0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Lavendlabloggen / Ordna en miljövänlig begravning

Ordna en miljövänlig begravning

miljovanlig begravningEn begravning har precis som mycket annat en inverkan på miljön i flera olika aspekter. Läs mer nedan om hur du kan minimera påverkan på miljön genom rätt val.

En miljövänlig begravning, hur åstadkommer man det? Det finns många olika sätt att hålla nere begravningens påverka på miljön. Allt från valet av olika produkter och tjänster, till logistiken kring hur den avlidne transporteras. Även var och när kremationen äger rum har stor inverkan på miljön. Nedan listar vi våra 5 bästa råd kring hur du ordnar en miljövänlig begravning.

6 goda råd – Så ordnar du en miljövänlig begravning

  1. Begravningsblommor är en av de produkter som bidrar till mest klimatpåverkan. Välj istället våra hyrdekorationer för begravning. Dessa dekorationer som är återanvändbara, är mer miljövänliga men också till ca halva priset mot vanliga blommor. De kommer i material såsom tyg, järn, trä och plast. För närvarande är de bara tillgänliga i Stockholm, men vi arbetar för att kunna erbjuda detta i hela landet.
  2. Valet av gravsättning har en stor inverkan på miljön. Om en kremation ska ske, vilket ungefär 70 % av de avlidna genomgår i Sverige, så förekommer utsläpp vid transporterna till och från krematoriet, utsläppsgaser i samband med kremationen, samt energiförbrukning för att värma ugnen. Ur den aspekten är det mer miljövänligt med jordbegravning, dvs att kistan sänks i jorden. Läs mer om vilka utsläpp som förekommer i samband med kremation i Naturvårdsverkets rapport.
  3. Välj en miljövänlig kista. De flesta kistorna i Lavendlas sortiment är miljövänliga och tillverkas av furu. Furu kräver mindre energi för att bryta ner i samband med kremation, i jämförelse med ex Spånskiva. Därför försöker vi på Lavendla lyfta fram dessa, även om det är något billigare med en spånskiva.
  4. Vid gravsättning i minneslund så sker gravsättningen normalt genom att man gräver ner en minneslundskartong i papp. Denna har minimal påverkan på miljön och är ingenting du betalar för. Om du önskar en urna, välj då en urna som är tillverkad av biologiska material. Förslag på det är Tellus eller Barkurna, båda tillverkade i biologiska material. Nu är du på god väg mot en miljövänlig begravning.
  5. Be din rådgivare hos Lavendla att önska ekologiskt odlade blommor. Även om blommorna som sådana kanske är lite dyrare, har de odlats på ett mer miljövänligt sätt, och således också haft en mindre inverkan på miljön.
  6. Välj en vegetarisk måltid på minnesstunden. Alla vet vi att vegetarisk mat har en lägre påverka på miljön, i jämförelse med ex kött. Servera en fantastisk salladsbuffé eller kanske en god soppa med bröd. Låt dig inte begränsas av vad som serverats enligt tradition. Var med och sätt en ny standard, så får vi tillsammans mer miljövänliga begravningar.