0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Lavendlabloggen / Så skapar du en personlig begravning

Så skapar du en personlig begravning

Vad är det absolut viktigaste vid en begravning? Att blommorna är praktfulla? Att musiken är vacker? Att den som leder ceremonin är lättsam eller varm och mjuk? Merparten av alla vi hjälper brukar svara samma sak: att begravningen blir personlig.

Men vad innebär egentligen en personlig begravning? Och hur skapar man det? Vi på Lavendla har några tips som vi gärna delar med oss av. Du finner dem alla nedan!

Personlig begravning tips från Lavendla

1.) Skicka inbjudningskort istället för dödsannons

Förr i tiden var det mer regel än undantag att man publicerade en dödsannons i tidningen när någon gått bort. Då allt färre prenumererar på dagstidningar och tidningarnas annonspriser ofta är höga håller detta dock på att förändras. Idag blir det allt vanligare att man istället skickar inbjudningskort. Genom att skicka inbjudningskort har ni chansen att skapa en personlig begravning redan från start. I inbjudningskorten kan man t.ex. inkludera en härlig bild från den avlidnes liv. Man kan även ta med ett citat från den avlidne. Nedan ser du ett exempel på inbjudningskort till begravning.

Personlig begravning Lavendla hjälper dig

2.) Dekorera kistan med något personligt

I de allra flesta fall väljer de närmast anhöriga att dekorera kistan med en så kallad kistdekoration. Många väljer en kistdekoration med blommor som den avlidne tyckte om. Det är även vanligt att man väljer efter ett speciellt färgtema. Om man önskar en mer personlig begravning är det en fin idé att komplettera kistdekorationen med någon tillhörighet från den avlidne. Nedan finner du några exempel:

 • Favoritkepsen som alltid var på
 • Matchtröjan eller halsduken från favoritlaget
 • Solglasögonen som hen alltid bar
 • Dansskorna som hen alltid dansade i
 • Kaptensmössan
 • Hornet från den där älgen som hen var så stolt över
 • Älsklingsjackan
 • Musikinstrumentet som hen alltid spelade på
 • Skidglasögonen
 • Motorcykelhjälmen
 • Läppstiftet som alltid var på

Så länge storleken tillåter är det helt okej att placera de personliga tillhörigheterna på kistan med kistdekorationen. Om det handlar om större grejer, exempelvis en gitarr, går det oftast bra att ställa den precis bredvid kistan.

Personlig begravning Lavendla 2

3.) Förse gästerna med programblad att titta i under begravningen

Att förse gästerna med programblad när de kommer till kyrkan eller kapellet är en fin gest. Det gör det lättare för alla att följa med under begravningens gång. Därtill slipper man eventuellt oljud från bläddrande i psalmböcker eftersom psalmtexterna alltid skrivs ut i programmen. Programblad är dock inte bara bra av praktiska skäl. De ger även möjlighet till att göra begravningen mer personlig. Ofta väljer anhöriga nämligen att inkludera en bild på den avlidne i programmet. Det kan antingen vara samma bild som på inbjudningskorten eller en helt ny.

4.) Spela favoritlåten i originalversion i kyrkan

Vid en borgerlig, icke-religiös, begravning är man fri att spela vilken typ av musik som helst – under förutsättning att den är värdig förstås. Vid en kyrklig begravning, enligt Svenska kyrkans ordning, måste man dock spela minst två psalmer. Därtill brukar församlingarna nästan alltid föredra att all musik är levande. På senare år har många församlingar dock blivit lite mer flexibla på denna punkt. Många tillåter nu att man spelar upp en eller två låtar från Spotify eller dylikt. Att spela upp den avlidnes favoritlåt i originalversion i kyrkan är ofta effektfullt och skapar känslan av en personlig begravning. En riktig hårdrockslåt eller RnB blir trots allt inte samma sak på piano.

