0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Lavendlabloggen / 9 fina blommor till graven i vår

9 fina blommor till graven i vår

Våren är här. Nu kliar det i fingrarna att få plantera på gravarna. Vilka växter passar bra till gravplatsen så här års? Vi på Lavendla listar nio fina blommor till graven. Häng med här för att få inspiration till hur du kan skapa en blomstrande gravplats att återvända till och minnas vid.

1. Pensé

Pensé är en ypperlig vårblomma till graven då den är frosttålig och du kan plantera den tidigt. Eftersom penséerna finns i så många olika nyanser kan de tillföra en gravsten praktfull färglyster.

2. Alunrot

För att skapa en gravplats med mustiga färger kan du använda den marktäckande växten alunrot. Alunrotens blad finns i nyanser som lila, lime och orange. På bilden här ovanför kan du se hur väl alunroten matchar penséerna, som reser sig över bladen.

3. Påsklilja

Påsklilja är en så kallad vårlök. Du behöver inte odla blomman från grunden utan kan köpa den i kruka för plantering vid gravplatsen. Påskliljorna lyser upp din saknades gravsten särskilt mycket vid tiden för påsk. De finns även som minipåskliljor.

4. Murgröna

Den vintergröna murgrönan ramar in dina andra fina blommor till graven vackert och bryter stilfullt av mot exempelvis penséer och påskliljor. Växten är marktäckande, lättskött och stortrivs på skuggiga platser, som ju kyrkogårdar kan vara.

5. Gullviva

Gullviva är en ljuvligt vårlig blomma till graven. Den går att använda som kantväxt i rabatten och är med sin knallgula färg en glad kontrast till gravstenens naturmaterial. Hade din saknade ett soligt humör? Ära personens minne med gullvivor på dennas gravplats.

6. Tusensköna

Den spröda tusenskönan är i sin mest klassiska form vit med enkla eller dubbla kronblad. Blomman har dock odlats fram i många varianter så den finns i en mängd färger och former. Tusenskönor blommar tidigt på våren, redan i april.

7. Förgätmigej

När du letar efter fina blommor till graven vill vi uppmuntra dig att överväga förgätmigej. Denna vår- och sommarblomma smickrar inte bara en grå gravsten utan är en klassisk minnessymbol. Förgätmigej är en önskan om att inte bli bortglömd, ett löfte om att minnas varandra. För alltid.

8. Hortensia

Hortensians blommor är stora, fylliga. Växten blir hög och får en nästan buskliknande karaktär – men den finns som något mindre trädgårdshortensior. Plantera exempelvis murgröna, tusenskönor och förgätmigejer i gravrabatten och ställ en kruka med blå hortensia mitt bland blomstren. Perfekt till den som älskade blått!

9. Tulpan

Vi bara måste få tipsa om tulpaner, dessa blommor som är synonyma med våren. Du kan plantera tulpanlökar på graven – eller ställa en bukett med tulpaner i en vas. Välj din saknades favoritfärg för att göra gesten ännu mer personlig.

Ännu fler fina blommor till graven och begravningen

Mycket av Lavendlas dagliga arbete på begravningsbyrån kretsar kring blommor. Våra florister binder personliga och stilfulla arrangemang med begravningsblommor, såsom begravningsbuketter och begravningskransar. På Instagram fyller vi på med ny blominspiration nästan varje dag – följ oss gärna där!