0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Lavendlabloggen / Checklista: så planerar du din egen begravning

Checklista: så planerar du din egen begravning

Att planera sin egen begravning kan låta skrämmande. Faktum är dock att detta blir allt vanligare i Sverige. Många gör det i syfte att underlätta för anhöriga. Andra ser det som en chans till att gör ett sista avtryck.

Vad bör man då tänka på? En hel del faktiskt. Se vår checklista nedan!

1. Begravas i ett speciellt klädesplagg?
Vill du begravas i din favoritkostym eller kanske i ett annat plagg av stor betydelse? Då är det en god idé att notera detta. Den som inte lämnat några önskemål om klädsel begravs nämligen i en så kallad svepskjorta vilket är en enkel skjorta i bomull.
Planera sin egen begravning kläder

2. Kyrklig, annan religiös eller borgerlig begravning?
Vill du ha en religiös begravningsceremoni enligt Svenska kyrkans eller någon annan religions ordning? Eller vill du kanske ha en icke-religiös begravningsceremoni som du kan regissera precis hur du vill? Då ska du välja en borgerlig begravning.
Planera sin egen begravning kyrklig eller borgerlig

3. Vem ska få komma på begravningen?
Vill du ha en liten och intim begravning eller ska alla som vill vara välkomna att delta? Om du önskar en liten begravningsceremoni i kretsen av dina närmaste kan det vara en god idé att skriva detta i dödsannonsen.

4. Begravningsceremonins utformning?
En religiös begravning följer i regel en speciell ordning. Detta innebär att du har en relativt liten möjlighet att sätta din personliga prägel på ceremonin. En begravning enligt Svenska kyrkans ordning måste t.ex. alltid innehålla minimum två psalmer oavsett dina önskemål. En borgerlig begravningsceremoni kan däremot se ut på vilket sätt som helst, så länge den är värdig. Kanske vill du att någon läser upp ett tal som du har skrivit på ceremonin? Eller så kanske du vill spela upp låtar från ditt favoritband?

5. Minnesstunden?
Många associerar ordet minnesstund med den traditionella smörgåstårtan och alltför mycket majonnäs. Den kopplingen blir dock allt svagare. Idag är det nämligen lika vanligt att minnesstunden görs till en slags fest till den avlidnes ära. Varför inte bjuda gästerna på din favoritdrink med tilltugg t.ex.? Eller kanske din egen paradrätt med tillhörande dryck?
Planera sin egen begravning minnesstund

6. Gravsättning?
Fundera över hur du önskar gravsättas. Vill du att dina nära och kära ska ha en specifik plats att gå till? Eller skulle du föredra om de gick till en gemensam gravplats såsom en minneslund eller askgravlund med skötselfrihet?

7. Minnesfond?
I slutet av dödsannonsen är det vanligt att hänvisa till en specifik fond för eventuella minnesgåvor. Om dina nära och kära önskar skänka en minnesgåva för att hedra ditt minne, vilken fond ska de då skänka pengar till? Hjärt-Lungfonden, Cancerfonden eller kanske Alzheimerfonden?
Planera sin egen begravning minnesgåva

9. Vem eller vilka ska få ta del av ditt arv?
Vill du att allt eller delar av ditt arv ska gå till en viss person? Eller vill du bara undvika bråk bland dina nära och kära? Glöm då inte att upprätta ett juridiskt korrekt testamente för att säkerställa din vilja.

Planera din egen begravning du också