– Vad gäller personlighet är det viktigt att begravningsrådgivaren är öppen och att man lätt kan inge förtroende. De anhöriga ska snabbt känna att de kan ta dig på allvar.

Sandström fortsätter…

– Det vanliga är att de anhöriga är ledsna och att man tröstar dem i deras sorg. Ibland kan det bli så att de anhöriga inte orkar ta beslut och då kan man behöva säga att Nu måste vi bestämma det här. Då får man inte vara rädd att säga ifrån.

Bakgrund

Många begravningsentreprenörer har tidigare arbetat inom sjukvården, polisen – till och med inom brandkåren. De, och främst sjukvårdarna, har då erfarenhet av att arbeta nära människor i utsatta situationer. Nära döden. Även om det kan vara en fördel att ha detta med sig är det inte ett måste för att man ska bli en bra rådgivare.

– Jag kan inte säga att det finns en yrkeskategori som har gjort bättre ifrån sig i rådgivarrollen, säger Sandström.

– Jag tror väldigt mycket på att det här är något man ska känna i sig själv. Sedan spelar det egentligen ingen roll vad man har gjort tidigare, för det här yrket får man lära sig från grunden.

– Det är så många som går och tänker att de gärna skulle vilja bli begravningsrådgivare. Bara att man har tänkt tanken visar att man har en kvalitet som talar i en själv att man nog kommer passa väldigt bra som det.

Hur blir man begravningsentreprenör?

Att bli begravningsentreprenör har inte varit så enkelt tidigare, då det är en yrkesroll som ofta har gått i arv. Mer uppdelade roller i begravningsbranschen gör det betydligt lättare att få arbeta som exempelvis begravningsrådgivare.

­– Om man vill bli begravningsrådgivare kan man gå en utbildning eller söka de lediga tjänster som utlyses. De flesta begravningsbyråer lär upp sina nyanställda internt. Jag får många samtal till oss från personer som vill börja arbeta med begravningar. Flera har börjat arbeta här på Lavendla, säger Sandström.

Hur utbildar man sig till begravningsentreprenör?

Det har inte funnits en självklar utbildningsväg för att bli begravningsentreprenör. Många har lärts upp inom företaget. Under perioder har det gjorts försök till att hålla i utbildningar där både begravningskunskap och praktik ingår. Utbildningstillfällena har dock varit sporadiska. I och med nya Lavendla Academy hoppas Marie Sandström på en större kontinuitet och att det alltid ska finnas en utbildning tillgänglig.

– Nu är det snart dags för den första utbildningsomgången på Lavendla Academy där vi utbildar begravningsrådgivare, berättar hon.

Utbildningen består av två delar. Den ena delen är teoretisk med självstudier i begravningskunskap. Den andra delen är praktisk med studiebesök och handledning.

– Efter självstudierna samlas vi i fyra dagar, detta är kursens andra del. Jag tycker det är så roligt för det är då vi går igenom det praktiska. Vi gör studiebesök hos en församling, på ett krematorium och får en rundvandring på en kyrkogård. Vi får också besök av gästföreläsare i juridik och en borgerlig officiant kommer och berättar om sitt arbete.

För att ge anhöriga bästa möjliga stöd när begravningen planeras måste begravningsentreprenören ha en förståelse för de juridiska processerna kring begravningar.

– Lavendla Academy är inte en juridikkurs i sig. Som begravningsrådgivare behöver man känna till viss juridik för att veta vad man ska säga till de anhöriga, så att de får reda på vad de måste göra. Utbildningen ska stärka dig i rollen som rådgivare och då måste du få med dig handfast kunskap som är hämtad ur vardagen.

Vad händer efter utbildningen till att bli begravningsrådgivare?

Lavendla Academy är en neutral utbildning. Den är inte bunden till Lavendla eller en särskild livsåskådning. Efter utbildningen kan du söka dig vidare till vilken begravningsbyrå du vill och kommer då ha med dig värdefull kunskap och färdigheter. Lavendla hoppas och tror att du kommer vilja fortsätta din nya karriär tillsammans med oss.

– Alla som går Lavendla Academy får möjlighet att arbeta som fristående rådgivare hos oss, om de vill. Vi hoppas såklart att alla som går utbildningen vill göra det och vi kommer satsa på varje ny rådgivare.

Efter kursen får du som väljer att fortsätta med Lavendla en egen handledare.

– Handledaren arbetar parallellt med den nya rådgivaren under ungefär de fem första begravningarna. Det är viktigt att man får ett bra stöd i början och inte stå där helt ensam som ny. Inför samtal med anhöriga har man handledarsamtal – liksom under hela processen. Man får råd och tips, peppning och påminnelser. Jag tycker själv att det är jätteviktigt att man som rådgivare får känna sig trygg i starten, säger Sandström.

Vill du utbilda dig på Lavendla Academy?

Har du tänkt tanken att du skulle passa bra som begravningsentreprenör? I så få fall har du säkert den inneboende kvalitet Marie Sandström nämner här i intervjun. Lyssna på den inre rösten som säger att du borde ge yrket en ärlig chans, anmäl dig till Lavendla Academy och påbörja din nya karriär som både begravningsentreprenör och -rådgivare idag. Vi är så glada att vi äntligen har öppnat dörrarna till vårt yrke – varmt välkommen till Lavendlagänget!

Läs mer om och ansök till Lavendla Academy här