0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Lavendlabloggen / 5 tips för en personlig gravplats

5 tips för en personlig gravplats

Under flera års tid har vi sakta rört oss bort från traditionella till personliga gravplatser. Idag är det vanligt att låta den avlidnas personlighet sätta prägeln på gravplatsen. För anhöriga blir platsen därför inte bara en sorgeplats utan även en hyllning till allt det fina personen var och gav. Ta del av våra fem bästa tips för en mer personlig gravplats!

1. Personlig gravsten

Skapandet av en personlig gravplats kan mycket väl börja med gravstenen. Nuförtiden kan du vara nästan hur kreativ som helst i dina tillval – så länge resultatet blir respektfullt. Nedanför följer en liten lista på hur gravstenen kan utformas efter den avlidnas personlighet:

  • Titel För inte så längesen var det fortfarande vanligt att ha med yrkestitlar på gravstenarna. Idag är det inte ovanligt att ha en mer personlig titel, som ”Kaffeälskare” eller ”Livsnjutare”.
  • Symbol Vad älskade den avlidna i livet? Köra motorcykel, läsa böcker eller äta glass? Berätta något personligt om hen genom att rista in en symbol i gravstenen.
  • Namnteckning Gravera in den avlidnas namnteckning i stället för att ha ett mera klassiskt typsnitt.
  • Dikt Ha med en eller två rader ur den avlidnas favoritdikt eller -låt för en personlig gravsten.
  • Teckning Det går att rista in en egen teckning som gravstensdekor.Kanske att den avlidna själv tecknade eller att ett av barnbarnen gjort en teckning?
  • Målning Det är fullt möjligt att måla inskriptionen och dekorerna i den avlidnas älsklingsfärg.

2. Fotografi

En del väljer att ha ett fotografi av den avlidna på gravplatsen. Du kan ställa en ram med fotot i på graven – eller med hjälp av olika tekniker ha det fäst på eller i själva gravstenen. Läs mer om olika sätt att få ett foto på gravstenen.

3. Favoritblommor

Blommor till graven är ett enkelt sätt att göra en personlig gravplats. Du kan ersätta de mer typiska gravblommorna med blommor du vet att den avlidna tyckte om, eller som du själv tycker är vackra. Så länge du håller dig till själva gravplatsytan kan du också göra en fin och unik rabatt med exempelvis stenar och ljuslyktor i.

4. Prydnadsföremål

Ljuslyktor, nallebjörnar, blomkrukor, fågelbad och små betongänglar är exempel på prydnadsföremål du kan välja för en mer personlig gravplats. Det blir särskilt personligt om barnen i familjen tar med sig saker de gjort.

5. Minnesträd

Det går att plantera ett minnesträd på gravplatsen. Se bara till att det är ett dvärgträd eller -buske som inte inkräktar på resten av omgivningen. Låt trädet eller busken bli en ytterligare symbol för personen som vilar där.

Olika regler på olika kyrkogårdar

Trenden med personliga gravplatser brukar ses som något positivt. Olika kyrkogårdar kan dock ha olika regler, så dubbelkolla vad som gäller på den kyrkogård där den grav du ansvarar för finns. På så sätt undviks eventuella missförstånd och tråkigheter.

Kostnadsfri rådgivning inför val av personlig gravsten

På Lavendla Begravning & Juridik hjälper våra engagerade och lyhörda rådgivare gärna till att välja gravsten utifrån dina önskemål. Ring på telefonnumret 0771-22 21 21 så får du ett personligt bemötande och kostnadsfri rådgivning direkt!

Mer intressant läsning för dig…