0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Lavendlabloggen / Varför är det så skönt att gråta på begravningen?

Varför är det så skönt att gråta på begravningen?

Det är aldrig ett tvång att gråta på begravningen. Vi vill samtidigt att du ska veta att det är okej att låta tårarna falla. Det kan rentav göra dig gott i stunden. Se filmen här i inlägget!  

Googla ”gråta på begravning” och du kommer få upp mängder av personliga inlägg om ämnet. Många av inläggen uttrycker en oro inför vad som händer om man antingen låter tårarna strömma fritt eller håller gråten i schack. Är det okej att gråta på grannens begravning, måste jag vara hundra procent samlad för att begravningen ska bli bra eller kan jag inte bara få hålla tillbaka tårarna?

I en av våra filmer får en präst svara på vad han tycker är viktigast med en begravning. Sett från deltagarnas perspektiv svarar han så här:

– Jag ser gärna att man deltar praktiskt eftersom uppgiften inte är att alla ska klara av det bra. Uppgiften är faktiskt att locka fram den sorg som finns.

Det finns inget som säger att man måste gråta på begravningen. Alla sörjer, saknar och minns på olika sätt. Men om man känner att det skulle vara skönt att släppa tårarna lösa och det tar stopp, vad kan man göra då?

– Det kan vara en så enkel sak som att tända mammas begravningsljus vid kistan. Det är en personlig handling som man kommer ihåg och som kan locka fram den äkta känslan som finns.

Gråten och tårarna tar inte bort sorgen. Det kan däremot ge en stunds lindring och få spänningarna att lätta något.

– Jag kan nog säga att ju mer man gråter på begravningen, desto mer skrattar man på begravningskaffet.

Varför känns det så bra att gråta?

Det ligger något i ”ju mer man gråter på begravningen, desto mer skrattar man på begravningskaffet”. Forskning visar att tårar både gör oss gladare och förlöser stress. I Illustrerad Vetenskaps artikel 5 skäl till att du ska gråta kan du läsa mer om tårarnas renande och rensande effekt.

Om du känner dig osäker på vad som förväntas av dig inför och under en begravningsceremoni kan vi varmt rekommendera artiklarna Gå på begravning, Begravningsceremonin och Vett och etikett vid begravning. På Lavendlas Youtube-kanal hittar du ännu fler filmer.