Hem / Lavendlabloggen / Utbildning till begravningsentreprenör

Utbildning till begravningsentreprenör

Lavendla utbildar kontinuerligt begravningsrådgivare, i de stöttande och administrativa delarna av begravningsentreprenörens roll.

Jag heter Majsan (Marie) Sandström och har arbetat som begravningsrådgivare under flera år och är numera utbildningsansvarig på Lavendla begravning och juridik. I det här inlägget delar jag med mig av mina erfarenheter och berättar om ett fantastiskt yrke som fler och fler får upp ögonen för.

Begravningsrådgivare – ett spännande yrke på frammarsch

Begravningsrådgivare är ett yrke som väcker många olika känslor hos oss. Att arbeta med döden förknippar vi ofta med något tungt och mörkt som vi helst inte vill tänka på och absolut inte vill prata om.

Det finns också en helt annan bild, nämligen att yrket som begravningsrådgivare är ett spännande, utmanande och roligt arbete. Vi som arbetar med det här får säga att det är roligt och vad jag menar då är att det är väldigt tillfredställande att få göra skillnad och att få hjälpa någon som är i en svår situation.

Varje begravning är unik, ingen begravning är likadan som någon annan. Som rådgivare får man nya utmaningar hela tiden i att hjälpa anhöriga att utforma och genomföra begravningen så att den blir enligt deras önskemål och att det blir ett fint minne att bära med sig.

En begravning är sorglig och det ska den vara, men vi får aldrig glömma att det också är en hyllning över en människas förhoppningsvis långa och lyckliga liv.


Gör karriär som begravningsrådgivare

I vår utbildningsportal, aviserar vi om kurstillfällen. Du kan också läsa mer om oss och våra utbildningar, samt om att göra karriär som begravningsrådgivare.


Vad är skillnaderna mellan begravningsrådgivare och begravningsentreprenör?

En begravningsentreprenör utför alla olika delar i begravningsärendet. Man tar hand om kundmötet, åker till bårhuset och kistlägger den avlidne, transporterar kistan och är med på begravningen som ceremonivärd.

Man kan säga att yrket begravningsentreprenör idag är uppdelat i två olika yrkesroller, begravningsrådgivare och transportör.

Begravningsrådgivaren har hand om kundmötet och är även ofta själv ute som ceremonivärd på begravningen. Däremot kistlägger inte begravningsrådgivaren på bårhuset och transporterar inte heller kistan, utan beställer den tjänsten av en transportör.

Min känsla är att titeln begravningsentreprenör är vanligare ute i landet och framför allt på mindre familjeägda begravningsbyråer där man ofta ärver titeln i generation efter generation.

Jag vill också tillägga att det finns rådgivare som använder titeln begravningsentreprenör och självklart ska man använda den titeln som man känner sig bekväm med.

Hur blir man begravningsentreprenör?

Det finns ingen heltäckande utbildning på marknaden idag där man får lära sig hela kedjan av arbetsuppgifter man utför som begravningsentreprenör.

För att få ett arbete som begravningsentreprenör gäller i första hand att söka sig till en begravningsbyrå som arbetar på ett traditionellt sätt med alla delar i begravningsprocessen och där man lärs upp genom parallellgång.

Ett alternativ kan vara att först utbilda sig och arbeta som begravningsrådgivare och när man lärt känna branschen och arbetat upp sitt nätverk, söka sig vidare till något transportföretag eller annan begravningsbyrå som även ombesörjer transporter.

Lavendla Begravningsbyra

Vad gör en begravningsrådgivare?

En begravningsrådgivare hjälper anhöriga att ta sig igenom alla beslut och guidar dem så att begravningen blir precis så som de vill ha den. Det är många beslut som anhöriga behöver ta under en kort tid när en person har avlidit. I Sverige säger lagen att man har 30 dagar på sig från dödsdatum till att antingen jordbegravas eller kremeras.

