Askgravlund

Gravsättning i askgravlund är ett mer personligt alternativ till gravsättning i minneslund.

Anhöriga som letar efter en slags minneslund med namn blir ofta väldigt glada då de upptäcker denna form av gravskick.

Topp 5 saker du behöver veta om gravsättning i askgravlund

 1. Askan gravsätts i jorden. Det sker med andra ord ingen spridning av aska vilket det gör i vissa

  Mer detaljerat om gravsättning i askgravlund

  I en askgravlund grävs den avlidnes aska ned i jorden utan markering (ibland i en enklare urna, i en tygpåse eller löst). Det sker med andra ord ingen spridning av aska i en askgravlund. Spridning av aska förekommer dock i vissa Vi hjälper er ordna begravning

  Se vårt utbud och våra priser här


  Kan liknas vid en minneslund med namn

  Många anhöriga ser stora fördelar med att gravsätta den avlidne i en minneslund, främst med hänsyn till de praktiska bitarna då kyrkogårdsförvaltningen står för all skötsel. Det som dock brukar få många anhöriga att välja bort minneslund är kravet på anonymitet. I en minneslund får man som anhörig aldrig märka ut vart den avlidnes aska har blivit nedgrävd och av samma anledning får man inte heller delta vid själva gravsättningen. Att hedra den avlidne med en namnskylt är också förbjudet. Av denna anledning väljer många anhöriga att söka efter andra typer av gravskick. Askgravlunden är oftast ett mycket uppskattat alternativ och beskrivs ofta som en slags minneslund med namn. Gravsättning i askgravlund är ett relativt nytt sätt att gravsätta aska på men dess populäritet blir allt större.

  Utformning och skötsel

  En askgravlund påminner mycket om en minneslund sett till utformning. Oftast utgörs askgravlunden av ett avgränsat område med en speciellt avsedd plats för namnskyltar. Det finns även en så kallad smyckningsplats där du som anhörig är välkommen att hedra den avlidne med ljus och snittblommor. Som ovan nämnt är det kyrkogårdsförvaltningen som står för all skötsel av askgravlunden. Kyrkogårdsförvaltningen ser även till att hålla rent och snyggt vid den gemensamma smyckningsplatsen.

  Har du frågor om minneslund med namn, dvs. askgravplatser eller vill du ha hjälp att boka en begravning? Tveka inte att kontakta oss på Lavendla Begravningsbyrå så hjälper vid dig! Du når oss på telefonnummer 0771 - 22 21 21 eller på [email protected]!