Bråk om begravningar allt vanligare
Allt fler anhöriga bråkar om begravningen. Allra mest bråkar man i storstäderna, trenden är dock densamma i hela landet.
– Det är en konsekvens av allt mer komplexa familjekonstellationer i kombination med enormt starka känslor, säger Jakob Nordström, VD på Lavendla Begravningsbyrå.
Var ska mamma vila? I minneslunden tillsammans med pappa eller ska hennes aska kanske strös ute till havs? Och i vilken kyrka ska begravningen hållas? Ska det vara en enkel träkista eller en elegant variant i vitt?
De här och liknande frågor leder allt oftare till bråk mellan efterlevande. Om de anhöriga inte kan komma överens måste konflikten tillslut lösas av myndigheterna, närmare bestämt av Länsstyrelsen. Något som blir allt vanligare i Sverige.
300-procentig ökning
Det är tidningen Dagen som rapporterar om den stora ökningen av antalet bråk kring begravningar. Enligt statistik som tidningen tagit del av är ökningen av konflikter som allra störst i storstadsområdena.
Hos Länsstyrelsen i Stockholms län har ökningen varit enorm. Sedan 2011 har antalet ärenden ökat med 300 %. Från sju ärenden under 2011 till 21 ärenden under 2017. Även Länsstyrelsen i Skåne ska ha upplevt en 300-procentig ökning sedan 2011. Hos Länsstyrelsen i Västra Götaland har ökningen inte varit lika explosionsartad. Statistiken visar dock på en 50-procentig ökning även där.
”Bara toppen av ett isberg”
– Statistiken som tidningen Dagen framför är förstås bekymmersam. Vår känsla är dock att dessa siffror endast visar toppen av ett isberg. Antalet bråk kring begravningar är i verkligheten många fler. Som tur är hinner de flesta konflikter dock lösas innan det att Länsstyrelsen måste kopplas in. På Lavendla försöker vi alltid stötta alla parter och medla så långt det är möjligt. Det är många känslor inblandade. Sorg, ilska och saknad i en enda röra. Att det ibland blossar upp konflikter är inte alls konstigt. Oftast lyckas vi dock få de anhöriga att komma fram till en gemensam lösning, säger Jakob Nordström, VD på Lavendla.
– Ibland händer det förstås att vi når en återvändsgränd utan möjlighet att komma vidare. När detta händer kopplas i regel församlingen eller kyrkogårdsförvaltningen in för att medla. Om de inte heller lyckas nå en kompromiss går ärendet vidare till Länsstyrelsen, fortsätter Nordström.
Så här gör du för att förebygga bråk efter din död
Vad ska man då göra för att förhindra bråk efter sin död?
– Det absolut bästa är att skriva ned sina önskemål gällande begravningen. Då finns allt svart på vitt och du lämnar inget utrymme för bråk. Förr i tiden var det många som använde sig av olika typer av arkiv men jag ser ingen anledning till att göra det så komplicerat. Det är en allvarlig fråga men den ska bara delas med dem du håller kär. Skriv ett mail eller ett vanligt dokument på datorn och skriv ut. Gör det enkelt för dig. Det viktigaste är trots allt att det blir gjort, säger Nordström.
– Om det känns obehagligt att skriva ned dina önskemål är det en bra mellanväg att bara berätta om dem för nära och kära, avslutar Nordström.
Har du frågor gällande konflikter vid begravning eller något annat? Tveka inte att slå oss en signal så hjälper vi dig. Vårt telefonnummer hittar du högst upp på sidan. Varma hälsningar från oss rådgivare på Lavendla. Vi gör det svåra lite lättare.