0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Lavendlabloggen / Blomsterspråket – vad betyder blommorna på begravningen?

Blomsterspråket – vad betyder blommorna på begravningen?

Är blomsterspråket viktigt när du väljer begravningsblommor? På Lavendla Begravning & Juridik tycker vi det är viktigast att du utgår från vad den avlidna skulle tyckt om i valet av blommor till begravning. Eftersom blomspråk och blommors betydelse är så intressant vill vi ändå berätta om det. Läs mer om vad blommorna betyder här nedanför!

blomspråk, blommors betydelse, begravningsblommor

Det är nästan omöjligt att tänka sig en begravning utan blommor. Under den ofta sorgliga och tunga ceremonin är det begravningsblommorna som lättar upp och gör stunden ännu vackrare. Med tanke på att blomsterspråket finns brukar det också finnas en oro för att ge fel blommor på begravningen. Är det exempelvis osmakligt att ha med sig chockrosa blommor och vad säger de röda rosorna egentligen till den avlidna?

Röda rosor och vita liljor – klassiska begravningsblomningar

blomspråk, blommors betydelse, begravningsblommor, röda rosor

Traditionellt sett har lilja och nejlika varit passande begravningsblommor, och då helst som vita blommor. Vita blomster har varit så förknippade med begravningar att det har tagit ett tag för dem att accepteras som vanlig heminredning. Men idag är de vita blommorna uppskattade inredningsinslag. Det finns inget i blomsterspråket som talar emot att ha just de vita blomstren i hemmet.

Hur är det då med liljor och nejlikor som typiska begravningsblommor? Dessa två – liksom vita – blommor har successivt ersatts med röda rosor. Så sett till idag är den röda rosen kanske den mest klassiska begravningsblomman. Med detta skrivet märker vi tydligt av liljans och nejlikans comeback inom begravningsbinderiet. Blommorna är perfekta för floristen att arbeta med då de ger stor konstnärlig flexibilitet.

Stor frihet med val av färger på begravningsblommorna

blomspråk, blommors betydelse, begravningsblommor, rosa blommor

För oss på Lavendla är det viktigt att du får med dig vetskapen om att du kan dekorera nästan hur du vill inför begravningen. Det blir allt vanligare med personliga begravningar, där man utgår från vad den avlidna skulle tyckt om. Så länge begravningen blir fin och värdig har du alltså stora valfriheter. Vilken var personens favoritfärg? Du begår inga etikettbrott om du väljer begravningsblommor i just den färgen. Faktiskt är rosa en av de populäraste färgerna på blommor till begravningen. Hur är det då med färgernas betydelse på blomsterspråket?

Blommors betydelse på blomsterspråket

Blomsterspråket handlar om blommors betydelse. Symboliken utgår från både blomma, färg och antal. Röd ros kan vara den blomma vi allra mest associerar med ett blomspråk, den röda rosen som symboliserar kärlek. Vi kommer först berätta om blommors betydelse utifrån färg och antal, och då i allmänhet. Därefter följer ett avsnitt om specifika begravningsblommors symbolik.

Färgernas betydelse på blomspråket

Så vad betyder färgerna på blomspråket?

Blå blomma

Jag är dig trogen intill döden.

Lila blomma

Jag önskar dig all lycka.

Röd blomma

Jag längtar efter dig.

Mörkröd blomma

Jag saknar dig så!

Orange blomma

Jag är din vän.

Gul blomma

Du är solen i mitt liv.

Vit blomma

Jag tror på din ärlighet.

Antalets betydelse på blomsterspråket

Vilken betydelse har antalet blommor på blomsterspråket?

1 blomma

Du är mitt allt.

2 blommor

Låt oss resa bort tillsammans!

3 blommor

När får jag träffa dig igen?

4 blommor

Jag ser upp till dig / Jag är tacksam för allt du gjort.

5 blommor

Jag gör vad som helst för dig.

6 blommor

Jag tvivlar på ditt ord.

7 blommor

Jag älskar dig.

8 blommor

Jag kommer vara dig trogen intill döden.

9 blommor

Jag vill vara ensam med dig.

 10 blommor

Vill du gifta dig med mig?

7 begravningsblommor och deras betydelse

blomspråk, blommors betydelse, begravningsblommor

I västerländsk tradition finns det också ett blomspråk för begravningsblommor. Nedanför följer sju blommors betydelse i begravningssammanhang:

1. Lilja

Lilja är både ett uttryck för sympati och en symbol för renhet. Liljorna i begravningsblommorna symboliserar renheten i den återuppståndna själen.

2. Gladiolus

Gladiolus symboliserar karaktärsstyrka hos den avlidna. Karaktärsstyrka i kombination med stor uppriktighet och god moral.

3. Nejlika

Färgen på nejlikan avgör dess betydelse. En röd nejlika symboliserar beundran, en rosa åminnelse och en vit symboliserar oskyldig kärlek.

4. Krysantemum

I många av världens kulturer symboliserar krysantemum döden. Av den anledningen används blomman bara till begravningar eller gravar. Det här gäller inte minst på Kontinenten i Europa, både i medelhavsområdet och i Östeuropa.

5. Ros

Som i fallet med nejlikor avgörs rosornas betydelse av färgen på dem – och antalet. En enda ros i begravningsblommorna symboliserar evig kärlek. Röda rosor visar på kärlek och respekt, rosa på kärlek och uppskattning, vita på ungdom och oskuldsfullhet. Gula rosor symboliserar den fina vänskapen mellan dig och den avlidna, mörkröda rosor saknaden du känner till personen.

6. Orkidé

Med en orkidé kan du säga Jag kommer alltid älska dig. Orkidéer är också ypperliga begravningsblommor, som de klassiska rosorna.

 7. Tulpan

Tulpaner – och påskliljor – är symboler för en ny början. De passar utmärkt som kondoleansblommor då de står för hopp om bättre, ljusare tider. Påskliljor har samma fina betydelse.

Viktigast att utgå från vad den avlidna skulle tyckt om

blomspråk, blommors betydelse, begravningsblommor, vita blommor

I vårt dagliga jobb på Lavendla får vi många frågor om vett och etikett på begravningar, och där frågor om begravningsblommor är vanliga. Vi vill återigen understryka vikten av att utgå från vad den avlidna skulle tyckt om i valet av blommor till begravning, snarare än att tänka på blomsterspråket i första hand. I det perspektivet finns det ingen fel blomtyp eller blomfärg. På Lavendla gör våra hantverksskickliga florister begravningsbinderier såsom kransar, sorgdekorationer, hjärtan och handbuketter. Klicka på länkarna för att botanisera bland de olika blomsterarrangemangen!