0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Lavendlabloggen / Att dela begravningsbilder på sociala medier – okej eller inte?

Att dela begravningsbilder på sociala medier – okej eller inte?

Att ta kort på begravningar har blivit allt vanligare på senare år. Fler och fler väljer även dela sina foton i sociala medier, främst på Facebook och Instagram. Är detta okej eller är det en utveckling vi bör se upp med? Vi på Lavendla har diskuterat fenomenet. 

Det är lördagsmorgon och jag sitter sömndrucken i soffan framför TV4 Nyhetsmorgon. Min vänstra hand håller krampaktigt i den röda, lite spruckna kaffekoppen. I min högra hand håller jag min vita mobiltelefon. Slentrianmässigt går jag in på Instagram för att skanna av de senaste dagarnas aktivitet. Precis som väntat fylls min skärm av vackra matbilder och livsglada själar. Någon har redan varit på gymmet (något som också intygas med årets svettigaste selfie). En annan har barnbarnen på besök. En tredje har precis gjort säsongens första plåt med pepparkakor. Men sedan kommer den. Den där bilden som jag inte riktigt vet hur jag ska förhålla mig till ..

En bild på en kista under en begravningsceremoni.

Bild på kista sociala medier 3

Kistan är vacker och den slingrande kistdekorationen är ljuvlig. Instagramfotots tillhörande hälsning skvallrar om en stark vänskap och kärlek till den kvinna som precis har gått bort. Du finns för alltid i mitt hjärta #vilaifrid #jagsaknardig. Det är med andra ord inget fel på bilden eller hälsningen i sig.

Det som dock gör mig frågande är huruvida bilder som denna faktiskt är lämpliga att publicera i sociala medier eller inte? Är denna händelse inte lite väl intim för sociala medier? En begravning är ju trots allt ett sista farväl av någon vi älskat. En stund då vi människor är som allra skörast. Är det verkligen okej att dela med sig av denna stund till alla man känner? Eller är det bara ett gammalmodigt sätt ett se på saken? Ja, nej, kanske eller det beror på? Jag tog diskussionen ett varv hos oss på Lavendla för att se vilka tankar som råder kring detta hos oss.

De närmast anhöriga måste få bestämma

Att publicera begravningsbilder i sociala medier rätt eller fel Lavendla Begravningsbyrå

Det är inte alltid man lyckas engagera ett helt lunchrum i en och samma fråga. Igår lyckades jag dock bra. Med några korta steg kvistade jag in i lunchrummet för att ta ton: Hörrni, jag har en fråga. Tystnad. Är det okej att dela foton från själva begravningsceremonin på sociala medier? Och där var diskussionerna igång.

Jag skulle ljuga om jag sa att det inte rådde delade meningar i frågan. Vissa menade att det inte alls var passande. Andra såg det som ett sätt att ge uttryck för sin sorg och sympati. Tillslut lyckades vid dock enas om en gemensam ståndpunkt. Vi kom fram till att det endast är de närmast anhöriga som kan besluta om detta är korrekt och lämpligt eller inte. Om du inte vet deras ståndpunkt är det bäst att ta det säkra före det osäkra och låta bli. Men hur tar man då reda på inställningen hos de närmaste?

 

Upp till de närmast anhöriga

 

Hur tar jag reda på vad de närmast anhöriga känner inför begravningsbilder på sociala medier?

Att prata direkt med anhöriga om denna fråga är kanske inte alltid passande. Vi på Lavendla rekommenderar därför att du i första hand frågar den begravningsbyrå som anordnar begravningen. Om de närmast anhöriga inte önskar fotografering och/eller publicering av bilder i sociala medier brukar de ibland informera begravningsbyrån om detta. Ibland händer det även att prästen eller den borgerliga officianten att inleder ceremonin med att upplysa om de anhörigas önskan gällande detta. Om ingen information ges och du känner dig osäker är det – som ovan nämnt – bäst att låta bli.

Du bör alltid visa stor hänsyn och respekt

Även om de närmast anhöriga inte motsäger sig publicering av begravningsbilder i sociala medier bör du alltid visa stor hänsyn och respekt gentemot övriga begravningsgäster. Alla eventuella bilder bör tas med största diskretion och den gäst som inte önskar vara med på bild ska självklart aldrig tvingas till detta. Därtill bör du aldrig ta bilder under själva begravningsakten. Vänta istället tills det att ceremonin är avslutad och de närmast anhöriga har lämnat kyrkan eller kapellet.

Vad tycker du?

Delar du vår åsikt om att detta är upp till de anhöriga att bestämma eller är du av en helt annan uppfattning? Dela gärna med dig av dina tankar! Varma hälsningar från Anna och resten av alla medarbetare på Lavendla. Vi gör det svåra lite lättare.

Vänligen observera att bilden på kistan och blomsterdekorationen ovan är ett montage speciellt ämnat för detta inlägg.