Ibland har den avlidne själv skrivit och uttryckt sin önskan om hur begravningen ska vara men i vissa fall vet anhöriga ingenting och har ingen aning om hur det går till att planera en begravning. Då behöver rådgivaren presentera olika alternativ och så lite frön hos de anhöriga så att de själva kan komma fram till hur de vill att begravningen ska vara.

Som rådgivare är man alltid neutral och lägger aldrig några värderingar i vad kunden gör för val. Begravningsrådgivaren presenterar vad det finns för olika alternativ och sedan är det upp till anhöriga att bestämma vad de vill ha.

Det här går rådgivaren igenom under mötet med anhöriga:

· Vilken kyrka eller kapell ska begravningen
· Borgerlig begravning eller enligt Svenska kyrkans ordning?
· Jordbegravning eller kremationsbegravning?
· Ska det vara minnesstund efter ceremonin?
· Vill anhöriga sätta in annons och/eller publicera en minnessida?
· Har de anhöriga fått ta farväl eller vill de ha ett personligt avsked?
· Hur ska den avlidne vara klädd när vi kistlägger?
· Val av kista, urna, blommor och program.
· Gravsättningen – hur tänker de anhöriga kring det?
· Informerar kunden vad som gäller kring bouppteckning, alternativt dödsboanmälan.
· Vill de anhöriga få hjälp med att göra en försäkringsinventering?

begravningsbyrå möte

Utbildning för begravningsrådgivare

Vi på Lavendla har startat Academy som ger möjligheten att utbilda sig till begravningsrådgivare och därefter fortsatt samarbete med oss om man önskar. Utbildningen är uppbyggd i två olika steg:

Steg ett är en grundutbildning för att lära sig själva yrket som begravningsrådgivare, det gör man på distans via vår digitala utbildningsplattform. Under tre veckor läser man in utbildningen och två gånger per vecka ses vi i videomöten för att följa upp med frågor och funderingar. 

Direkt efter grundutbildningen följer en introduktion med praktisk fördjupning och därefter startar man upp sin karriär som begravningsrådgivare tillsammans med en mentor så man känner sig trygg i sin nya roll.

Steg två genomför man ett antal månader senare när man arbetat som rådgivare och då går man en utbildning där man får lära sig att göra bouppteckningar.

Gå gärna in på vår hemsida där kan du läsa mer om hur utbildningen är upplagd och vad den kostar https://lavendla.se/om-lavendla/lavendla-academy/.

I dagsläget är det enbart vi som har en utbildning för att blir begravningsrådgivare. Sensus har pausat sin utbildning tillsvidare och några andra aktörer på marknaden finns inte, åtminstone inte i skrivande stund.

En annan väg att gå är förstås att söka lediga tjänster som annonseras via arbetsförmedlingen och andra motsvarande plattformar för lediga jobb.

Vår utbildning är ett stort steg i att tillgängliggöra och utveckla yrket som begravningsrådgivare. Kursen är inte direkt kopplad till Lavendla som företag, utan man har nytta av den oavsett vilken arbetsgivare man söker sig till, eller om man vill starta eget. Utbildningen sker digitalt, kvalitetssäkras genom tentamen. Behöver du hjälp finns det alltid en lärare att prata med.

Hur utbildar man sig till transportör?

Idag finns det ingen utbildning för att bli transportör inom begravningsbranschen. När jag har pratat med olika transportörer berättar de flesta att de har praktiserat och gått parallellt med en erfaren transportör.

Marlene Lindahl på Lindén och Lindahl transporter i Stockholm bekräftar att det inte finns någon utbildning för just transportörer. Hon berättar att det är inte helt ovanligt att man rekryterar via egna kontakter när man behöver få in ny personal.

Ett tips är leta upp de företagen som arbetar med transporter inom begravning på den orten man befinner sig och berätta att man är intresserad av att arbeta som transportör.