Lavendla Personlig begravning

5.) Håll ett personligt tal

Ett fantastiskt fint sätt att skapa en personlig begravning på är givetvis genom att hålla ett tal. Talet kan antingen hållas under själva begravningsceremonin eller vid minnesstunden. Då en begravning ofta skapar många starka känslor är det klokt att ha hela talet nedskrivet. På så sätt behöver du inte vara rädd för att tappa bort dig. Om det blir alldeles för jobbigt är det bara att läsa innantill. Ingen kommer bry sig. Det viktigaste är att orden når ut på något sätt. Personlig begravning hos Lavendla

6.) Följ med kistan ut ur kyrkan eller kapellet

Om den avlidne ska jordbegravas är det vanligt att alla begravningsgäster följer med kistan ut till gravplatsen. Kistan gravsätts då direkt. Om den avlidne ska kremeras är det istället vanligare med så kallat avslut i kyrkan/kapellet. Kistan står då kvar i lokalen när begravningen är slut och gästerna lämnar. Sedan ordnar vi på Lavendla med transporten till krematoriet.

Ett sätt att skapa en mer personlig begravning är genom att bära ut kistan till begravningsbilen själva. Några anhöriga går då längst fram och bär kistan. Resterande gäster följer efter ut ur kyrkan/kapellet till ljudet av vacker utgångsmusik. Sedan kan alla se när begravningsbilen sakta rullar iväg. Denna typ av avslut låter väldigt sorglig i text men faktum är att det ofta blir väldigt vackert. Alla får chansen att vinka av den avlidne en sista gång och man kan tillsammans gå till en eventuell minnesstund.

8.) Skapa ett minnesbord

Minnesstunden äger rum efter själva begravningsceremonin. Den kan hållas var som helst. I kyrkans församlingshem, på en restaurang eller hemma. Oavsett var man håller minnesstunden är det alltid fint att sätta ihop ett så kallat minnesbord. Traditionellt har minnesbordet bestått av ett fotografi av den avlidne tillsammans med en gästbok och kanske ett ljus. Det finns dock stora möjligheter att vara lite mer kreativ. Se våra förslag samt bilder nedan.

 • Skapa ett minnesträd: Köp ett litet träd och pryd det med fina bilder av den avlidne. Låt sedan gästerna skriva en hälsning på små lappar som också kan hängas upp i trädet.
 • Byt ut gästboken mot stenar: Hälsningar måste inte skrivas på papper. De kan lika gärna skrivas på stenar som sedan blir till en vacker och personlig dekoration.
 • Kollage istället för enkelt foto: Byt ut det inramade fotografiet på den avlidne mot ett kollage som visar på härliga stunder i den avlidnes liv.

Personlig begravning minnesträd LavendlaPersonlig begravning minnesstenar Lavendla Begravningsbyrå

8.) Servera något som den avlidne tyckte mycket om

Måste man servera smörgåstårta vid en begravning? Självklart inte. Servera något som den avlidne tyckte mycket om! Det är ett säkert kort om du vill att det ska bli en personlig begravning. Låt dig inte låsas fast i några gammaldags normer. Om den avlidne älskade vin – servera då ett gott vin tillsammans med en lättare ostbricka. Tillsammans kan ni utbringa en skål till den avlidnes ära och hylla det liv som faktiskt var. Eller, om den avlidne avgudade semlor – servera det! Låt det bli personligt och kärleksfullt.Personlig begravning och minnesstund Lavendla

9.) Skicka med gästerna minnesfrön

Vårt sista tips, som kanske passar allra bäst vid lite mindre och intima begravningar, är att förse gästerna med en varsin liten påse av minnesfrön. När gästerna kommer hem från begravningen kan de plantera sina minnesfrön och sedan se t.ex. vildblommor växa upp. Det blir till ett vackert minne av den som gått bort. Personlig begravning Lavendla minnesfrön

Har ni frågor eller funderingar kring hur ni kan skapa en personlig begravning som passar just er? Tveka inte att slå oss en signal så hjälper vi er. Vår rådgivning är självklart kostnadsfri. Varma hälsningar från oss rådgivare på Lavendla. Vi gör det svåra lättare.