Hem / Lavendlabloggen / 6 sätt att stötta någon i sorg

6 sätt att stötta någon i sorg

Hur kan man stötta någon i sorg? Forskarna på Harvard Medical School har delat med sig av sina bästa råd för att hjälpa en nära vid sorgearbete. Vi på Lavendlabloggen har i vår tur inspirerats och sammanfattar här deras viktigaste punkter för hur du kan finnas till för din vän.

1. Var inte rädd för att säga namnet på den avlidna

Många är rädda för att säga namnet på den avlidna, på de reaktioner det kan leda till. Även om namnet kan locka fram tårar kan det kännas som en befrielse när någon säger det högt, när man vi minns den saknade tillsammans.

2. Ring för att höra hur personen mår

Eller för att prata om något helt annat, om personen hellre vill det. I tider av svåra förluster och sorg känns det särskilt viktigt att människorna i omgivningen visar intresse och omsorg. Även om detta stöd är så betydelsefullt för oss alla tenderar vi att inte höra av oss till den sörjande. Inte på grund av försumlighet, utan för att vi är rädda för att störa. Det kan göra att personen med sorg känner sig isolerad och övergiven, och det har ju aldrig varit vår avsikt från början.

3. Visa förståelse inför att varje sorg är unik

Det går aldrig att förutse hur vi själva – eller någon annan – kommer reagera på sorg. Ingen sorg är den andra lik och vi behöver alla olika lång tid på oss i våra sorgearbeten. Låt vännen få sörja på sitt sätt och lyssna i stället för att ge oombedda råd.

4. Hjälp till med det du kan, vill och orkar

Som skrivet reagerar vi på och hanterar sorgen olika. Vissa vill slippa tänka och blir då energiska medan andra blir alldeles matta. För att orka stötta någon i sorg måste du också ta hand om dig själv. Om du känner att du kan, vill och orkar är all hjälp du kan ge guld värd. Hjälp kan vara allt från att vara ett lyssnande öra till att komma över med en matlåda. Sakerna du gör behöver inte vara så stora för att de ska göra skillnad.

5. Uppmuntra personen till att följa med på aktiviteter

En fika hemma i trädgården, ett biobesök, en skogspromenad eller en liten dagsutflykt – små som stora aktiviteter kan ge ökad glädje i en jobbig situation. Din tid är en av de finaste gåvorna du kan ge din vän, så om du har möjlighet kan en återkommande aktivitet såsom en långpromenad varje onsdagseftermiddag verkligen vara till stor hjälp.

6. Ge personen med sorg hopp och framtidstro

När sorgen är som störst kan det vara skönt att ha en vän som ger nytt hopp och framtidstro. Det är tufft att just hantera sorg efter dödsfall. Med vänner som finns där vid ens sida och som påminner en om hur fina de små ögonblicken i livet är kan sorgearbetet dock underlättas. Med nytt hopp och framtidstro menas inte att vi ska sluta sörja den saknade, utan snarare att vi kan ha ett meningsfullt liv trots sorgen.

Ännu fler tips för att stötta någon i sorg

Ska du hjälpa en sörjande släkting eller vän att planera en begravning? I det tidigare inlägget Tips och råd till dig som hjälper någon att planera en begravning här på Lavendlabloggen har våra begravningsrådgivare delat med sig av sina erfarenheter av att stötta upp i planerandet. I blogginlägget Jag beklagar sorgen ger våra rådgivare även tips på vad vi kan säga till en person som nyss mist en älskad. Ingenting går upp mot att få stöd från någon som bryr sig – det är så värdefullt att du finns.

Källa: Harvard Health Publishing

Lavendla finns i hela Sverige

Stockholm, Göteborg, Malmö eller en annan ort, oavsett var i landet du befinner dig finns Lavendla här för dig. Du väljer själv hur du vill mötas, via telefon, online eller i ett personligt möte.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret, så hör vi av oss till dig!