Kontakta också de lokala begravningsbyråerna och begravningsentreprenörerna och fråga hur de gör när de rekryterar nya medarbetare. Det är inte omöjligt att de till exempel behöver extra personal både för transporter med även för att gå ut som ceremonivärd på begravningar.

Prova dig fram och var inte rädd för att höra av dig tänkbara blivande arbetsgivare. Vem vet, kanske finns det ett företag som just i den här stunden planerar att anställa en person och det kan vara du.

Vad gör en Ceremonivärd?

Det är vanligt att begravningsrådgivaren går ut som ceremonivärd på sina begravningar och en del rådgivare är även borgerliga officianter. Många tror att en ceremonivärd är en person som står och ser trevlig ut på begravningen, men jag kan berätta att det ingår betydligt mer arbetsuppgifter än så i den rollen.

Man kommer till ceremonilokalen senast en timma innan begravningen börjar och ser till att kistan är på plats. Man dekorerar med alla blomdekorationer så att det ser fint ut runt kistan och man förbereder också eventuella handbuketter så att gästerna lätt kan hitta dem när de kommer.

Ceremonivärden pratar ihop sig med prästen om hur avskedet runt kistan ska gå till. Ofta bjuder prästen fram de närmaste anhöriga och därefter ser ceremonivärden till att det är ett jämt flöde runt kistan.

På vissa begravningar vill anhöriga spela upp musik och då stämmer man av med vaktmästaren om det är du som ceremonivärd som ska sköta musiken eller om vaktmästaren gör det. Har anhöriga valt tryckta program delar man ut det när gästerna kommer och så är man allmänt behjälplig med att visa var toaletterna finns och var man kan hänga av sig.

Efter begravningen bär man ut alla blommor till en blomstergård, förutsatt att det finns en sådan, så att anhöriga kan gå dit och titta på blommorna i lugn och ro. Ska det vara en minnesstund efteråt visar man gästerna vart de ska gå.

Vad gör en borgerlig officiant?

En borgerlig officiant är motsvarigheten till en präst när det är en borgerlig begravning. Officianten håller minnestal som är motsvarigheten till prästens griftetal, bjuder fram gästerna till avskedet vid kistan och håller ihop hela ceremonin. Det är en bra kombination att även kunna erbjuda anhöriga att vara borgerlig officiant. För anhöriga betyder det mycket att få ha samma person genom flera olika delar av begravningsprocessen.

Hos oss på Lavendla erbjuder även de flesta begravningsrådgivarna att hjälpa anhöriga med att göra bouppteckning, vilket är mycket uppskattat.

Några goda råd om du vill byta karriär och arbeta som begravningsrådgivare

Jag brukar säga att har det ringt en liten klocka som väckt intresset hos dig för att arbeta som rådgivare, då ska du nog också göra det. Min erfarenhet är att har den klockan plingat till så blir du en väldigt bra begravningsrådgivare.

Det är bra att vara medveten om att yrkesrollen innebär att man har ett stort ansvar och att det kan innebära perioder med stress. En del har bilden av att arbetet som rådgivare är rätt lugnt och stillsamt, men det är bra att veta att det är många moment att styra upp under en rätt kort tid för att begravningen ska kunna genomföras. Vissa upplever det som en utmaning och en extra krydda medan andra känner en stress som inte alltid är positiv.

Begravningsrådgivare är ett fantastiskt yrke och en av de största anledningarna till det är att man varje dag känner att man får göra skillnad för någon som är i en svår situation. Den tacksamheten man ofta känner från de anhöriga ger dig som rådgivare väldigt mycket goda energier som ger en inre tillfredställelse.

Jag hoppas att jag har inspirerat och väckt ännu mera intresse för att du ska ta klivet in i en ny bransch och en ny yrkesroll.


Gör karriär som begravningsrådgivare

I vår utbildningsportal aviserar vi om kurstillfällen. Du kan också läsa mer om oss och våra utbildningar, samt om att göra karriär som begravningsrådgivare.